Élet-Stílus

Nagy szélben indult a kishajók Európa Bajnoksága

Palma de Mallorca partjainál rendezik a 49er osztályú vitorláshajók idei Európa Bajnokságát. Az első napon erős, 30 csomó körüli szélben indulnak a versenyzők.

A húsvét hétfőn kezdődő, és március 30-ig tartó bajnokságra 22 ország 64 csapata nevezett, de a legtöbbjük már rész vett a Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Mapfre versenyen, ahol megtapasztalhatták a helyi viszonyokat.

A hétfői versenyen 3 futamot tartanak meg, az előrejelzésknek megfelelően 30 csomó körüli, észak-északkeleti szélben. A S’Arenal öbölben rendszerint a partról fúj a változó irányú szél, a víz pedig lapos, kevés hullámmal, ennek ellenére elképzelhető, hogy az erős szél miatt lefújnak néhány futamot.

Hajózás a 0. napon - Fotó: Tomeu Bibiloni

Tengeren ezek lapos hullámok – Fotó: Tomeu Bibiloni

Hétfőtől szerdáig zajlanak a selejtezők, vasárnapra pedig eldől, hogy melyik tíz hajó küzdhet meg a bajnoki címért.

A tavalyi győztes páros, a spanyol Iker Martinez és Xabi Fernandez az idén megvédheti bajnoki címét a versenyen. Legnagyobb vetélytársul az ausztrál Nathan Outteridge – Austin Ben páros szolgálhat, akik pár héttel ezelőtt nyerték meg a Melbourne-ben rendezett világbajnokságot. A hajóosztály ranglistáját pedig az olasz Sibello testvérek vezetik, még ők is komoly ellenfeleik lehetnek a hazai vizeken hajózó spanyoloknak.

A magyar bajnokság első futamát április 21-22 között rendezik Balatonföldváron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik