Élet-Stílus

A francia köztévé bojkottálhatja az olimpiát

Elképzelhető, hogy a francia közszolgálati televízió nem közvetíti majd a pekingi olimpiai játékokat, ha Kína akadályozni fogja a híradást az esetleges tüntetésekről. Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök sem.

„Pillanatnyilag nem áll szándékunkban bojkottálni az olimpiát (…) de ha a kínai hatóságok valamilyen formában cenzúra alá vonnák a játékokat (…), és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt elfogadná, amit egy pillanatig sem hiszek, akkor (…) a France Télévisions elnöke szerintem kétségkívül amellett döntene, hogy nem közvetíti az eseményt” – mondta Daniel Bilalian, a francia köztévé sportszerkesztőségének vezetője kedden az RTL rádióban. „De ettől még messze vagyunk, egyelőre meg kell várni, hogyan alakulnak a dolgok” – tette hozzá.

A kínai televízió hétfőn megszakította az olimpiai láng ünnepélyes meggyújtásának közvetítését arra a rövid időre, amíg a kamerák a ceremóniát megzavaró emberjogi aktivistákat mutatták. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet egyik tüntetője „Bojkottáljátok azt az országot, amely lábbal tiporja az emberi jogokat” feliratú zászlót emelt a magasba a kamerák előtt, egy másik társa pedig a háttérből a „Szabadság! Szabadság!” jelszavakat kiabálta a lánggyújtás és a pekingi szervezőbizottság képviselőjének beszéde alatt.

Elvezetik az egyik demonstrálót (MTI/EPA)

Elvezetik az egyik demonstrálót (MTI/EPA)

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnököt a délnyugat-franciaországi Tarbes-ban tett látogatása során újságírók kérdeztek a tibeti események kapcsán egy lehetséges bojkottról. Az elnök azt nyilatkozta, hogy „minden lehetőséget nyitva hagy”, egyúttal a kínai vezetők felelősségérzetére apellált.

Ugyanakkor nem mondta meg, hogy a nyitóünnepség bojkottjára gondol-e, vagy pedig az egész játékokéra. „Azt akarom, hogy kezdődjön párbeszéd, és válaszomat a kínai hatóságok válaszához mérem. Úgy gondolom, hogy így kell reagálni, ha eredményt akarunk elérni” – tette hozzá a francia államfő.

Jacques Rogge, a NOB elnöke a görögországi incidenssel kapcsolatban azt mondta: szomorú, hogy ilyen esemény bekövetkezhet, de legalább nem voltak erőszakos megnyilvánulások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik