Élet-Stílus

Gyurta csak az ötödik az úszó Eb-n

A dobogó közelébe sem jutott Gyurta Dániel 200 méter mellen az eindhoveni úszó Európa-bajnokságon. A pénteki nap egyetlen magyar érméről Verrasztó Evelyn gondoskodott. A francia Alain Bernard már a 100 gyors középdöntőjében óriási világcsúcsot úszott.

Kezdjük a legszebb pénteki sikerrel: Verrasztó Evelyn 2:12.93 perces országos csúccsal ezüstérmet szerzett 200 m vegyesen. Hosszú Katinka a hatodik helyen végzett. Verrasztó Kovács Ágnesnek az athéni olimpián, 2004. augusztus 17-én felállított 2:13.58-as rekordját adta át a múltnak.

A 18 éves kiválóság tavaly, Debrecenben rövidpályán már kiküzdött magának egy Európa-bajnoki érmet – egy bronzot – ebben a számban, most sikerült neki az ezüst is, a normálmedencés kontinentális erőpróbán. Kissé hektikus versenyzést mutatott be: pillangón még a hetedik volt, a hát után már első, mellen visszaesett a negyedik helyre, onnan küzdötte vissza magát gyorson másodiknak.

Hatodik lett Hosszú

“Az volt a taktika, hogy nem kezdek gyorsan, ezért maradtam kissé le pillangón. De muszáj is volt lassabban indulnom, különben nem bírtam volna a táv második felét. Így viszont szép lett a vége, örülök az ezüstéremnek” – mondta Verrasztó Evelyn az MTI-nek.

Galéria

Galéria

Hosszú Katinka csak háton volt dobogós jelölt – ott még harmadikként tempózott -, a végén azonban meg kellett elégednie a hatodik hellyel (2:15.23 p). Az aranyérmet a spanyol Mireia Belmonte Garcia harcolta ki.

Gyurta lemaradt a dobogóról

Gyurta Dániel az ötödik helyen végzett 200 m mellen. A 2-es pályán az athéni olimpia ezüstérmese, a tavalyi rövidpályás Eb győztese önmagához képest gyorsabban kezdett, a hatodik pozícióból a táv feléig feljött a negyedik helyre. A második százon azonban ezúttal nem tudott előbbre lépni, a falat ötödikként érintve 2:12.44 perccel érkezett be a célba. Vagyis az előző naphoz képest fél másodpercnyit javult, de nem eleget ahhoz, hogy dobogós legyen. Az érmesek egyébként mind a hárman 2:10-en belül teljesítettek.

Gyurta esetében érvényes maradt az előrejelzés, amely szerint két kemény edzőtábor után, ő valóban “munkából” érkezett erre az Eb-re, a formába hozás, az olimpiai “élesítés” nála még hátra van. S az is igaz persze, hogy a főbb vetélytársak pillanatnyilag előrébb tartanak a felkészülésben.

Manadout elverték

Gyurtához hasonlóan Szepesi Nikolett is az ötödik helyen végzett 100 m háton. A 200 m bronzérmese a fele akkora távon is szépen szaporázta karcsapásait, de most távolinak bizonyult a dobogó: 1:01.26 perccel, némiképp elmaradva egyéni rekordjától, három riválisát tudta maga mögé utasítani. Győzött az orosz Anasztaszija Zueva, 59.41 mp-es Európa-csúccsal. A korábbi, 59.50-es rekordot az ezüstérmes francia Laure Manaudou úszta csütörtökön, az elődöntőben.

A hatodik helyen végzett a magyar csapat a női 4×200 méteres gyorsváltóban. A Mutina Ágnes, Tompa Orsolya, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összeállítású együttes 8:02.36 perccel ért célba, ezzel tovább javította a magyar csúcsot, melyet délelőtt ért el 8:03.88-cal. Akkor Hosszú helyén Jakabos Zsuzsanna úszott. Győzött a francia kvartett.

Óriási világcsúcs 100 gyorson

Kovács Emese a tizenkettedik legjobb időt érte el a női 100 m pillangó elődöntőjében, így nem jutott be a szám szombati fináléjába. A 17 éves magyar – aki a decemberi, debreceni rövidpályás Eb-n 200-on ezüstérmes volt – 59.83 mp-es eredménnyel csapott a célba. Bor Katalin szintén lemaradt a döntőről, ő is a 12. lett 200 m mellen (2:31.41 p).

Férfi 100 m gyorson Alain Bernard 47.60 mp-cel világcsúcsot úszott az elődöntőben. A francia versenyző Pieter van den Hoogenband 47.84-es rekordját adta át a múltnak. A holland kiválóság 2000. szeptember 19-én úszta a mostanáig érvényben lévő rekordot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik