Élet-Stílus

Tízmilliókkal támogatja a kortárs gyűjteményt az OKM

A kulturális tárca több tízmillió forinttal támogatja a Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozását. A gyűjtemény korunk magyar képzőművészetét fogja a tervek szerint reprezentálni, amelyben a kortárs képzőművészek főművei kapnak majd helyet.

Hiller István szerint a KOGART Alapítvánnyal közös összefogás az úgynevezett Arts and Business modell magyarországi megvalósításának első állomása. Az Alapítvány 100 olyan vállalkozást keres, amely egy-öt éven át évi 1-1 millió forinttal támogatja a Művészeti Gyűjtemény létrehozását, az OKM pedig három éven át minden – az üzleti szférából érkező – 1 millió forintos adományt kiegészít további fél millióval.

A művészeti és az üzleti világ összefogott, felismerve, hogy a kultúra, a modern magyar képzőművészet kiemelten fontos érték a 21. században. Olyan kortárs magyar képzőművészeti gyűjtemény jön létre, amelyben szerepet játszik az állam, s progressziót képvisel az üzleti világ” – jelentette ki Hiller István.

Fehér László: Judit vörös fotelben

Fehér László: Judit vörös fotelben

Hamarosan a parlament előtt az egyszázalékos törvény

Arról is beszélt, hogy a magyarországi kortárs képzőművészet igen komoly felfutás előtt áll. Mint mondta, még ebben a félévben beterjesztik a parlament elé a közmegrendelési törvényt, más néven az egyszázalékos törvényt. Ennek lényege, hogy a közpénzből finanszírozott építési beruházások értékének meghatározott hányadát kortárs műalkotások megvalósítására kell majd fordítani. Hiller szerint ezzel megtöbbszöröződhet a kortárs magyar képzőművészet támogatási összege.

A Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozásának célja, hogy megszülethessen egy, a korunk magyar képzőművészetét méltóképpen reprezentáló, a kortárs képzőművészek főműveit magába foglaló reprezentatív válogatás.

Kiállítás, album, tanulmányi út

Az alapítvány a független szakértői kuratórium döntése alapján az adományokból – amelyek az adóalapból levonhatók – minden évben 100 műalkotást vásárol száz kortárs magyar képzőművésztől. A tárca támogatásának feltétele: a fiatal művészek támogatása érdekében a gyűjteményt évente 5-10 millió forint értékben az OKM Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjasainak alkotásaiból gyarapítsák.

Az alapítvány 2008 végén kiállításon mutatja be az év során megvásárolt 100 művet, kiad egy igényes katalógust a művek fotójával, valamint 3-3 művészt külföldi tanulmányi ösztöndíjban részesít.

A gyűjtemény anyagából kiállítást rendeznek évente egy budapesti, illetve egy vidéki kiállítóhelyen, valamint a magyar képzőművészet értékeinek külföldi megismertetése érdekében kétévente egy külföldi kiállítási intézményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik