Élet-Stílus

Öt percre ne kapcsoljuk le a lámpát

A lakás tájolásával, a bútorok elrendezésével már sok energiaköltséget megtakaríthatunk, és ezt csak fokozhatjuk, ha nem ész nélkül csapkodjuk a villanykapcsolót – folytatódik az Energiatippek-sorozat a FigyelőNeten.

A legjobb és legolcsóbb megoldás a természetes fény, ezért használjuk ki maximálisan a lakásban. Érdemes erre már az építkezés előtt, a nyílászárók tervezésekor odafigyelni, azonban már meglévő lakásunk fényviszonyain is sokat változtathatunk a bútorok, berendezések – például íróasztal – helyének megfelelő kiválasztásával.

Öt percre ne kapcsoljuk le a lámpát 1

Ne égessük feleslegesen a lámpákat!

Csak azokban a helyiségekben világítsunk, ahol éppen tartózkodunk! Ha egyetlen 100 W-os égőt naponta egy órára feleslegesen égve hagyunk, azzal évente 1500 Ft-ot dobunk ki az ablakon. Hagyományos izzók használatakor érdemes lekapcsolni a világítást, amikor 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben – tanácsolja az Energia Klub. A gyakori fel-lekattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna!

Használjunk helyi megvilágítást

A mesterséges világítás tervezésekor először gondoljuk végig, hogy melyik helyiségben milyen tevékenységet kell megvilágítani. Olvasáshoz vagy munkához ne az általános megvilágítást szolgáló lámpákat használjuk, sokkal hatékonyabb ilyenkor egy asztali lámpát felkapcsolni.

A fűtéssel és a melegvízhasználattal kapcsolatos tippeket ide kattintva olvashatja el. A következő részből kiderül, hogyan és mennyit spórolhatunk a megfelelő izzó kiválasztásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik