Élet-Stílus

Megérkezett hozzánk az orosz mamutbébi

Budapestre érkezett Gyima, a szentpétervári mamutbébi-múmia. A Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című, április 1-jén megnyíló kiállításának "sztárja" 40 ezer éves.

Gyima előző kiállítási helyszínéről, Koreából érkezett repülőn Bécsbe, onnan pedig kamionon Budapestre még március 14-én. A lelet különlegessége abban rejlik, hogy “szőröstől-bőröstől” megőrződött. A kiállításon speciális vitrinben, szigorú körülmények között őrzik majd Gyimát: a hőmérséklet nem lehet magasabb 24 Celsius-foknál, a fényerősség 50 luxnál, a páratartalmat pedig 50-60 százalékon kell tartani. A lelet kicsomagolásánál és a kiállításba való behelyezésénél a Szentpétervári Intézet munkatársai segédkeznek.

Gyima, a mamutbébi (fotó: MTI)

Gyima, a mamutbébi (fotó: MTI)

Gyimát 1977-ben találták meg Szibériában. Konzerválása után a Szentpétervári Zoológiai Intézetbe került tudományos vizsgálatra. A mamutbébi-múmiát 1980 óta az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban, Franciaországban, Finnországban és Koreában láthatta a nagyközönség.

A Magyar Természettudományi Múzeumban április 2-tól június 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Jégkorszak című kiállítás azonban egészen november 17-ig látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik