Élet-Stílus

Beckham: menny és pokol címeres mezben

David Beckham a franciák elleni barátságos mérkőzésen 100. alkalommal lép pályára az angol nemzeti együttesben. A 32 éves labdarúgó eddigi 99 válogatottbeli szereplése során a poklot és a mennyet is megjárta.

Beckham 1996-ban, pontosabban szeptember elsején szerepelt először az angol nemzeti csapatban, ráadásul győztes találkozón mutatkozhatott be a legjobbak között: Anglia világbajnoki selejtezőn 3-0-ra lelépte Moldovát.

Az első gólját címeres mezben 1998. június 26-án, a franciaországi világbajnokság utolsó csoportmeccsén szerezte. A 29. percben szabadrúgásból vette be a kolumbiaiak kapuját, úgy csavarta be a labdát a sarokba, ahogy csak ő tudja…

A boldogsága nem tartott sokáig. A következő mérkőzésen, az argentinok elleni nyolcaddöntő hosszabbításában ugyanis kiállították, miután megrúgta Diego Simeonét. Az angolok tizenegyesekkel búcsúztak, a szigetországi sajtó pedig Beckham nyakába varrta a kiesését, továbbá egyszerűen lehülyézte. Az angol szurkolók szemében is bűnbakká vált, buta hibája miatt még esztendők múltán is kapott halálos fenyegetéseket.

Két évvel később, 2000 novemberében, Peter Taylor megbízott szövetségi kapitány jóvoltából pedig a csapatkapitányi karszalagot kapta meg (ennek jobban örült…). Az olaszok elleni római mérkőzésen vezette először ki a pályára az övéit.

A svéd Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitányi kinevezésével, 2001 januárjától végleg ő lett az angolok csapatkapitánya. Ennek örömére a következő, Finnország elleni találkozón, a 39. fellépésén megszületett a második Beckham-találat a válogatottban. A Spiceboy 58-szor viselte a karszalagot.

Pokolra kívánt „hülyegyerekből” 2001. október 6-án nemzeti hős lett. Az angolok a manchesteri Old Traffordon a görögökkel játszottak vb-selejtezőt, és sokáig csak szenvedtek. Beckham a 93. percben 28 méterről, szabadrúgásból csavart a jobb felső sarokba, és ezzel 2-2-re mentette a találkozót, egyúttal kijutatta Angliát a 2002-es japán-koreai világbajnokságra.

A távol-keleti seregszemle előtt aztán súlyosan megsérült, ugyanakkor a nyitányra csodával határos módon felépült. A svédek ellen (1-1) szerepelt 50. alkalommal a válogatottban. A statisztikusok kedvéért: a 63. percben lecserélték.

Beckham egyik legszebb emlékeként az argentinoknak lőtt tizenegyesgólját említi, a második vb-meccsükön az angolok ezzel 1-0-ra nyertek, és a játékos végképp bosszút állt…

A 2003/2004-es szezonban akadtak gondjai a büntetőkkel. Horvátország és Macedónia ellen betalált, Törökország, illetve Franciaország ellen viszont nem tudta a kapuba jutattani a labdát – az utóbbi hibája miatt az angolok 2-1-re elbukták az első Európa-bajnoki meccsüket. Beckham a portugálok elleni negyeddöntőben sem volt valami szerencsés: a tizenegyespárbaj során fölé vágta a labdát – Anglia kiesett.

Újabb látogatás a pokolban: 2005. október 8-án, az osztrákok elleni – 1-0-ra megnyert – világbajnoki selejtezőn újra villant a piros lap Beckhamnek, s egyes források szerint ő az első olyan angol játékos, akit kétszer is kiállítottak a válogatottban.

A németországi vb nyolcaddöntőjében Beckham szabadrúgásból lőtt Ecuador kapujába, Anglia ezzel továbbjutott, Beckham pedig történelmet írt, ő az egyetlen angol, aki elbüszkélkedhet azzal, hogy három világbajnokságon is gólt szerzett. Az öröme azonban nem tartott sokáig, csapata ugyanis a következő körben búcsúzott, a csapatkapitányi tisztségéről lemondó labdarúgó pedig sokáig nem jutott szóhoz a válogatottban.

Az új Wembley-ben, a Brazília elleni barátságos meccsen (1-1) tért vissza 2007. június elsején – 95. alkalommal volt válogatott.

A 99. válogatottságát valószínűleg szívesen elfelejtené. Az angolok a horvátokat fogadták a Wembley-ben, Beckham csereként beállva ugyan gólpasszt adott az állást 2-2-re módosító Peter Crouchnak, a csapat azonban végül 3-2-re elveszítette a találkozót, így nem jutott ki az Eb-re.

A kapitányi poszton Steve McClarent váltó Fabio Capello első mérkőzésén, Svájc ellen nem számított Beckhamre, a franciák elleni találkozóra azonban már meghívta, sőt, meg is ígérte, hogy pályára küldi. Amennyiben szerepet kap, ő lesz az ötödik angol, aki eléri a 100. válogatottságot: Peter Shilton 125-ször, Bobby Moore 108-szor, Bobby Charlton 106-szor, Billy Wright pedig 105-ször ölthette magára a nemzeti csapat szerelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik