Élet-Stílus

Újabb ügynökhullám

Három nagy nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat is fantáziát lát a magyar piacban, a hazai szereplők azonban nem aggódnak. Úgy vélik, bőven van hely a terjeszkedésre.

Magyar szemüvegen át nézve vannak furcsa foltok a világtérképen. Izlandon például olyan törvényi szabályozás van érvényben, amely egész egyszerűen kötelezővé teszi, hogy minden egyes ingatlan-adásvételi ügyletet közvetítő közreműködésével bonyolítsanak le. Ott tehát kevés biztosabb állás van a lakásközvetítésnél.

A magyar piac szereplői ilyenről talán még álmodni sem mernek. A nyugat-európai átlaghoz mérve nálunk eleve kevesebb az adásvételi ügylet, kevesebb az egy főre jutó tranzakciók száma is, és a legszívesebben mindenki önállóan oldja meg lakáscseréjét. A jelenlegi tapasztalatok szerint nálunk legfeljebb háromból egy embernek jut eszébe az, hogy ne a villanypóznákra ragasztott papírfecnik, hanem professzio-
nális ingatlanközvetítő segítségét kérje, amikor lakást keres.

Újabb ügynökhullám 1

Van elég hely
A helyzet ugyanakkor átalakulóban van – mondják a legnagyobb hazai szereplők. „Egy-két éven belül a lakások fele már közvetítők közreműködésével fog gazdát cserélni” – bízik a honi mentalitás gyors változásában Nagygyörgy Tibor, a piacvezető Otthon Centrum alapító tulajdonosa. Középtávon 60–70 százalékosra becsüli az adásvételek ilyetén lebonyolítását.
„Most viszont még biztosan jut hely új közvetítőknek” – húzza alá a másfél évvel ezelőtt piacra lépett Re/Max Magyarország vezető pr-tanácsadója, Zákonyi Bence is. Szerinte éppen a majd’ 70 százalékos lefedetlenség miatt a piacon a nyugati trendeknél jóval gyorsabban lehet hálózatot építeni.
Nagygyörgy Tibor kicsit óvatosabban fogalmaz: ha valaki az első három hely valamelyikét célozza meg, annak legalább 3–4 évre, milliárdos nagyságrendű beruházásra, minimum 50–70 helyi irodára, alapos helyismeretre és nagyon jó emberekre van szüksége szerinte. A hálózat kiépítése nem is olyan nehéz, mint a magas pia-ci részesedés kivívása – mondja erre Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője –, de sok százmillió forintba és néhány évbe így is biztosan beletelik, ha valaki az elsők között szeretne lenni.

Három óriás
Mindenesetre annak a három nagy nemzetközi láncnak, amely jelenleg a magyarországi piacra lépésben gondolkozik, ez elméletileg nem jelenthet gondot. Az amerikai Century21 például, mintegy 8000 irodájával, a világ egyik legnagyobb ingatlanközvetítő hálózata, a francia Laforet, összesen 800 irodával, Nyugat-Európa több országában igen erős, de a maga 700 franchise-partnerével a spanyol Alfa Inmobiliaria is labdába rúghat.

„Egyelőre a magyar partnerek keresése és kiválasztása zajlik” – enged betekinteni a kulisszák mögé Mandel Katalin, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, aki szerint a háromból legalább két cég esetében még idén lezárulhatnak a tárgyalások.
A hazai piac jelenlegi dobogós szereplői szerint egyértelműen az amerikai óriás, a Century21 lehet a legnagyobb vetélytárs, miután a többezernyi irodán és masszív tőkeerőn túl 50–70 évnyi értékes tapasztalat is áll mögötte. A piacvezető hármas mégsem aggódik a Re/Max nagyjából az eddigi iramban folytatja a hálózatépítést (43 irodáját másfél év alatt szervezte be), az Otthon Centrum három éven belül legalább 150 fölé növeli partnerirodái számát, a Duna House pedig hosszabb távon 250–300 irodát szeretne működtetni.
Mindezzel párhuzamosan a szakemberek a már elindult konszolidáció folytatására számítanak. Túlságosan sok ugyanis a kis szereplő, akiknek előbb-utóbb választaniuk kell. Vagy specializálódnak valamilyen részterületre, és abban igazán magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak, vagy pedig csatlakoznak valamely franchise-hálózathoz. Ez az utóbbiaknak is érdekük, hiszen egyre inkább szükségük lehet jó szakemberekre.

Újabb ügynökhullám 2

Eljön még Amerika?
„Hosszú távon minden azon múlik, hogy kinek hány és mennyire képzett értékesítőre sikerül szert tennie, illetve ki mennyire tudja megtartani a profi munkaerőt” – adja kezünkbe a siker kulcsát Zákonyi Bence. Az erősödő versengés tehát elsősorban a jó emberekért folytatott harcban fog megnyilvánulni, miközben a közvetítői díjak csökkenését belátható időn belül senki sem tartja valószínűnek. A 4–5 százalékos jutalék, amit egy-egy adásvételért felszámítanak a közvetítők, olyan szint, amely Nagygyörgy Tibor szerint „reális és indokolt”, ennél kisebb kulccsal nem lehetne eredményesen fenntartani a hálózatot.

„Csak az 1–2 személyes kis irodák tudnak minimális díjakkal dolgozni” – mondja Murányi Ákos, aki úgy gondolja, a nagyobb hálózatoknál ez esetben megtérülési gondok lépnének fel. A Re/Max szakértői szerint nem is a jutalék mértéke a fő kérdés, hanem az, hogy mit várhatnak el ezért az ügyfelek. És bár még hallani elrettentő történeteket a jutalékot felszámító, de szolgáltatást kvázi nem nyújtó közvetítőkről, a nagy hálózatok vezetői a minőség javulását prognosztizálják.

A távlati célok között a szakemberek olyan képet vázolnak, amilyen a magyar piacon még kuriózumszámba megy, az ebből a szempontból példaértékűnek tartott Amerikában viszont régóta megszokott. Olyan „extrákra” kell itt gondolni, mint hogy például a közvetítő iroda munkatársa komplett „marketingtervvel” érkezik az értékesítésre szánt ingatlan helyszínére, amelyben egyértelműen megnevezi, hogy a pénzéért mit vállal, hány helyen és milyen módokon hirdeti meg az ingatlant, miképpen tájékoztatja a tulajdonost az összes megkeresésről, vagy éppen milyen különleges felújítást tart még szükségesnek a sikeres értékesítés meggyorsítása érdekében. Sőt, az is előfordulhat, hogy az ingatlanügynök a saját pénzén kifesteti a szóban forgó lakást, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a beavatkozás busásan megtérülhet az eladási árból.

Ez egyelőre inkább Amerika… Mint ahogy az is, hogy a közvetítő által becsült ár és a tulajdonos elvárása egy lakás eladása kapcsán legfeljebb 2–5 százalékban tér el egymástól.
A szakemberek tapasztalatai szerint nálunk még az a tipikus, hogy irreálisan magasra tartják tulajdonukat az eladók, emiatt pedig nagyon lelassul, hónapokkal, akár évekkel is tovább tart egy-egy tranzakció, és a végén valóban az induló összeg 75–80 százalékáért lehet csak túladni az ingatlanon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik