Élet-Stílus

Amerikai elismerés a magyar úszókapitánynak

Kiss Lászlót, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát "az úszósport talán legötletesebb edzőjeként" méltatta az amerikai Time magazin.

A tekintélyes lap felidézte, hogy Kiss László az 1960-as római olimpiáról még versenyzőként érem nélkül volt kénytelen hazatérni. Nagyon csalódott volt, hogy 19 évesen a 200 méteres pillangóban nem került a dobogóra. De váratlan vigaszdíjban részesült, amikor az aranyérmes amerikai Mike Troy megosztotta vele néhány edzéstitkát.

“Azonnal láttam a különbséget aközött, ahogy Mike és ahogy mi felkészültünk (…) többet és keményebben edzettek, a szárazedzés nagyon alapos volt” – idézte a ma 67 éves edzőt a Time, amely szerint ezzel a felismeréssel Kiss László és az úszóvilág számára is minden megváltozott. Már három évvel Róma után, 22 évesen edzősködni kezdett, hogy erősebb, gyorsabb úszókat neveljen ki. Ma, szövetségi kapitányként a magyar úszóválogatottat “globális erővé” formálja, amely 1988 óta minden olimpián nyert érmet.

A kapitány és a legsikeresebb mai magyar úszó, Cseh László (MTI)

A kapitány és a legsikeresebb mai magyar úszó, Cseh László (MTI)

A Time felidézte, hogy Kiss László első nagy sikereit a 80-as évek közepén a 12 éves Egerszegi Krisztinával érte el. Az edző akkor már régóta szerette volna a gyorsúszás lendületes kartempójának elemeit átemelni a lassabb hátúszásba, de nem volt hozzá megfelelő hajlékonyságú versenyzője. Felismerte, hogy Krisztina az a tehetség, akire várt. Találékony módon igyekezett megtanítani neki egy új technikát. Először egy nagyon keskeny sávban úsztatta Krisztinát, aki mivel félt, hogy gyönyörű körmeit megsérti, megtanulta, hogyan nyújtsa ki a lehető legmesszebbre karjait a feje mögött. Az úszónő technikájának tökéletesítésére később például olyan gyakorlatot eszelt ki, hogy Krisztinának egy pohár vízzel a homlokán kellett úsznia háton. A sportoló végül hét olimpiai érmet nyert, öt aranyat. Legemlékezetesebb sikerét edzője szerint 1991-ben érte el, amikor a 200 méteres hátúszásban – nem olimpián – olyan világrekordot állított fel, amelyet csak idén tudtak megdönteni.

Az amerikai magazin Kiss László más bajnokai között említette Kovács Ágnest és Güttler Károlyt, hozzátéve, hogy az edző további sikerekben reménykedik az idei pekingi olimpián. Az eredményekkel kapcsolatban azonban nem saját szerepét emeli ki, azt hangoztatja, hogy “az úszás csapatmunka”.

—-A kapitány két érmet vár pénteken—-

A két magyar úszóaranyat is hozó csütörtök után jóval csendesebb napnak ígérkezett a péntek a hollandiai Eb-n, Kiss László szövetségi kapitány ezzel együtt érmeket remélt az esti döntőkben is.

“Méghozzá kettőben bízom – nyilatkozta a szakvezető az Európa-bajnokság “második félidejét” felvezető délelőtti selejtezők előtt az MTI tudósítójának. “Nevezetesen Verrasztó Evelyntől és Gyurta Dánieltől várok dobogós helyezést 200 vegyesen, illetve 200 mellen, bár kétségtelenül úgy fest a helyzet, hogy ma nem lesz annyi aranyunk, mint tegnap…”

A kapitány elárulta, hogy a pénteki kvalifikációban jó eredményt vár a 4×200 méteres női gyorsváltótól, amelyet képesnek ítélt az országos csúcs megdöntésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik