Élet-Stílus

Közeleg a Titanic

Április 3-án nyit a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A filmes mustrát a Börtönvonat Yumába című film nyitja, amelyben Christian Bale (Batman: Kezdődik) és Russell Crowe (Gladiátor) csap össze.

Titanic fesztivál törekvése a másfél évtized alatt nem változott: filmművészeti leletmentő expedíció keretében évről évre elérhető közelségbe hoz egy hajóderéknyit a világ kortárs filmtermésének legaktuálisabb művész-, kultusz-, botrány- és dokumentumfilmjeiből.

Jan Balej: Egy éjszaka egy városban

Jan Balej: Egy éjszaka egy városban

Az idén április 13-ig tartó fesztiválon mintegy 60 film, köztük több mint 50 nagyjátékfilm, illetve számos dokumentumfilm és rövidfilm indul a legkiválóbb, a leginkább újító szándékú és a legmerészebb filmnek járó elismerésért, a 10 ezer euróval járó Hullámtörők-díjért. A filmfesztivál honlapja szerint az érdeklődők a mintegy 60 mozgóképet kilenc blokkba rendezve nézhetik meg (Amerika felfedezése, A bűn mélységei, Filmdokk, Francia zátonyok, Japán tenger, Mexikói mozaik, Tajtékos napok, Világkörüli út, Zene mindenkinek).

A fesztiválon a magyar közönség számára még ismeretlen filmeket vetítenek. Itt láthatjuk először például az amerikai Jeff Nichols filmjét, a Fegyverek és embereket, az izlandi Baltasar Kormákur Vérvonal című thrillerjét, valamint Aszlan Galaszov Megjöttek a fecskék című orosz drámáját. A versenyprogramban szerepel a mexikói Francisco Franco-Alba munkája, a Felégett hidak is, amelyben két labilis tinédzser érzelmes drámája kiáltja a nagyvilágnak, hogy saját hangunk keresése közben ne féljünk felégetni a hidakat magunk mögött.

Baltasar Kormákur: Vérvonal

Baltasar Kormákur: Vérvonal

Serge Bozon rendezése, a La France első világháborús és szerelmes történet, amelyben a néző új oldaláról ismerheti meg a büszke Franciaországot. Észak-Európa két filmmel is ringbe száll az idén. A svédek versenyfilmje Tomas Alfredson Engedj be! című alkotása, amely a felnőtté válás elutasításáról, a barátságról és a végzetről szól. A dán Ole Bornedal Csak egy szerelmesfilm című thrillerének főhőse, Jones súlyos karambolt okoz, de az igazi komplikációk csak akkor jelentkeznek, amikor csinos áldozata lábadozni kezd.

A Johnny Cash által jegyzett nyitófilm – egy 1957-es klasszikus feldolgozása – a 19. századi Arizona kopár tájain játszódik, ahol a falábú veterán, Dan Evans farmer (Christian Bale) egy súlyos aszályt követően a fennmaradásért küzd. Hogy családját a bajból kihúzza, 200 dollár fizetségért vállalja, hogy kísérőnek társuljon a fejvadászokhoz, akik a legendás banditát, Ben Wade-t (Russel Crowe) szállítják a Yumába tartó vonathoz, amely egyenesen a börtönbe, a bitófához vinné. Amikor azonban Wade bandája tudomást szerez az akcióról, Evans és Wade, illetve a csapat többi tagja klasszikus élet-halál párbajban találják magukat.

Johnny Cash: Börtönvonat Yumába

Johnny Cash: Börtönvonat Yumába

Az április 13-ig tartó Titanic Nemzetközi Filmfesztiválnak az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, az Örökmozgó és a Vörösmarty mozi ad otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik