Élet-Stílus

Kovács világcsúcsot akar úszni Pekingben – interjú

Nem az új csodadressz, hanem egy gyakorlatilag kimutathatatlan szer miatt dőlnek meg sorban az úszóvilágcsúcsok. Kovács Emese sajnálja, hogy nem indult a magyar csapat a rövidpályás vébén, a 17 éves klasszis viszont ott lesz Pekingben, és dobogóra akar állni. Interjú a magyar úszósport egyik legnagyobb reménységével.

Hogyan értékeled az Eb-szereplésedet?

Szerintem nagyon jól sikerült, jó időt úsztam, nagyon örültem neki. Sajnálom, hogy nem nyertem meg. 12 századdal vesztettem, ami körülbelül egy körömhossznyi távolság. Jobban örültem volna az ezüstéremnek, ha nem a lengyel lány nyert volna.

Mennyit pihenhettetek az Eb-t követően?

Körülbelül egy hetet, vagy annyit sem. Ez sem volt teljes pihenő, hiszen sok programunk volt ez alatt az egy hét alatt is. Most viszont laza úszások vannak 3 hétig, így ki tudjuk talán pihenni teljesen az Eb-t.

Mivel töltötted a szabadnapjaidat?

Nem voltak szabadnapjaim. Amikor épp nem a medencében voltam, akkor a média felkéréseinek tettem eleget, vagy tanultam. Eddig minden nap kellett mennem valahová, de sikerült 3 napot a barátommal is tölteni.

Érmet nyert volna Manchesterben

Ilyenkor nehéz újrakezdeni a munkát?

Most könnyű, hiszen könnyebb edzések vannak. Jövő hét után kezdődnek majd az erős edzések, addig pihenünk és alapozunk.

A manchesteri rövidpályás világbajnokságot miért hagytátok ki?

Talán azért, mert most volt az Eb. Én szívesen indultam volna, igazán megkérdezhették volna, ki szeretne menni. A riválisokat mindenesetre figyelem, 200 pillangón debreceni Eb-s időmmel harmadik helyezett lettem volna. A mostani formámmal 2.04-en belül úsztam volna, amivel nyertek. Sajnálom, hogy nem mentem, így sajnos egy éremmel kevesebb van.


(Fotó: Gáti András)

(Fotó: Gáti András)


Hogyan alakul a felkészülésed az olimpiáig?

Addig még szerencsére sok versenyen fogunk indulni és lesz egy edzőtáborunk Debrecenben. Ez a 3 hónap gyorsan el fog telni, remélem sikerül kellően felkészülnünk és így az olimpián szép eredményt érünk el.

Az olimpián milyen eredménnyel lennél elégedett?

Megpróbálom a világrekordot megúszni és meglátjuk, az mire lesz elég. Dobogóra szeretnék kerülni.

Nem szereti a dresszét

A közvélemény a remek Eb-szereplés után azt várja tőled, hogy az olimpián is jól szerepelj. Hogyan birkózol meg a rád nehezedő nyomással?

Nem zavar, élvezem az ilyen helyzeteket. Ha elkezdek izgulni, attól még jobban hajtok, gyorsabban úszom.

A Speedo új ruháját, az LZR-t használta a legtöbb olyan versenyző, aki rekordot repesztett az utóbbi hónapokban. Nem érzed úgy, hogy hátrányban lesztek velük szemben? Ha jól tudom a magyar szövetségnek az Arenával van szerződése.

Mi az Arena ruháiban úszunk, de nem nagyon szeretem. Ők is csináltak egy új ruhát, amivel az Eb-döntőben szerepeltem: rossz volt, mert telement vízzel a fordulóknál és ez visszahúzott. Az új Speedóról nem sok mindent tudok, de kipróbálnám.

Hogy tud egy fürdőruha akár egy vagy több hellyel hátrébb szorítani?

Szorít, nem kapsz benne levegőt. Telemegy vízzel, akkor nem tudsz benne úszni.

A dopping dönthet Pekingben

Az úszóruha mennyit számít egy versenyen, eldőlhet rajta egy érem?

Szerintem ez hülyeség, inkább a felkészültség és az éppen aktuális forma számít. Most van ez az új IGF long 3 dopping, ezt szedik és a fürdőruhára fogják a gyorsaságot.

IGF long 3 dopping? A vizsgálatoknál ez nem akad fent?

Az a gond, hogy nincs rajta a dopping listán, így elvileg szabad használni. (A szer rajta van a listán, csak nagyon nehezen kimutatható – szerk.)

Ha lehet akkor ti miért nem használjátok?

A szervezetben elraktározódik a dopping, öröklődik a gyerekekre és rákot okoz. Majmokon tesztelték, aki beszedi, az nem normális. Ha ez nekik jó, akkor szedjék, hajrá!

Mennyire hat ez a szer? Nyerhet valaki olimpiai aranyat, mert ilyet szed?

Igen, sajnos a dopping eldöntheti az olimpiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik