Élet-Stílus

BL: egy angol döntős már biztos van

Rafa Benítez a hitet jelölte meg, mint kulcsfontosságú tényezőt, Arsene Wenger pedig rossz bírói döntésről, simlis tizenegyesről beszélt a hazai sikerrel végződő Liverpool-Arsenal Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágó után. Nézze meg a keddi BL-gólokat!

„A játékosaim nagy hittel, akarattal futballoztak a második félidőben, s nagyon jó volt ezt látni a kispadról. A hajrában, 2-2-nél mindent megtettek, hogy kiharcolják a továbbjutást, és meg lett az eredménye annak, hogy hittek magukban, hogy nehéz helyzetben egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet. Az első félidőben nem játszottunk valami jól, a szünet után viszont már igen” – értékelt a Liverpool menedzsere, Rafa Benítez.

A londoni 1-1 után Abou Diaby korai góljával az Arsenal került lépéselőnybe az Anfield Roadon lejátszott visszavágón, Sami Hyypia és Fernando Torres révén azonban fordított a ‘Pool. A 84. percben viszont Emmanuel Adebayor is beköszönt a túloldalon, 2-2-nél pedig idegenben lőtt több góllal a londoniak álltak továbbjutásra, igaz, nem sokáig. A hajrát meghajtó Liverpool egy minimum „véleményes” tizenegyesnek és az azt értékesítő Steven Gerrardnak köszönhetően újra lépéselőnybe került, a kegyelemdöfést végül Ryan Babel adta meg.

Liverpool-Chelsea harmadszor

A Liverpool az elmúlt négy szezonban immáron harmadszor a Chelsea-vel vívja az egyik elődöntőt a Bajnokok Ligájában, és ez jó előjel is lehet a Mersey-parti együttes számára, tekintve, hogy eddig kettőből kettő a mérlegük a londoni „kékekkel” szemben, azaz mindannyiszor ők meneteltek tovább.

„Egy újabb kemény párharc vár ránk egy kiváló együttessel szemben, ugyanakkor elég tapasztalattal rendelkezünk az ilyen találkozók terén, és a hit, az akarat megint meghozhatja a sikert” – szaladt kicsit előre Benítez, majd visszakanyarodott a keddi, Arsenal elleni sokáig emlékezetes, győztes csatához.

„Szép estét szereztünk a rajongóink, hat gólt láthattak, és a végén mi jutottunk tovább. Hallottam, hogy Steven (Gerrard) azt mondta, ő a szokásosnál gyengébb teljesítményt nyújtott ezúttal, de én elégedett voltam vele. Nagyon fontos gólt szerzett, magabiztos volt, ráadásul akkor, amikor arra a legnagyobb szükség volt. De valamennyi játékosommal elégedett lehetek” – zárta mondandóját a spanyol edző.

Wenger hű maradt magához

Kollégája, Arsene Wenger egy emberrel biztosan nem volt elégedett – a svéd játékvezetővel. Az Arsenal francia menedzsere szerint egy rossz döntés, a Liverpoolnak 2-2-nél befújt jogtalan tizenegyes megpecsételte a csapata sorsát.

„Ilyen kemény csata után ezt nagyon nehéz megemészteni. A játékosok a meccs után magukba roskadva ültek az öltözőben, úgy gondolják, hétről-hétre rajtuk kívülálló dolgok, számukra kedvezőtlen, rossz döntések befolyásolják a sorsukat.” Wenger elárulta, 2-2-nél már azt hitte, minden eldőlt. Tévedett…

Galéria

Galéria

„Valóban, úgy éreztem, már semmi baj nem történhet, ám az a simlis tizenegyes padlóra küldött bennünket. Egyértelmű, hogy nem volt büntető, biztosan állíthatom, hiszen láttam a visszajátszást. Ugyanakkor az első találkozón a kárunkra tévedett a bíró, hiszen egy tuti tizenegyest nem kaptunk meg, amikor Dirk Kuyt lerántotta Alekszandr Hlebet” – magyarázta az „ágyúsok” szakvezetője, aki amúgy nem akarta kizárólag a svéd Peter Frojdfeldt játékvezető nyakába varrni a vereséget.

„2-2-es állásnál bizony volt alkalmunk arra, hogy pontot tegyünk a párharc végére, de nem tettük, ráadásul hatalmas hibákat követtünk el. Most jókora keserűség van bennünk, igazságtalannak érezzük, ami történt, de mennünk kell tovább. A hétvégén az Old Traffordon játszunk, és azon leszünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, ugyanis nagy és erős hajrára készülünk a bajnokságban – hiszen már csak az maradt…”

—-Grant túlszárnyalhatja Mourinhót—-

A Liverpool-Arsenal háziháborúhoz képest unalmas kis csatározásban vívta ki az elődöntős szereplés jogát a Stamford Bridge-en a Chelsea, amely az isztambuli szégyen, a Fenerbahce otthonában elszenvedett 2-1-es vereség után javított. Először a meccs elején szerzett góllal alakított ki továbbjutást érő állást a londoni együttes, amely a találkozó végén még egyszer eredményes volt, s a játékot illetően meglehetősen szürke kilencven perc végén biztos sikernek örülhetett.

A szigetországi sportsajtónak a Kékek előző trénerét, a portugál Jose Mourinhót nem kedvelő része persze azonnal összehasonlításba kezdett, arról cikkezvén, hogy az utód, a helyére a kispadra szeptemberben leült izraeli Avram Grant máris megkapta az esélyt, amivel a Mourinho-féle Chelsea sosem tudott élni: legyőzheti a Liverpoolt a futball európai csúcssorozatának elődöntőjében. A fővárosiak 2004-ben, 2005-ben és 2007-ben is eljutottak a négy közé, de először az AS Monaco, majd kétszer a Liverpool ütötte el őket a BL-döntőtől.

Az odavágón 2-1-re diadalmaskodó törökök nem tudták megismételni az egy héttel ez előtt mutatott produkciójukat, igaz a londoniak is sokkal gyengébben játszottak mint Isztambulban. „A BL-nek ezen szakaszában az a fontos, hogy nyerjen a csapat, és bejusson a legjobb négy közé. Győznünk kellett az idegenbeli vereség után, és ezt a célt teljesítettük. A játékosaim produkciójával nem vagyok maradéktalanul elégedett, de ma este csak az eredmény számított” – értékelt a találkozót követően a Chelsea trénere.

Emelt fővel búcsúznak a törökök

„Én mindig tudni akarom, mit hoz a jövő. Ott akarunk lenni a fináléban” – nyilatkozta mosolyogva a Fener felett aratott diadalt követően Grant. Csakhogy a törökökhöz képest a Benítez-legénységgel találkozni nem ugyanolyan nagyságrendű feladat, ráadásul amíg a Chelsea sosem nyert még európai kupát, a Liverpoolnak ez eddig öt alkalommal is sikerült, legutóbb 2005-ben, s most újabb lökést adhat a gárdának az Ágyúsok “kilövése”.

A Kékeknek amúgy az sem okozott gondot, hogy első számú kapusuk, a magát egy hétvégi edzésen összetörő cseh Petr Cech után kedd este, meccs közben elveszítették a combizomhúzódást szenvedő olasz Carlo Cudicinit is, és a hármas számú hálóőrt, a portugál Hilariót voltak kénytelenek bevetni. „Sokkal inkább doktornak éreztem magam, mint menedzsernek” – jegyezte meg széles jókedvét a kapuskidőlések dacára is megtartó Grant.

A törökök csalódottan értékeltek a kedd esti összecsapást követően, ugyanakkor Kazim Kazim megjegyezte, hogy büszkék lehetnek az idei eredményeikre a BL-ben. „Egy remek csapat ellen maradtunk alul. A gyors vezető góljuk után nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, de idegenben sem vallottunk szégyent” – nyilatkozta az UEFA honlapján a 21 éves támadó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik