Élet-Stílus

Határt szabtak a pornak

Kötelező határértéket írt elő az unió a levegőben szálló mikroszemcsés, finom por arányára vonatkozóan – a tagországok jóváhagyták a levegő minőségéről szóló jogszabályt.

A tagállamoknak az új előírás alapján 2020-ig a 2010-es értékekhez képest átlagosan ötödével kell mérsékelniük a finompor koncentrációját a városi területeken, és 2015-ig már 20 mikrogramm/köbméter alá kell csökkenteni a por jelenlétét.

A meglévő légszennyezettségi határértékeken az új irányelv nem változtat. Ugyanakkor egyes határértékek eléréséhez nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak azokon a területeken, ahol nehézséget okoz megfelelni az előírásoknak. Így az irányelv hatályba lépését követően három évig – 2011 közepéig -, vagy a nitrogén-dioxid és a benzol esetében legfeljebb öt évig – 2010–2015 – el lehet halasztani a korábban már szabályozott, nagyobb szemcsékre vonatkozó határérték teljesítését.

Már létezik uniós jogszabály a könnyű járművek kipufogógáz-kibocsátásáról is, 2007 decemberében pedig az Európai Bizottság jogszabályjavaslatot nyújtott be az ipari forrásból származó légszennyezést érintő uniós jogszabályok hatékonyabbá tételére. Egy másik a nehéz haszongépjárművek motorjai által okozott kibocsátás korlátozására nyújt lehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik