Élet-Stílus

A Ford Transit készül majd Romániában

A Ford új romániai üzemében Craiovában a Transit Connect modellt tervezi összeszerelni. A könnyű áruszállító jármű a jövő év közepétől lesz kapható a romániai piacon - jelentette be a Ford Europa vezérigazgatója John Fleming.

A romániai üzem 72,4 százalékos tulajdonrésze került a Ford tulajdonába és az üzemben 2010-től egy az európai piacra szánt kisautót is gyártanak majd. “Nem a Ford Fiestáról van szó, hanem egy teljesen új modellről, amelyet kizárólag Romániában gyártunk” – tette hozzá az igazgató.

A Ford tavaly szeptemberben vásárolta meg az autógyártó üzem 72,4 százalékos részesedését 57 millió euróért. A tényleges tulajdonba vétel azonban Brüsszel vizsgálatai miatt elhúzódott. Brüsszel szerint Románia áron alul kínálta fel a Fordnak az üzemet azzal a feltétellel, hogy megtartja annak mind a 3900 alkalmazottját és ezzel burkolt állami támogatást nyújtott a beruházáshoz. Ennek kiegyenlítésére a Fordnak további 27 millió eurót kell fizetnie a román államnak.

A craiovai autógyártó üzem a kilencvenes években került a dél-koreai Daewoo tulajdonába. A Daewoo pénzügyi nehézségei miatt a román kormány az üzemet visszavásárolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik