Élet-Stílus

FTC: győztes per és szerződéskötés

A hét közepén kerül sor a szerződéskötésre a Ferencváros és az angol befektető között. Hétfőn az FTC Pártolói Egyesület elsőfokon pert nyert MLSZ ellen.

Az egyesület azért indított pert, mert kérésre a Magyar Labdarúgó-szövetség nem volt hajlandó kiadni annak a licencadó bizottságnak a névsorát, melynek tagjai még 2006-ban az élvonalból való kizárásról döntöttek.

A perben az FTC Pártolói Egyesület a Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyszolgálata képviselte.
A TASZ által precedens értékűnek tartott perben bíróság elsőfokú ítéletében úgy döntött, hogy a szövetség bizony köteles kiadni a kért adatokat, mert a bizottság tagjainak névsora közérdekből nyilvános adatnak számít.

Fradi-győzelem a bíróságon (MTI)

Fradi-győzelem – ezúttal a bíróságon (MTI)

elfogadták a tervezetet

Az FTC elnöksége jóváhagyta annak a szerződésnek a tervezetét, amelyet szerdán ír alá a klub az angol befektetővel és felhatalmazta Rieb György elnököt, hogy ellássa kézjegyével a kontraktust – erről a Ferencváros tájékoztatta az MTI-t. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) februárban döntött úgy, hogy a Kevin McCabe budapesti érdekeltségébe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. nyerte a zöld-fehér egyesület Üllői úti ingatlanjára hatodik alkalommal kiírt pályázatot. Az erről szóló megállapodást szerdán, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székházában írják alá a felek. A győztes pályázó többek között vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak. Az FTC Zrt. részvénycsomagját 800 millió forint értékben megvásárolja, az FTC létesítményhasználati jogát 1,5 milliárd forint plusz áfa értékben megváltja, mindkét esetben “engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira”. Vállalja továbbá, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát, amely használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyár bevételének 25 százaléka.

Schiffer András, az FTC Pártolói Egyesületet képviselő ügyvéd a a távirati irodának elmondta: a kérdés az volt, hogy a szövetség közfeladatot ellátó szervnek minősül-e, és ebből kifolyólag az ilyen feladatot ellátó testület adatai közérdekből minősülhetnek-e nyilvánosnak. Az ügyvéd tájékoztatójában megerősítette: mindkét kérdésre igenlő választ adott a bíróság.

Az MLSZ az írásos határozat kézhezvételéig nem kíván állást foglalni ez ügyben, és csak az indoklás megismerése után döntenek az esetleges fellebbezésről, melyet az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet megtenni.

Egy perpatvar története

Az ügy előzménye, hogy az FTC első osztályú licencét a másodfokú licencadó bizottság 2006. július 13-án visszavonta, majd saját határozatát megváltoztatva 17-én mégis újra megadta az indulási jogot. Ezt követően az MLSZ vezetősége feloszlatta a licencadó bizottságot, egyben hatályon kívül helyezte annak határozatait. Az új fellebbviteli testület később úgy döntött, hogy az FTC-nek nem adja meg a licencet.

A bíróság ezt, a testületet feloszlató határozatot, valamint az új testület licencet megtagadó határozatának megsemmisítését ítélte el szeptemberben, majd emelte jogerőre később, 2006 decemberében. Ezután Ferencváros ellen az MLSZ fegyelmi eljárást indított, mivel FIFA tiltó szabálya ellenére polgári bírósághoz fordult, és a fegyelmi bizottság 25 millió forintos büntetésről döntött, ám később megszüntette a határozatot.

A klub tovább harcolt, jogtalan kizárásból fakadó anyagi károk megtérítése címén 200–400 millió forint kártérítést követelt. S persze az MLSZ is kardot vont: fegyelmi eljárást indított félrevezetés és megtévesztés vétsége miatt, amiért a klub olyan nyilatkozatot adott be az NB II-es nevezés során, hogy nem áll perben az MLSZ-szel. A békekötésre 2007 augusztusáig kellett várni, ekkor többszöri tárgyalás és egyeztetés után a szövetség és a Ferencváros megállapodást kötött. A zöld-fehér klub visszavonta a bírósági pereket, míg szövetség pedig hathatós támogatásáról biztosította az FTC utánpótlását.

Szerződéskötés az angolokkal

Rieb György, a Ferencvárosi Torna Club elnöke szerint május közepéig rendeződik a fővárosi klub sanyarú helyzete. A sportvezető az MTI-nek elmondta, szerdán 15 órakor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épületében írják alá az angol befektetővel azt a szerződést, amely garantálja a klub és a labdarúgó Zrt. zavartalan működését.

Szerdán végleg megmenekül a klub (MTI)

Szerdán végleg megmenekül a klub (MTI)

Az ügylet kapcsán persze sokan arra kíváncsiak, mikor érkezik pénz a klub számlájára. „A szerdai aláírás után 30 napon belül kell utalniuk az angoloknak, ami azt jelenti, hogy legkésőbb május 9-10. körül megérkezik hozzánk a megállapodásban szereplő összeg. Ezután kezdjük el a tartozások rendezését. Mivel a bajnokságból már nagyon kevés lesz hátra, a látványos, komoly átalakulás nyáron várható. Ennek reményeink szerint pozitív jelei a következő szezonban lesznek láthatóak.”

Rieb szerint a befektetőt, nem riasztotta el a zöld-fehérek gyengébb szereplése, mint mondta, Kevin McCabe három éven belül akarja bejuttatni a BL-be a klubot, és a célkitűzés még akkor is teljesíthető, ha a csapat esetleg idén sem jut fel.

Az esetleges edzőváltás kapcsán a klubelnök elmondta, ez ügyben a futballcsapatot működtető Zrt. vezetőségének van joga dönteni, de nem hiszi, hogy ez a kérdés szerdáig szóba kerül, márpedig a szerződéskötés után már az angolokon múlik, hogy kívánnak-e változtatni a szakmai stáb összetételén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik