Élet-Stílus

Több pénz van a Mátyás-évre, mint az ’56-osra

Drasztikusan több pénz jut a Reneszánsz Év rendezvényeire, mint az elmúlt évek hasonló megemlékezéseire. A Mátyás király emlékév negyvenszer annyiba kerül, mint, mondjuk a tavalyi Kodály-év.

Mátyás király sem tarthatná igazságosnak, hogy trónra lépésének 550. évfordulóján a Reneszánsz Évre negyvenszer annyi pénzt költ a kulturális tárca, mint például Batthyány Lajos, Kodály Zoltán avagy Bartók Béla jubileumára. És ha Mátyás – akár álruhában – ellenőrizni akarná, miként osztják el az emlékévre szánt 4 milliárd forintot, lehet, hogy elképedne. Vannak ugyanis pályázatok, amelyeket a már futó év ellenére még ki sem írtak, más összegeket viszont pályázat nélkül osztanak szét.

Az ’56-os évet is übereli

„Sikerült több pénzt szerezni a kulturális kormányzat idei költségvetésére” – ezzel a szűkszavú nyilatkozattal kommentálta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), miként tudtak ennyi forrást elkülöníteni a Reneszánsz Év programsorozatára. A kulturális támogatások ugyanis a tavalyi 9,3 milliárdról 13,8 milliárd forintra nőttek 2008-ban. A 4 milliárdos büdzsé így még az ‘56-os emlékév költségeit is übereli: az ötvenéves jubileumra két éve 3,7 milliárd jutott, ráadásul külön költségvetési sorból, nem a kulturális tárca keretének terhére. A 2003 óta zajló más emlékévek költségei viszont rendre 100 és 300 millió forint között mozogtak, így Mátyás éve a rendszerváltás óta divatba jött megemlékezések közül messze a legtöbbet kapja az OKM-től.

Több pénz van a Mátyás-évre, mint  az ’56-osra 1



A kortárs könnyűzene is a reneszánszot szolgálja

Miként azt a kulturális tárca égisze alatt működő Reneszánsz Programirodától megtudtuk, a költségvetés két fő részből áll: 2,6 milliárd jut közművelődési, közgyűjteményi, művészeti és tudományos pályázatokra; 1,4 milliárd pedig a konkrét programokra, rendezvényekre. Eddig még csak a közművelődési és közgyűjteményi pályázatokat írták ki februárban, összesen 1,3 milliárd forint értékben. Itt olyan tételek szerepelnek, mint például „tájházak felújítása”, a népművészet támogatására szóló Tengertánc pályázat, vagy a még Bozóki András miniszteri mandátuma alatt indult, a könnyűzenét és a klubéletet támogató Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért – azaz PANKKK – projekt segítése. Azt, hogy mi köze például ez utóbbinak a reneszánsz korhoz, így magyarázta a tárca: „A program 2008-as pályázatainak célja a modern reneszánsz bemutatása a különböző zenei stílusok segítségével, a kávéházak, kultúrkocsmák, ifjúsági klubok újjáéledésének támogatásával.”

Lengyel Roland, a Reneszánsz Programiroda kommunikációs vezetője pedig így indokolt: „Szakítani akartunk az eddigi emlékévek gyakorlatával: nem csupán egy Hunyadi emlékévet szeretnénk, hanem olyan fejlesztéseket, amelyek gondolati szinten kapcsolódnak a reneszánszhoz, a kultúra újjászületéséhez.” Vagyis a Reneszánsz Év ne csak abból álljon, hogy mondjuk „megtámogatnak egy Mátyás mesemondó versenyt”. A tárca nagyszabású elképzelése alapján az idei nagyobb keretből a közművelődés és közgyűjteményi intézmények kicsit „leporolhatják magukat”, s könnyebben vághatnak bele a következő évbe, amikor már közel sem biztos, hogy ennyi pénzért pályázhatnak majd.

Több pénz van a Mátyás-évre, mint  az ’56-osra 2 Kései pályázatok

A további – művészeti, illetve tudományos – pályázatok kiírásának márciusi időpontját Lengyel nem tartja késeinek. Szerinte nem is lehetett volna előbbre hozni a határidőt, mivel az emlékévre fordítható összeg nagysága csak a központi költségvetés december 17-i parlamenti végszavazása után derült ki.

Ehhez képest az emlékév emblematikus és nyitó rendezvényének, A Mediciek fénykora című kiállítás szervezőjének, a Szépművészeti Múzeumnak már tavaly elutalt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 millió forint visszatérítendő támogatást az előkészületekre. S ahogyan azt Baán László, a múzeum főigazgatója lapunknak elmondta, azt is tudták már a kiállítás megnyitása előtt, hogy a Reneszánsz Év keretéből 80 millió forint támogatást kapnak majd – mint minisztériumi intézmény – pályáztatás nélkül. (A kiállítás összesen 300 millió forintba kerül.)

Minden programgazda nyugodt lehet

A programiroda kommunikációs vezetőjétől úgy értesültünk, nem ez az egyetlen intézmény, amelyik előre tudta, hogy bátran tervezhet, mert jut majd pénz a programjára. Tulajdonképpen a már meghirdetett (egyes esetekben pedig már le is zajlott) közel 70 program gazdája mind nyugodt lehet, jut számára az 1,4 milliárdból, amit így a programiroda gyakorlatilag már el is költött. „Az emlékéveket jó előre eldöntötte a tárca, lehetett tudni, hogy lesz egy Hunyadi Mátyás emlékév, és aki szeretett volna, nálunk már jelentkezett az ötletével” – mondta Lengyel Roland, s hozzátette: ezekről a kérésekről a minisztérium főosztályaival együtt a programiroda munkatársai döntöttek. Ezen logika mentén persze a pályázatokat is elő lehetett volna készíteni, és akár már decemberben, a költségvetés elfogadása után kiírni…

A kommunikátorcég marad

Biztos még, hogy 200 millió forintot költ a tárca az évhez kapcsolódó kommunikáció médiatervezési és -vásárlási feladataira, amiről a pályázatot a minisztérium december 29-én írta ki, és február közepén született eredmény. Ez alapján a megbízást a Múzeumok éjszakáján és a Van Gogh-kiállításon is dolgozó MIGA Film Kft. nyerte.

Az, hogy az évfordulók költségvetése csak az előző év decemberében áll össze, s így a pályázatok kiírására is csak nagyrészt az adott évben kerül sor, az eddigi emlékévekben több késést is okozott. Előfordult olyan is, hogy a szervezők egyszerűen „kifutottak az évből”. A 2007-es Batthyány Emlékévnek már vége, a tavaly október 6-ára tervezett egészalakos Batthyány-szobrot még mindig nem adták át.

A most futó rendezvénysorozat helyzetét pedig az nehezíti, hogy február 20-án – családi okok miatt – lemondott a Reneszánsz Év lebonyolítását irányító programiroda vezetője, utódja így még épphogy csak munkába állt, ezért is hárította el megkeresésünket.

Koordinálók

Egy 2003-as kormányrendelet 2010-ig előre rögzíti, milyen emlékéveket ünneplünk meg. Ezek koordinálására és „az évfordulók népszerűsítésére” (ugyancsak 2003-ban) létrehozott, az OKM szervezeti egységeként működő, jelenleg négy főt foglalkoztató Nemzeti Évfordulók Titkárságán (NÉT) – elmondásuk szerint – akár két-három évvel előbb is megkezdik a felkészülést (tervezés, adatgyűjtés), de az évfordulóra, jubileumra szánt állami támogatás pontos nagyságát ők is csak az emlékév megkezdése előtt pár héttel ismerik meg. Az idén nem csak a rendelkezésre álló összeg, hanem az is rendhagyó, hogy nem a NÉT, hanem egy külön programiroda, a szintén állami tulajdonú Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht.-n belül működő Reneszánsz Programiroda fogja össze és koordinálja a programokat, mert – így szól az indoklás – a NÉT-nek erre nem lett volna kapacitása. Az új iroda működésére 2007 második felére az NKA minisztériumi keretéből különítettek el 30 millió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik