Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: hátulról is kezelhető érintőképernyő

A Microsoft is előrukkolt a maga tanulmánykészülékével, melyet a TechFest-kiállításon mutattak be. A koncepció lényege az átlátszó – illetve annak tűnő – érintőképernyő, amely mindkét oldaláról kezelhető.

Korábbi darabok a Csúcsfogyasztóban:

Házibuli mobiltelefonról
Joyrider, a mosolygó küllőlámpa
Alakváltó, kosztaszító mobil a Nokiától

A gyártók számára már egyértelművé vált, hogy az érintőképernyős készülékek jelentik a jövőt. A nagy cégek K+F-részlegei most azon dolgoznak, hogy vajon maga az érintőképernyő milyen irányba menjen el. Van akik szerint a hajlítható képernyőké a jövő, több ilyenről beszámolt már a Csúcsfogyasztó, a Microsoft most egy merőben új tanulmánymodellt mutatott be.

Képgaléria a LucidTouch-ról

Képgaléria a LucidTouch-ról

A LucidTouch elnevezésű koncepció prototípusát a Microsoft és a Mitsubishi kutatói fejlesztették ki. Az alapelv szerint a userek a készülék érintőképernyőjének hátoldalát is használhatják, olyan funkciókra, mint a görgetés, nagyítás-kicsinyítés vagy navigáció. A mérnökök szerint erre azért van szükség, mert az érintőképernyőknél gyakran keverednek össze a műveletek, a felhasználó könnyen összezavarhatja magát.

A LucidTouch vezérlőelve valójában optikai csalás: szenzorok érzékelik a használó kezét az érintőképernyő hátoldalán, és egy „árnyékkezet” vetítetnek a képernyőre. Ezáltal az eszköz kezelője látja saját mozdulatait, és irányíthatja a készüléket. A Microsoft felmérése szerint sokan választanák ezt a pluszbeviteli módot a könnyebb kezelés és nem utolsósorban a képernyő tisztábban tartása érdekében: az ujjak által hagyott zsíros lenyomatok egy részétől így megszabadulhatunk.

Nézze meg videón, hogyan működik a LucidTouch!

Kövesse nyomon Csúcsfogyasztó rovatunkban a high-end fogyasztói ipar és tárgykultúra peremvidékének fejlődését! Csúcsfogyasztó rovat – a címlap alján!

Javasoljon terméket a Csúcsfogyasztó következő számaiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik