Élet-Stílus

Új csillag született az úszó Eb-n

Mutina Ágnes révén meglett az eindhoveni Európa-bajnokság hatodik, összességében - a sportág teljes eddigi históriáját tekintve - pedig a magyar úszás 150. Eb-érme. A francia Alain Bernand harmadik világcsúcsát úszta a kontinenstornán.

Mutina a 200 méteres gyors döntőjében rukkolt ki bronzot érő teljesítménnyel: 1:58.06 perc alatt tudta le a távot, miáltal egyszersmind saját, két napja felállított magyar csúcsát (1:58.62) is megjavította. Ugyanebben a döntőben kitűnő egyéni rekorddal (1:58.60) a negyedik helyet szerezte meg Verrasztó Evelyn.

Takács Krisztián is csúcsot javított, de ő egy csaknem hét esztendőset: 50 m gyorson 22.53 másodperc alatt ért célba, ami egy századdal jobb, mint Zubor Attila 2001. július 22-én, a fukuokai vb-n elért ideje. Viszont Takács ezzel sem lett döntős, csak a 11. pozíciót tudta megszerezni az elődöntőben. Ugyanitt Alain Bernard 21.50-nel világcsúcsot repesztett. A francia korábban már kétszer is megdöntötte 100 méter gyorson a világ addigi legjobb idejét.

A francia az 50 gyors nagy esélyese (MTI/EPA)

A francia az 50 gyors nagy esélyese (MTI/EPA)

Takácshoz hasonlóan balszerencsés volt Szepesi Nikolett, aki 29.13 másodpercről 29.01-re vitte le országos rekordját az 50 m hát fináléjában, ahol ezzel együtt is csak a nyolcadik tudott lenni. A csapat egésze szempontjából azonban alakítása kétszeresen is dicsérendő, hiszen a húsvétvasárnap harmadik, összességében pedig a 12. eindhoveni magyar csúcsot produkálta.

Bejutott viszont a döntőbe mind Kovács Emese, mind pedig Jakabos Zsuzsanna 200 m pillangón. Előbbi, a mindössze 17 éves nagy ígéret féltávnál még világcsúcson belül úszott, s a végére ugyan “csak” nagy egyéni csúccsá (2:08.55 p) szelídült az ideje, így is a második legjobbként várhatja a húsvéthétfői finálét. Jakabos (2:10.77 p) a hatodik helyen került be a nyolcas döntőbe.

A 4×200 méteres férfi gyorsváltók küzdelmébe érdemben nem tudott beleszólni a Kovács Norbert, Nagy Péter, Takács Krisztián és – a délelőtt rajthoz állt kvartettből estére egyedül megmaradt – Gercsák Balázs alkotta négyes (7:34.98 p), amely az utolsó, nyolcadik lett. Ami azt illeti, a matinés gárda – amely ötödik idővel, jelesül országos csúcsot érő 7:18.96 perccel jutott tovább – vadonatúj rekordjával sem végzett volna előrébb a hatodik helynél. Így aztán bölcs dolog volt a szakvezetés részéről “kivenni” a négyesből pihentetés céljával Cseh Lászlót, Kerékjártó Tamást és Kis Gergőt, merthogy mindhármójukra nagy feladat vár a hétfői zárónapon: egymás ellen is harcolva próbálnak meg döntőbe jutni a 400 m-es vegyesúszásban.

A vasárnapi eredmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik