Élet-Stílus

Százmilliárdot költöttünk kedvenceinkre

A gyerekek után - vagy épp helyettük - a szőrös, tollas, pikkelyes társainkra áldozzuk a legtöbbet. A 3,5-4 millió magyarországi hobbiállattartó évi mintegy 100 milliárd forintot költ kedvenceire.

A veszettség elleni oltások alapján mintegy 1,5 millió kutya- és több mint 2 millió macskatulajdonost valószínűsítenek az állatorvosok. A több ezer akvaristáról, teknősbéka-, kígyó- és más hüllőtartóról, a vadászgörények, egerek, patkányok, mókusok, madarak, skorpiók és madárpókok gazdijainak számáról gyakran a speciális tenyésztői klubokban is csak becslésekkel rendelkeznek. A TGI Magyarország Kft. korábbi felmérése szerint a magyar háztartások 43 százalékában él kutya, 27 százalékában macska – utóbbiból általában egyszerre több is.

A budapestieket külön is vizsgálva, a Capital Research piackutató intézet arra jutott, hogy a lakosok 42 százaléka tart állatot, a leggyakrabban kutyát, macskát, halat, díszmadarat – ez világviszonylatban is magas arány. Évek során elköltendő tíz- vagy százezer, de akár millió forintokról is döntünk, amikor hobbiállatot választunk. A leendő tulajdonos felfogásán és pénztárcáján múlik, hogy kiállításnyertes győztes szülőktől szeretne-e utódot, vagy megelégszik egy menhelyről befogadott jószággal.

Sokba kerül a kényeztetés (fotó: MTI)

Sokba kerül a kényeztetés (fotó: MTI)

Akváriumot egymillióért

Csak néhány szélsőség: menhelyi kutya, macska, fehéregér ingyen megkapható; 6 éves, 12 centiméteres, nagyon mozgékony görög teknős 15 ezer forint; nemzetközi kutyakiállítás-győztes szülőktől fogváltott uszkár, származási lappal 200 ezer forint. A nagy kiadások azonban csak ezután következnek. Egy-egy nagyobbacska akvárium, berendezéssel potom 140-580 ezer forintba is belekerül, de az egyéni igények szerint készítettért a bennfentesek szerint 1 millió sem sok.

Olcsóbb a leguán-tartáshoz szükséges 100 ezer forintos ragasztott fél-professzionális luxusterrárium, amelybe akciósan 20-40 ezer forint a mókás képű hüllő. A 15 ezer forintos összkomfortos műanyagketrec alapján aprópénznek számít a tengerimalac, az aranyhörcsög, a kutya- vagy éppen a macskatartás induló beruházása.

A felesleges kiadások

Méregdrágává akkor válik a tartás, ha elkezdődik a “kényeztetés”. A különleges ízesítésű jutalomfalatoktól a teljesen felesleges holmikig – a zsenilia kutya- vagy macska-öltözéktől (3-6 ezer forint) az elektromos (37 ezer), illetve ultrahangos (28 ezer) ugatásgátlóig – minden elképzelhetőt felülmúl a választék. A kiegészítők gyártói és forgalmazói számára a célcsoportba mindenki beletartozik, legyen az papagájt nevelő, akvarista vagy patkánysikló-dédelgető.

A „nagy kiadások” között nem a kötelező évi oltásokért,illetve egyetlen orvosi vizitért otthagyott 5-15 ezer forintra kell gondolni, sokkal inkább a váratlan események következményeire. A kötelező utógondozással együtt például egy megtépázott eb vagy macska “rendbehozatala” 40-100 ezer forintba is kerülhet. Még a legáltalánosabb kutya-, illetve macska-gyógyszerekért, a vérben felszívódó bolhairtó, riasztó szerekért is kifizethetünk 5-15 ezer forintot. A kedvetlen, depressziós kutyát, macskát pedig illik állatpszichológushoz vinni…

A pszichológus

A honi „kutyapszichológus”, Stafan Siman Németországban végzett állat-terapeuta, kutyatréner, s elsősorban kutyák viselkedési problémáinak gyógyítására is vállalkozik. Nála az első találkozás 6 ezer forint, a továbbiakban 3 ezer az óradíja, ami természetesen nem tartalmazza az ajánlott állatjátékok, gyógyszerek árát.

A „kiszállási díj” 40 forint kilométerenként. Elvégre a pácienseket a saját otthonukban kell megismerni, hiszen az esetek nagy részében a bajokat a nem megfelelő tartási körülmények okozzák. Az évente lassan emelkedő számú, tavaly mintegy 140 kutya és macska „ügyfélnél” a szakember szerint sokkal többen szorulnának segítségre, ezért Stafan Siman az idén vidéki központokkal akarja bővíteni a szolgáltatást.

Etetés csak vastag pénztárcával

Míg a hobbiállatok ellátásában az előre gyártott eledel az Egyesült Államokban 96, Nagy-Britanniában pedig 80 százalék, addig nálunk és más régiós országokban mindössze 30 százalék. A rutinos ebtartók azonban arra intik a televíziós reklámoktól fellelkesült vevőket, ne fogadják el kritika nélkül a terméken olvasható tájékoztatókat, például azt, hogy „komplett” az eledel. A részletes beltartalmi adatokat is érdemes összehasonlítani, esetleg szakembertől is tanácsot kérni.

A horrorisztikus árakat jól szemlélteti, hogy 15 kilogramm „economy” száraztáp jellemzően 3-5 ezer, míg a prémium minőségűből ugyanennyi 8-12 ezer forintba kerül, de az áruházak 16-18 ezer forintos tápokat is kínálnak.

A kutyabolondériában intő az amerikai példa. Az ottaniak évi több mint 40 milliárd dollárt költenek a hobbiállataikra, alig kevesebbet, mint gyerekjátékra. Például extra méretű kutyahamburgert vásárolnak négylábú társuknak, akiket sétáltatás helyett kozmetikába, élményfürdőbe, állati wellness-hétvégére, masszőrhöz, vagy épp luxus kutya- és macskahotelekbe is visznek. Az élvezetek csúcsát pedig a kutyáknak készített televíziós műsorok nyújtják.

A temetés

Állattemetőt már hazai gazdik is igénybe vehetnek. A győri például
kilenc éve fogad kutyákat, macskákat, madarakat, újabban leguánokat és
vadászgörényeket is. Évi mintegy 30-40 elhunyt kedvenc kapja meg a
„végtisztességet”.

A temetési szertartás 16 kilogrammnál nagyobb kutya esetében nagyjából
35 ezer forint koporsóval, de ha utóbbit tölgyfából készítik, plusz 5
ezer forintot kell leróni. Az ár magában foglalja az első öt évre szóló
sírbérletet, a kopjafát a felirattal, a szertartást és egyes
szolgáltatásokat is, mint például a sírásást, továbbá a
koporsókészítést, bélelést textillel, vastag tapétával és az új
előírásoknak megfelelően a nejlon zsákot a „veszélyes hulladéknak”
minősülő állati tetemre.

A parcellabérlet meghosszabbítása évente 1,5 ezer, öt évre 8 ezer
forint. A 45×70 centiméteres kis parcella gondozásáért 5 ezer, a
nagyobb 60×90 centiméteresért 6500 forintot kell fizetni. Évente
kétszer virágokat ültetnek ki a sírokra, s azokat folyamatosan
gondozzák.

(További részleteket a Figyelő legfrissebb számában olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik