Élet-Stílus

Felmentették Jan Ullrichot

A bonni államügyészség felmentette a doppingvádak alól Jan Ullrichot, a Tour de France kerékpáros körverseny 1997-es győztesét, ugyanakkor Fred Apostel ügyész szerint a sportoló doppingolt.

Az államügyészség közleménye szerint azért született meg a felmentő határozat, mert Ullrich vállalta, hogy összesen hat számjegyű összeget fizet be a doppingellenes harc támogatására, valamint az államkasszába.

Ezenkívül az ügyészség úgy ítélte meg, hogy Ullrich hírneve a 21 hónapos vizsgálat során nagyon súlyosan sérült, illetve kényszerű visszavonulása miatt – csapata, a T-Mobile a vizsgálat kezdetekor felbontotta a szerződését – több százezer eurós anyagi veszteség is érte. Ráadásul korábbi csapatai közül egyik sem tett ellene feljelentést doppingszerrel való visszaélés miatt, és senki sem vallotta azt, hogy biztosan tudja, a kerékpáros doppingolt.

Az ügy kipattanása óta visszavonult (dpa)

Az ügy kipattanása óta visszavonult (dpa)

Ullrich rövid közleményében azt írta, nem tartott a bírósági eljárástól sem, ha nem zárják le az ügyet, akkor sem ítélték volna el, mert nem követett el semmilyen visszaélést. A peren kívüli egyezséget és a több százezer euró befizetését azért vállalta, mert meg akarta kímélni a családját a további megpróbáltatásoktól.

“A rendelkezésre álló adatok alapján teljesen nyilvánvaló, hogy Ullrich doppingolt” – mondta Fred Apostel bonni ügyész. “Az ügyész úr nagyon bátor, hogy ilyeneket mond” – reagált Johann Schwenn, Ullrich ügyvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik