Élet-Stílus

Rejtő, Hrabal, Trainspotting – színházi ajánló

Dübörögnek a színházi premierek. „Síndarabbal” jelentkeztek az Üvegtigris alkotói, színpadra kerül a Trainspotting, valamint egy hrabali kocsmafilozófia, emellett Rejtő Jenő-kalandokba és űrturizmusba is keveredhetünk többek között.


Keleti pu. az Új Színházban

A nagysikerű Üvegtigris-filmek alkotógárdájának első színházi vállalkozása március 1-jén került bemutatásra az Új Színházban Rudolf Péter rendezésében. A Búss Gábor Olivér – Hársing Hilda – Rudolf Péter íróhármas által írt Keleti PU. című „síndarab” pályaudvara maga az élet. Középen egy darab sín, mely ki tudja hová vezet. Az ember csak áll, a vonat késik, közben mindenki rohan és tülekszik. S miközben változnak az évszakok, belénk hasít a felismerés, hogy el fogunk késni valahonnan, talán már el is késtünk, hogy elszalasztottuk életünk fontos pillanatait, és a nagy sietségben teljesen rossz vágányra kerültünk. Közben kitört a nyár, és ránk melegedett a téli kabát… A főbb szerepekben Almási Sándort, Bánsági Ildikót, Botos Évát, Nagy-Kálózy Esztert, Fodor Annamáriát és Derzsi Istvánt láthatjuk.

Keleti Pu.: Vass György, Nagy-Kálózy Eszter, Botos Éva

Keleti PU.: Vass György, Nagy-Kálózy Eszter, Botos Éva


Oscar Wild a Radnótiban

Az Oscar Wilde számára kirobbanó sikert hozó, 1895-ben bemutatott Bunbury című vígjáték a korabeli beszámolók szerint hatalmas siker volt, s az egyik nevetőhullámot a másik után gerjesztette a közönség soraiban. Minden esély megvan rá, hogy a Radnóti Színház előadásával is így lesz, amelyet március 2-án mutattak be Valló Péter rendezésében, Nádasdy Ádám fordítását felhasználva. A komédia a korabeli angol társasági élet képmutatásait, felszínességét mutatja be két szerelmespár történetén keresztül. Egy nemlétező, szerencsétlen sorsú, állandóan betegeskedő barátra hivatkozva bármikor megúszhatjuk az unalmas családi összejöveteleket, ám mint mindennek, egyszer ennek az idilli helyzetnek is vége kell hogy legyen, s a titokzatos barát, Bunbury sem alhat örökké… Akik megnevettetnek és elgondolkoztatnak minket: Csányi Sándor, Szombathy Gyula, Csomós Mari, Wéber Kata, Debreczeny Csaba, Marjai Virág, Martin Márta, Karalyos Gábor és Kocsó Gábor.

Csányi Sándor a Bunburyben

Csányi Sándor a Bunburyben


Hrabali táncóra haladó pincéreknek – avagy cseh életöröm a Bárkában

Bohumil Hrabal cseh prózaíró életszeretete árad abból az előadásból, mely Mezei Kinga színész-rendező és Gyarmati Kata dramaturg-író elképzelései nyomán jött létre a Bárka Színházban. A Hrabal művei alapján írt darab címe Vasárnap nem temetünk – Őfelsége táncórája haladó pincéreknek a városka sörgyárában ahol megállt az idő. Már a címből is látszik tehát, hogy egy hrabali egyvelegről van szó, ahol a szürrealitás az iróniával, az egyszerűség a magasztossal, a bölcsesség a közhellyel keveredik, hogy végül igazzá váljon, „édesjóistenem, ez az élet mégiscsak bolondulásig gyönyörű!”. A március 7-i bemutató főbb szerepeiben többek közt Balázs Áron, Gergye Krisztián, Hajós Eszter, Kardos Róbert, Nagypál Gábor, Pásztor Tibor, Spolarics Andrea és Szabó Gábor látható.

Őfelsége táncórája haladó pincéreknek a városka sörgyárában ahol megállt az idő

Őfelsége táncórája haladó pincéreknek a városka sörgyárában ahol megállt az idő


Kamaraszínház: komédia, tragédia, Trainspotting

Sűrű tavaszra készül a Budapesti Kamaraszínház. Az Ericsonban március 5-én mutatták be Ivan Kusan Galócza című művét Énekes komédia lövöldözéssel és gyilkossággal! alcímmel Spiró György fordításában. A gyilkossággal, ármánnyal és szenvedéllyel teleszőtt tragédiában kiemelt szerepet játszik egy hűtlen feleség, egy rablóvezér gazember, egy megcsalt férj és természetesen az, akivel megcsalták. Varga Zoltán rendezésében többek közt Törköly Levente, Fábián Anita, Németh Kristóf, Stefanovics Angéla és Zámbori Soma látható. A Kamarszínház Tivoli termében március 13-án Karl Gutzkow és Mészáros Tamás A kitaszított című tragédiája kerül színpadra az írópáros egyik tagja, Mészáros Tamás rendezésében. A Portugáliából Hollandiába menekülő 17. századi gondolkodó, Uriel Acosta története szenvedélyes vallomás a vallás- és gondolatszabadságról, s egyben tükröt tart mindenfajta ideológiai fanatizmus elé.

Trainspotting

Trainspotting

Áprilisra és májusra is több bemutatót tervez a Kamaraszínház: színpadra kerül Aldo Nicolaj Hárman a padon című darabja, Stephen King Dolores című bűnügyi játéka, és a 90-es évek kultfilmjének, a Trainspottingnak a dramatizált változata.

Űrtelepes kerestetik!

Tasnádi István Magyar a Holdon című vígjátékát március 7-én mutatták be a Vidám Színpadon a szombathelyi Kamara Savaria és a Jászai Mari Színház közös produkciójában. A történet szerint az emberek a világűr gyarmatosítására készülnek, mivel a Föld pusztulásra van ítélve. Ezért az ENSZ felparcellázta a Holdat, és a telkeket területarányosan elosztotta a Föld országai között. A holdosztás közjegyző előtt, sorsolás alapján dőlt el: Magyarország közvetlen telekszomszédjai Jemen, Szudán, Kelet-Timor, Tonga, Mikronézia, Szlovákia és Románia. A kormány megkezdi az Űr Kolombuszainak kiképzését, holdtelepeseket keresnek, hogy lakóparkot hozzanak létre az űrben. Az önkéntesek: Mucsi Zoltán és Csákányi Eszter, feltűnik még Scherer Péter és Katona László.

Van Gogh révbe ér

Ősbemutatóra készül a Jászai Mari Színház társulata a Thália Régi Stúdiójában március 8-án. Dunai Ferenc Van Gogh szerelme című darabja a 2007 februárjában meghirdetett Katona József produkciós pályázaton nyert támogatást. Vincent van Gogh, a világ csaknem legnagyobb festője egy képet adott el életében, nem sokkal ezután szíven lőtte magát. Kortársai – öccsét kivéve – nem ismerték fel tehetségét, sőt kinevették. Az őrülten lobogó napraforgók öncsonkító festőjének személyét ma is valamiféle misztikum veszi körül. A tragikomédia van Gogh életének egy alig ismert, különös epizódját dolgozza fel, érzékeny emberismerettel és remek humorral. A darab a festő egy napjáról szól. Látogatóba érkezik hozzá szeretett öccse, akit azzal az „örömhírrel” fogad, hogy élete végre révbe ér, családot alapít, megházasodik: holnap feleségül vesz egy kétgyermekes prostituáltat, és öccsét fölkéri násznagynak… A főszerepekben Kovács Krisztiánt, Sárosdi Lillát, Horváth Sebestyén Sándort és Egyed Attilát láthatjuk, a rendező Simon Balázs.

Kovács Krisztán

Kovács Krisztán


—-Shakespeare, Esterházy, Schiller—-

Katasztrófaturizmus a Keleti pályaudvaron

Nem mondhatni, hogy az idei tavasz nem bővelkedik különlegességekben, de a Low Holland-Flamand Kultfeszt keretében március 11-én bemutatandó Holland Cunami című „színházi áldokunak” még a műfaja sem mindennapi. Az Ardai Petra és Luc van Loo által 1997-ben alapított Space Színház előadása azt a fiktív helyzetet dolgozza fel korántsem hagyományos módon, mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát és egyedül Magyarország fogadná be a menekülteket, s ezért a hollandoknak itt kéne felépíteniük új életüket? Ki tudják-e használni a magyarok a katasztrófa adta lehetőségeket és hogyan integrálódnak a hollandok a magyar hétköznapokba? A Holland Cunami az érkező holland menekültek fogadásának helyszínén, a Keleti pályaudvaron játszódik kivetítők, sínek, jelenlévő és virtuális szereplők segítségével. A helyszínen Ardai Petra, Luc van Loo, Schermann Márta, a videón Hajós András, Thúróczy Szabolcs, politológusok és katasztrófaspecialisták, valamint hollandok játszanak az ötlettel, mi lenne ha…

A pályaudvarszínház

A pályaudvarszínház

Machbeth a Katonában

Március 14-én a Macbethet tűzte műsorra a Katona József Színház Szabó Lőrinc fordításában. Shakespeare legsötétebb és egyben egyik legismertebb tragédiájának cselekménye gyors és drámai. Macbeth, hatalomra törése közben mind bűnösebb bonyodalmak kényszerpályájára kerül. A királygyilkosság éjszakájának baljós jelei érzékeltetik, hogy a világ természetes rendje felborul, és a bitorolt trón bizonytalansága egyrészt további gaztetthez, másrészt Macbeth lelkiállapotának szétzilálódásához vezet… Zsámbéki Gábor rendezésében többek közt Bezerédi Zoltánt, Kovács Lehelt, Keresztes Tamást, Hajduk Károlyt, Mészáros Bélát, Haumann Pétert, Fullajtár Andreát és Jordán Adélt láthatjuk. Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivállal való együttműködés keretében jött létre. Május 16-án még egy bemutatóra is készül a Katona, Biljana Srbljanovic Sáskák című darabját Máté Gábor álmodja színpadra.

Jordán Adél

Jordán Adél

Esterházy-ősbemutató a Pesti Színházban

Esterházy Péter Rubens és a nemeuklideszi asszonyok című darabját március 20-án mutatja be a Pesti Színház Szikora János rendezésében. A darab, mely Rubens, a barokk festőzseni könnyed, játékos, hallatlanul szellemes életszámvetéséről szól, Németországban már komoly sikert aratott, nálunk a Vígszínház és az MTV közös produkciójaként jön létre, így a bemutató után a tévében is látható lesz majd. A történet Rubens halálával kezdődik, s a festő humorban gazdag számvetésével folytatódik, melyből Gödel, a matematikus zseni megjelenésével egy élvezetes és izgalmas filozófiai vita kerekedik ki mindarról, amit életnek hívunk. Érdemes megemlíteni a különleges díszletet, Zoób Kati pompázatos jelmezeit, és azt, hogy az előadást élő zene és néhol ének is kíséri. A főbb szerepekben Lukács Sándor, Venczel Vera, Juhász István, Gyuriska János, Petrik Andrea és Hegedűs D. Géza látható.

Eszenyi Enikő rendez a Vígszínházban

Beaumarchais Figaro házassága – avagy Egy bolond nap című vígjátékát március 20-án mutatja be a Vígszínház nem mindennapi színészgárdával. A darab egyrészt remek kor- és jellemrajz, de bravúros cselvígjáték is. Kiáltvány a francia forradalom előtt, miközben a szerelem forradalmát hirdeti. A szerelemét, ami boldogítóbb, mint a politikai jelszavak, de néha kíméletlenebb, mint a guillotine. Egy tinédzser epekedő szerelmét az úrnője iránt, a megunt úrnő szerelmét a férje iránt, a férj vágyakozását minden fellebbenő szoknya után, gyarló és igaz, esendő és virgonc párokat, akik időnként sans-culotte, azaz úri nadrág nélkül maradnak. Eszenyi Enikő rendezésében egy kacér pillantás legalább annyira forradalmi lehet, mint a Bastille bevétele. Hamvai Kornél új fordítását többek között Anger Zsolt, Danis Lídia, Hegyi Barbara, Kamarás Iván, Iglódi István, Pap Vera, Reviczky Gábor, Fesztbaum Béla és Varju Kálmán szólaltatják meg a Vígszínház színpadán.

Alföldi újra a Bárkában

A Nemzeti Színház igazgatójává kinevezett Alföldi Róbert egy rendezés erejéig tavasszal visszatér a Bárkába: március 21-én mutatják be Friedrich Schiller Don Carlosát a Vívóteremben. A lázadó fiatal trónörökös története a 16. század Spanyolországában játszódik. Az apja feleségébe szerelmes fiút szinte felőrli a feladat, hogy egyszerre feleljen meg az apa birodalmi elvárásainak és barátja, Posa márki lánglelkű, szabadság iránt megszállott eszméinek. Posa államelméleti nézetein keresztül Schiller saját szabadságeszméjét fogalmazza bele az abszolutisztikus spanyol udvar világába. Don Carlos szerepében Makranczi Zalánt, II: Fülöp szerepében az Ahogy tesszük főszerepében zseniálisan alakító Seress Zoltánt, Posa márki szerepében Ilyés Róbertet, a királynő szerepében pedig Tompos Kátyát láthatjuk.

Április 6-án Ingmar Bergman Rítus című drámáját mutatja be a Radnóti Színház. A darab, melyet 40 éve meg is filmesítettek, egy perről szól, melyben három előadóművész kerül a bíróság elé. A vizsgálóbíró és a kihallgatott művészek hatalmas szellemi párbajt vívnak, miközben a három művészt összekötő szerelmi háromszög bonyodalmainak is tanúi leszünk. Lehullanak az álarcok, feltárulnak a legféltettebb titkok: és csak csupasz gesztusok maradnak, meztelen arcok, tiszta mondatok. Lukáts Andor rendezésében Szervét Tibort, Kováts Adélt, Schneider Zoltánt és Bálint Andrást láthatjuk.

Rejtő Jenő vígjátéka a Nemzetiben

Április 6-án különlegesen kalandos zenés darabot mutat be a Nemzeti Színház Béres Attila rendezésében. A Vesztegzár a Grand Hotelben című vígjátékot Rejtő Jenő regénye alapján Hamvai Kornél írta, zeneszerzője Darvas Benedek, a dalszövegeket pedig napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott fiatal írója, Varró Dániel írta. A történet szerint egy jávai luxushotelben vegyes társaság gyűlik össze: felhőtlenül nyaral a hetvenéves trónörökös, a gavallér szállítmányozó, a hajdani operaprimadonna, az arisztokrata és szélhámos, amikor felüti fejét a bubópestis. A lezárt kapuk mögött megölnek egy rejtélyes szerzetest, eltűnik egy milliókat érő füzet és a komplett bevétel, mikor is a rendőrfelügyelő ciános vermuttal a kezében pohárköszöntőre emelkedik: “Mindenki őrizze meg a nyugalmát!”. A történet mellett a szereposztás is jót sejtet: Hollósi Frigyes, Molnár Piroska, Hevér Gábor, Nagy Cili, Benedek Miklós, Malek Andrea, Kovács Patrícia, László Zsolt és Garas Dezső.

Április 16-án a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében mutatják be Elek Szilvia A varázsló kertje című dokumentumdrámáját, mely Csáth Géza és Kosztolányi Dezső írásai nyomán készült. A darab Brenner doktor igaz története – szexről, drogról, hitről, életről-halálról. Gyilkos vagy a morfiumtól és saját zsenialitásától vergődő elborult elme? Ki lehetett valójában a nagyreményű, fiatal elmegyógyász, aki festett, zenélt, írt, s akit ma a XX. századi magyar irodalom egyik legegyénibb hangú, s legcsodálatosabb nyelvezetű írójaként; Csáth Gézaként ismerünk? A főszerepekben Miklós Marcellt, Bródy Norbertet, Elek Szilviát, Eke Angélát és Dr. Danics Zoltánt láthatjuk, a darabot Jordán tamás és az író, Elek Szilvia rendezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik