Élet-Stílus

Az autópiacra is begyűrűzött a hitelpiaci válság

Az elemzők szerint idén az 1994 óta mért legalacsonyabb forgalomra lehet számítani az autópiacon. A gazdasági gyengélkedés távol fogja tartja a vevőket az autószalonoktól.

Az autópiacot is valószínűleg maga alá fogja temetni a hitelpiaci válság az Egyesült Államokban – írta a J. D. Power piackutató cég. A társaság szerint Amerikában évi 16 millió új jármű eladását egészségesnek lehetne mondani. A cég a korábbi 15,7 milliós becslését a napokban 14,95 millióra szállította le.

Az autópiac szűkülését a szakértők nemcsak a romló gazdasági környezettel, hanem a kevés izgalmas új modellel is magyarázzák. Az adatok szerint az autótulajdonosok egyre több esetben nem törlesztik időben az kocsivásárlási kölcsönöket, amelyeknek a feltételei szigorodtak.

A piackutató cég szerint az amerikai autógyártókat az is fenyegeti, hogy az úgynevezett flottavásárlások – az autókölcsönző cégek, a vállalatok és kormányzati intézmények vásárlásai – sem olyan biztosak, mint korábban.

Bob Lutz, a világ legnagyobb autógyártója, a General Motors alelnöke szerint egyelőre a második félévben növekedéssel lehet számolni, de ha folytatódik az utóbbi hetek zűrzavara, akkor a helyzet jósolhatatlanná válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik