Élet-Stílus

Magyar légió: címvédés küszöbén Dzsudzsákék

Bebiztosíthatta volna a bajnoki címét Hollandiában a PSV Eindhoven, Dzsudzsák Balázs csapata azonban idegenben botlott, igaz az előnye még így is ötpontos, három fordulóval a pontvadászat vége előtt. A Bundesliga magyaros csapatai hullámvölgybe kerültek, Gera Zoltánék pedig óriási bravúrt hajtottak végre a hétvégén.

Az utolsó kilenc bajnokijából csak egyetlen egyet nyert meg Huszti Szabolcs csapata, a Hannover 96, amely a Bundesliga 26. fordulójában a címvédő Stuttgart otthonába látogatott. A vendégeknek tehát nagyon kellett volna a három pont, ám hiába játszottak enyhe fölényben, gólnélküli döntetlenre végződött a találkozó. Huszti a Hannover kezdőjében kapott helyet, a 79. percben lecserélte az edzője.

Dárdai Pál és a Hertha BSC még rosszabbul járt az egyik kiesőjelölt, az Energie Cottbus otthonában. A magyar középpályás a kispadon kezdett, de már az első félidőben beküldte Lucien Favre. A szünetre 1-1-es döntetlennel vonultak a csapatok, és a fordulás után hiába voltak veszélyesebbek a berliniek, egy kérdéses szituáció után tizenegyest kapott a Cottbus, és a büntetőt az első hazai gólt szerző Skela magabiztosan bevágta.

Elúsznak az UEFA-s helyek

A bekapott gól után dühös támadásokat kezdett a Hertha, a vendéglátók teljesen beszorultak a kapujuk elé, de csak a távoli lövéseknél forgott veszélyben a sikerük. Dárdai az 58. percben egy látványos lövéssel vetette észre magát, az eredmény azonban nem változott.

A német válogatott Asamoah-ék nem bírtak a KSV-vel (AP)

A német válogatott Asamoah-ék nem bírtak a KSV-vel (AP)

A Kalrsruhe egyedüli magyaros csapatként hazai pályán szerepelt a hétvégén, ám Hajnalék sem tudtak begyűjteni a három pontot. Az álmosan és ötlettelenül futballozó Schalke ellen akadt bőven helyzete a KSC-nek, de a vendégek fiatal kapusa, Neuer remek napot fogott ki. A német Eb-keretbe pályázó fiatal portás sorban fogta ki a ziccereket, az 51. percben éppen Hajnal próbálkozását hatástalanította.

A Karlsruhe, akárcsak a Hannover a hétvégi döntetlennel egyre távolabb került a nemzetközi szereplést érő helyektől. Az őszi szezon zárásakor a két csapat hátránya 1 illetve 2 pont volt az UEFA-kupát érő ötödik helytől, most már viszont hat (KSC) illetve kilenc (Hannover 96) a különbség.

A német másodosztályban Lőw Zsolt piros lapos eltiltása miatt nem játszhatott a Hoffenheim-Augsburg találkozón. A hazaiak a magyar védő nélkül is behúzták a három pontot, és megőrizték második helyüket a tabellán. A vendégeknél Szabics Imre az 59. percben érkezett a pályára. Az egykori magyar válogatottnak volt is egy szépségdíjas lövése, amit a hazai kapus bravúrral kifogott.

A Carl Zeiss Jena a múlt heti sikert követően ismét győzött, ám továbbra is kieső, az utolsó előtti helyen tanyázik. Torghelle Sándor a cserepadról nézte végig a néhány éve még első osztályú 1860 München elleni összecsapást, amelyet a vendégek 2-1-re megnyertek.


Geráék bravúrja

A szlovénok elleni barátságos meccsen szokatlanul sokat hibázó Vass Ádám nem lépett pályára a hétvégén az olasz másodosztályban. A Brescia másik magyarja, Feczesin Róbert csereként kapott negyedóra játéklehetőséget a Spezia elleni hazai bajnokin, amelyet 1-0-ra megnyert a csapata.

A Modena otthonában gólnélküli döntetlenre végző Pisa együttesében Rajczi ezúttal nem kapott szerepet, Kenesei Krisztián viszont ismét kezdő volt az Avellinóban, amely a Ravennát verte idegenben egy góllal. A magyar támadót egy óra elteltével lecserélte a tabella 18. helyén álló együttes trénere. Az újonc Grossetóban Filkor Attila nem kapott lehetőséget.

A magyar középpályás remekül futballozott (wba.co.uk)

A magyar középpályás remekül futballozott (wba.co.uk)

championship tabella

1. Bristol 70 pont (Vaskó)

4. West Brom 66 (Gera)

8. Plymouth 59 (Halmosi, Tímár)

10. Burnley 58 (Király)

14. QPR 53 (Buzsáky)
15. Preston 53 (Priskin)

19. Leicester 47 (Laczkó, Bori)
20. Barnsley 46 (Ferenczi)

Az angol másodosztályban igazi bravúrt hajtottak végre a feljutásért küzdő West Bromwich Albion játékosai. A sereghajtó Colchester ellen hamar kétgólos hátrányba került Gera Zoltán csapata, amit még a szünet előtt kiegyenlítettek a hazaiak. A tökutolsó vendégek a második félidőben ismét megszereztek a vezetést, és még a 90. percben is 2-3-as Colchester-előnyt mutatott a kijelző. A ráadás perceiben még kétszer beköszönt a West Brom, és a feljutás szempontjából fontos három pontot szerzett.

A válogatottból gyermeke születése miatt igazoltan hiányzó Gera végig a pályán volt, és a második hazai gólnál remekül játszott össze a társakkal. A vendégeknél Balogh Béla a kispadról nézte végig, hogy a társak elveszítik a már megnyertnek hitt mérkőzést.

Vaskóék a tabella élén

A hétvégére ismét jutott egy magyaros rangadó a Championshipben, igaz sem Király Gábor, sem Ferenczi István nem lépett pályára a Burnley-Barnsley találkozón, amelyet 2-1-re megnyert a hazai csapat.

A Plymouth Argyle-ban sérülése miatt nem játszhatott Halmosi Péter, aki a legutóbbi bajnokin kapott piros lapja miatt amúgy is eltiltását töltötte. A magyar válogatott középpályás térdével vannak gondok, egyelőre a csapat menedzsere, Paul Sturrock sem tudta megmondani, hogy mikor lesz ismét harcra kész a szlovénok elleni barátságos meccsen is hiányzó játékos.

A csapat másik magyarját, Tímár Krisztiánt a 67. percben cserélte be a tréner. A Coventry City addigra már három góllal vezetett hazai pályán, a Plymouthnak a hajrában csak a szépítő gólt sikerült megszereznie. A vendégek a vereséggel visszacsúsztak a nyolcadik helyre, és már szinte papíron sincs esélyük arra, hogy feljutást érő helyen végezzenek a rendkívülien kiegyensúlyozott bajnokságban.

A Bristol City és Vaskó Tamás esélyei ezzel szemben továbbra is nagyon jók, miután a csapat a hétvégén legyőzte 2-1-re hazai pályán a Norwich együttesét. A magyar légióst nem nevezték az összecsapásra. Priskin Tamás (Preston) és Buzsáky Ákos (Queens Park Rangers) is kihagyta a hétvégi meccseket. A két válogatott alapember közül Priskin a cserepadon ült a Sheffield United ellen 3-1-re végződő meccsen, Buzsákyt kisebb sérülése miatt kapott pihenőt.

A kiesőzónából menekülő Leicester értékes győzelmet aratott a hétvégén az egyik közvetlen rivális, a Scunthorpe ellen. A több helyet is javító hazaiaknál Laczkót a 90. percben cserélték be, Borit nem nevezték a mérkőzésre.

A címvédés küszöbén a PSV (Pics United)

A címvédés küszöbén a PSV (Pics United)

Dzsudzsákék még nem ünnepelhetnek

Három fordulóval a pontvadászat vége előtt elmaradt a bajnokavatás Hollandiában, miután a PSV Eindhoven gólnélküli döntetlent játszott a NEC otthonában, az Ajax pedig Heerenveenben győzött. Dzsudzsákéknak óriási szerencséjük volt, hogy idegenben megúszták egy iksszel, mivel a hazai csapat, ahol Babos és Vadócz is végig a pályán volt sokkal veszélyesebben futballozott. A címvédő eindhoveiek előnye öt pontra csökkent az Ajax-szal szemben.

Franciaországban a Racing Strassbourg PSG elleni bajnokiját el kellett halasztani, mivel a fővárosi csapat a Ligakupa döntőjében volt érdekelt. A tabella 16. helyén szerénykedő Szélesi Zoltánék szerdán utaznak Párizsba, bepótolni a mérkőzést.

A belga élvonalban az Anderlecht együttese megelőzte a tabellán a Club Brugge-t, és feljött a BL-selejtezőt érő második helyre. Juhász Rolandék a hétvégén egygólos hátrányból fordítva 3-1-re verték a Cercle Brugge KSV-t, míg a Club Brugge megalázó 6-2-es vereséget szenvedett hazai pályán a középmezőnyben tanyázó Genktől. A magyar válogatott védő végig a pályán volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik