Élet-Stílus

Klímasebeket gyógyít a világ

Mintegy 190 ország részvételével tárgyalások kezdődtek arról, hogyan valósítsák meg az üvegházhatású gázok további csökkentését. Három hónappal korábban a világ nagy légszennyező országai is elvileg egyetértettek egy új, immár globális klímamegállapodás létrehozásában.

A csaknem 190 országból érkezett kormányzati küldöttek péntekig tartó tanácskozásukon egyelőre a tárgyalási témákról és a menetrendről döntenek. A tervek szerint az új, a Kiotói Jegyzőkönyv céljain túlmutató, és a világ nagy szennyezőire is kiterjedő, átfogó megállapodást 2009 végén Koppenhágában írnák alá, és az ENSZ szándéka szerint 2012-ig ratifikálnák.

2009-ben alá kell írni

Bangkokban most egyúttal a Kiotói Jegyzőkönyv végrehajtásának eddigi tapasztalatait és eredményeit is értékelik. A fejlett ipari államok decemberi, Bali szigetén tartott találkozójukon elvileg megállapodtak, hogy a szegény országokat pénzzel és technológiaátadással környezetbarátabb fejlődéshez segítik.

Bali szigetén tavaly december közepén a résztvevők elfogadták azt a tervet, amelynek alapján legkésőbb idén áprilisig megkezdik a tárgyalásokat egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről. Ekkor jár le ugyanis a 2012-ig érvényben lévő kiotói egyezményben rögzített feladatok végrehajtásának első szakasza.

Szélesebb összefogás

A tervezett koppenhágai egyezmény felválthatná a kérdéskörben jelenleg érvényben lévő, 174 ország által aláírt, de csak 37 ipari államban ratifikált Kiotói Jegyzőkönyvet, amely hivatalosan 2005. december 16-án lépett életbe. Ez a 37 ország együttesen is csak a világon a levegőbe kerülő összes üvegházhatású gáz kibocsátásának a harmadáért felelős.

A 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyv általánosságban azt írja elő, hogy a résztvevők a 2008-2012 közötti időszakra legalább 5 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az EU 8 százalékos csökkentést vállalt. Ennek megfelelően 2005. januárban szén-dioxid-kibocsátási kvótarendszert vezettek be az EU-ban 12 ezer erőmű és más kibocsátó üzem számára, a kvótákkal kereskedni lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik