Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch

Skandináv rocksztárokat ajánlunk péntekre, vasárnapra elektrocsillagokat, vasárnap pedig menjünk ki a Fűvészkertbe és csodáljuk meg a cseresznyevirágzást. Mindeközben a tévében is találunk néhány jó filmet.

Minden adott arra, hogy a hétvégén kilátogassunk a Fűvészkertbe, no nem azért, hogy tüdőgyulladást kapjunk, mint a kis Nemecsek (most már nagybetűvel), hanem, hogy kipróbáljuk azt a japán hagyományt, amellyel egyszerre a tavaszt és az elmúlást ünneplik, azaz a cseresznyevirágzást. Esetleg mi is megpróbálhatunk egy haikuban összesűríteni mindent, ami erről eszünkbe jut, de egyszerűen piknikezhetünk is csak egyet a családdal ha megengedi az időjárás. Emellett persze a kultúra hagyományosabb élvezeteinek is átadhatjuk megunkat, vagy ha még a tavaszi enyhülés sem bír rá minket arra, hogy kitoljuk az orrunkat otthonról, akkor még találunk nézhető filmeket is a tévében.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, április 11.

…norvég pörgésre és mutánsbulira az A38-ra

A norvég Kaizers Orchestra szextett egyszer már megtöltötte a Sziget nagyszínpada előtti nézőteret. Az újjab rentábilis skandináv zenei exporttermék ugyanolyan ügyesen ötvözi a kelet- és észak-európai népzenei hagyományokat a rockzenével, mint a hegedűt az olajoshordóval. Szinte kizárólag norvég nyelven énekelnek, ami különös hangulatot kölcsönöz melankólikusan ütős, romantikusan lázadó, elvágyódva mulatós, undergroundosan popos, rockosan bulizós zenéjüknek. Az est hazai csodafegyvere a Psycho Mutants, amely a pszichobili rajongóit hozza elsősorban lázba. A frontember kellőképen karizmatikus, a basszus persze lüktető, a gitár elvarázsolt, a tangóharmonikás- és fűvósszekció pedig biztosan mindenkit beindít. Demólemezük után idén jelent meg első teljes albumuk, a Ghost City, így erről biztosan mindent hallhatunk az este.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 1

…költészet napi verséneklésre Lovasival a Millenárisra

Az ismert rockzenész, dalszerző, énekes: Lovasi András, kortársának, a franciás műveltségű, sokoldalú költőnek, műfordítónak, Lackfi Jánosnak a verseit énekli. Kettejük között a kapocs Lovasi régi barátja, Heidl György egyetemi oktató, eszmetörténész, aki a versekhez zenét szerzett. A kedvtelésből, szobai muzsikálás céljából készült anyag teljes albummá akkor állt össze, amikor a dalokat meghallotta Gryllus Dániel, és lehetővé tette azok megjelenését a rangos Hangzó Helikon-sorozatban. A felvételen a szerzők és az énekes ismeretlen vagy alig-alig ismert arcukat mutatják meg. Kiderül, hogy Lovasi tud szelíden is énekelni, Lackfi verseinek mélyén rockos-bluesos ritmusok és gondolatok lüktetnek, Heidl pedig nem csupán a katedrán képes előadni, hanem gitárral a kezében is. A jól ismert muzsikustársak is különböző zenei világokból érkeztek. Zongorán az After Crying-alapító, néhány éve már csak akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba játszik, gitáron közreműködik a népzenészként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, a doboknál a Kispál és a Borz együttesből számítástechnikai cégéhez visszavonult Bóra Áron ül, a basszusgitárt pedig testvére, Bóra Dávid kezeli, aki egyben a Lovasi-Lackfi-Heidl-album hangmérnöke.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 2

„Ezen az albumon nem vagyok szerző, nem játszom semmilyen hangszeren, nem nagyon ordítozom, tehát semmi olyat nem csinálok, amit a Kispál és a Borz zenekarban. Sokan, akiknek mutattuk a felvételeket, nem hitték el, hogy én énekelek.”

—-Szombat, április 12.—-

…a Kultucca indulására

Az Europoetica nemzetközi költészeti fesztivállal csütörtökön elindult az augusztusig tartó Ráday Kultucca programsorozat. Szombaton az Iowai Nemzetközi Íróprogram 2007-es résztvevői közül hat író mutatkozik be a magyar közönségnek az Amerikából jöttem, mesterségem címere: író alcímű program keretében. Az írórendezvénynek 1967 óta helyet adó amerikai egyetem nemzetközi irodalmi életben betöltött szerepét az alkotók orosz, bolgár, görög, héber és máltai nyelven felolvasott műveikkel érzékeltetik. A részleteket Vallai Péter színművész tolmácsolja az érdeklődőknek. Ingeborg Bachmannak, a német nyelvterület kultszerzőjének szentelik az Europoetica harmadik napját. Az 1926 és 1973 között élt írót és munkásságát pódiumbeszélgetés, könyvbemutató és irodalmi est keretében idézik fel mások mellett Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Jász Attila és Térey János költők részvételével. Kányádi Sándor költő és a Kaláka együttes közös fellépésével zárul a szombat a Bakáts téri templomban.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 3

…elektrosztárokra a Remizbe

A Hexstatic és a The Herbaliser, a kultikus brit Ninja Tune kiadó nagy nevei audiovizuális live show-val készülnek. A Hextatic Stuart Warren Hill és Robin Brunson kettőse, a nyugalom magzavarására is alkalmas hang és képhatások mesterei. Leginkább azután váltak híressé, miután a Coldcuttal közösen összehozták a Timber című, környezetvédelemre agitáló slágert egy igen hatásos videoklip kíséretében.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 4

A Herbaliser Jake Wherry és a Ollie Teeba projektje. A Very Mercenary albumuk óta a Ninja Tune kiadó kiemelkedő zenészeinek számítanak. Pár éves kihagyás után tavaly újból stúdióba zárkóztak, melynek gyümölcse a decemberben a polcokra került Bongo Boom című kislemezük, mely a májusra várható, soros szerzői albumuk előszele. Most biztosan virítanak róla valamit.

—-Vasárnap, április 13.—-

…Sakura piknikre a Füvészkertbe

Az elmúlt évhez hasonlóan április elején a Füvészkertbe látogatók is japán módra ünnepelhetik a tavasz beköszöntét: letelepedhetnek a fűre, vagy a padokra, és piknikezés közben gyönyörködhetnek a virágzó cseresznyefákban. A virágzás és egyben a rendezvény április 5-től 20-ig tart. Akinek megtetszik, vásárolhat vagy örökbe fogadhat egy fiatal fát. A virágnéző ünnepségeket (japánul ohanami) az egész országban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. E pár napban a japán emberek családostul, kollégákkal vonulnak ki egy közeli parkba, vagy kirándulóhelyre, ahol leterítenek egy pokrócot, ételt és italt visznek magukkal, esznek, isznak, tréfálkoznak, énekelnek, esetleg régi táncokat járnak, azaz egy piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 5

A sakurákat csak szépségük miatt nemesítik, fehér vagy rózsaszín árnyalatú, 5 vagy több szirmú virágaik szerint osztályozva több fajtájuk is létezik. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi. Az Ohanami ideje alatt a Füvészkert haiku – rövid, cseresznyevirágzás ihlette vers – pályázatot hirdet.

…Titanicra a bűn mélységeiben fürödni

Csütörtökön indult a Titanic Filmfesztivál, amely már 15 éve végzi filmművészeti leletmentő expedícióját, és elérhető közelségbe hoz egy hajóderéknyit a világ kortárs filmtermésének legaktuálisabb művész-, kultusz-, botrány- és dokumentumfilmjeiből.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 6

Most vasárnap például Alkinos Tsilimidos filmjét, az Em 4 Jay-t nézhetjük meg. Ebben a heroinista szerelmespár, Em és Jay még nem jutott el a mélypontra, bár már nincs messze tőle. Csak magukra kellene nézniük. A drogra való pénzt azzal keresik meg, hogy egy gazdag perverz előtt szeretkeznek, ez azonban nem viseli meg őket annyira, mint hogy a tévét néha be kell adniuk a zaciba. Annyira függenek egymástól és a herointól, hogy képtelenek kilépni az ördögi körből, ehelyett még messzebb mennek: nekiállnak boltokat rabolni. Mindketten felpörögnek, de míg Em számára a rablás kiugrási lehetőség, amivel megteremthetik közös jövőjük alapjait, Jay-t az adrenalin és a fegyverhasználattal járó hatalom fűti.

—-…moziba, …kiállításra—-

Őrült világ a mozikban

A heti filmbemutatók között akadnak tragikusan őrült szituációk (Elah völgyében, A másik oldalon, Másik bolygó, Katyn, Nyolc tanú), tudathasadásos állapotidézések (A Szem), ironikus ökörködések (Bakkerman) és igazi bolondozások (Bolondok aranya) egyaránt.
Bővebben >>

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 7


Most is jégkorszak van

Múlt héten nyílt az az intereaktív kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban, amely olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért nem élnek ma mamutok, miért aggódunk a felmelegedés miatt, és mi köze mindennek az emberhez? És természetesen Gyimát, a mumifikálódott mamutbébit is megtekinthetjük.
Bővebben >>

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 8

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, április 11.
21:54
m2

Szerelmem nyara

A brit drámában Phil és Mona testvérek. A helyi kiskocsma olyan számukra, mint egy fészek, az egész világot jelenti nekik. Itt iszogatnak rendszeresen, itt tengetik vad játékokkal unalmas hétköznapjaikat. Mona nagy megdöbbenésére, Phil a vallásban keres új értelmet életének. De hamarosan újabb meglepetés éri: beállít az életébe Tamsin. Mona 15 éves. Iszik, betörésekből tartja fönn magát, mellesleg pedig játékgépfüggő. A kocsmában, ahol dolgozik, pocsékul mennek a dolgok. Egy véletlen folytán megismeri az előkelő családból származó Tamsint, akinek édesanyja színésznő, nővére pedig halálra éheztette magát. A sorsdöntő találkozást követően a két tinédzser eddig sem nyugodt élete végleg a feje tetejére áll. Mona Tamsinék luxusvillájába költözik, ahol a lányok vad szerelembe, a szenvedély és az erőszak csapdájába esnek, ami egész addigi életüket megváltoztatja.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 9

Szombat, április 12.
21:00
m2

A Vándorló palota

A múlt héten a kultikus japán animációs mester Hayao Miyazaki másik híres filmjét, Chihiro Szellemországbant adták le, most pedig jöhet a Vándorló palota. Az elvarázsolt világ szinte ugyanaz, de a történet egészen más: Sophie dolgos hétköznapjai az édesapjától örökölt kalapboltban telnek. Fiatal korához képest csak ritkán engedheti meg magának, hogy a közeli városba menjen egy kicsit szórakozni; ám egyik kiruccanása alkalmával találkozik Howllal, az elképesztően sármos varázslóval. Kapcsolatukat félreértve az irigy Hangafüves puszta boszorkánya rettenetes átokkal sújtva Sophiet 90 éves öregasszonnyá változtatja. A lány teljesen összetörve, a pusztákba menekül, mígnem véletlenül Howl vándorló palotájára bukkan. Kilétét eltitkolva felveteti magát takarítónőnek a palotába. A rejtélyes és energikus “idős hölgy” rövidesen élettel tölti meg az ódon kastély szobáit, melyben csak Marko, a varázsló pelyhes szakállú tanítványa, és a házat kormányzó tűzdémon, Calcifer lakik. Ez az a hely, ahol Sophie végre kibontakoztathatja tehetségét, és különleges csodákra lesz képes.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 10

Vasárnap, április 13.
20:00
RTL Klub

Starsky és Hutch

Bár nagy a kísértés, hogy inkább az m2-ön nézzük meg az Angol beteget a nemrégiben elhunyt Anthony Minghellára emlékezve, de a vasárnapot mégis inkább vidáman búcsúztassuk el. A 2004-es filmben az a szép, hogy nem gúnnyal nevetik ki a hetvenes évek zsarússorozatát, hanem szeretettel. Ben Stiller és Owen Wilson pedig ismét nagyon jó együtt.
Amikor David Starsky szolgálatban van, nincs ami megállítsa. Márpedig ő mindig szolgálatban van, mániákus makacssággal üldözi a bűnözőket. Társai nem is bírják a tempót: gyorsabban váltogatja őket, mint a sebességet imádott, tűzpiros Gran Torinójában. Így kerül mellé Ken Hutchinson, aki tökéletes ellentéte, vészesen lezser, és magasan tojik mindenkire és mindenre, különösen a szolgálati szabályzatra. A két rendőr gyilkossági ügyben nyomoz. Hutch informátora és a túl készséges pompomlány segítségével vetik magukat az ügybe, és keverednek bele egyre mélyebben.

Menjek vagy maradjak – Herbaliser vagy Starsky és Hutch 11

Ajánlott videó

Olvasói sztorik