Élet-Stílus

A bécsiek már többet buszoznak, mint autóznak

admin
admin

2008. 04. 04. 12:34

Az Osztrák Autóklub felmérése szerint a bécsiek már több utat tesznek meg tömegközlekedési eszközökkel, mint autóval. Ráadásul csökkent a forgalomban lévő gépkocsik száma is.

Ausztriában egyedülálló módon Bécsben több utat tesznek meg tömegközlekedési eszközökkel, mint autóval – derül ki az Osztrák Autóklub (VCÖ) legújabb felméréséből. Napi teendőik intézése során a bécsiek ugyanis már szívesebben döntenek a busz és a villamos, mint az autó mellett. Akárcsak tíz évvel ezelőtt, útjaiknak 34 százalékát ugyan autóval teszik meg, nőtt viszont a tömegközlekedési eszközök használatának aránya (35 százalék). A tíz évvel ezelőttihez képest veszített népszerűségéből a gyaloglás (27 százalék), ugyanakkor egyre többen pattannak biciklire a rövidebb utakra (4 százalék).

Jól tükrözik a változást a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien utasforgalmi adatai is: míg a bécsi buszok, a metró és a villamosok 1995-ben 687,5 millió utast szállítottak, addig 2006-ban már 772,1 milliót.

A város történetében először, tavaly 658 100 autóról 657 430 kocsira csökkent a forgalomban lévő személygépkocsik száma. Az EU-csatlakozás és az ingázók nyomán nőtt ugyanakkor a városi autópályák forgalma. 1998-ban egy átlagos munkanapon 13 179 teherautó dübörgött végig a Praterbrückén, míg 2007-ben viszont már 17 700.

A Osztrák Autóklub szakértője, Martin Blum szerint a jövő legnagyobb kihívása, hogy visszaszorítsák a teherautóforgalom növekedését, illetve elkövetkező években minél több ingázó vegye autó helyett a tömegközlekedési eszközöket igénybe a munkába járáshoz. Az Autóklub célja, hogy a jövőben egyre kevesebb dugó legyen, csökkenjen Bécs zajszennyezése, és javuljon a levegő minősége.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.