Élet-Stílus

Anglia a viharciklon újabb támadását várta

Óránként 120-150 kilométeres széllökésekkel csapott le Franciaországra a Nagy-Britanniában már egy napja tomboló vihar. Egy ember életét vesztette, egy holland teherhajót pedig a partra löktek a hullámok. Nagy-Britanniát kedden éri el a vihar második hulláma. A viharciklonok idejét éljük.

A viharos erejű szél tizenkét méter magas hullámokat csapott az Atlanti-óceánon Bretagne partjainál. Egy 26 éves fiatalember a Brest közelében található Relecq-Kerhuon kikötőjében vasárnap este a vízbe esett halászbárkájáról, amelyet egy hullám felborított. Holttestét néhány száz méterrel arrébb egy folyó torkolatában hétfőn reggel találták meg a vízi mentők. Ő az egyetlen áldozata annak a viharnak, amely a brit és a francia partokon söpört végig.

Sables d’Oloone híres strandján hétfő hajnalban egy 88 méter hosszú holland teherhajó homokzátonyra futott. Személyi sérülés nem történt, és mivel az Artemis rakomány nélkül közlekedett, tengeri szennyezés sem fenyeget. A katasztrófaturizmus tömegeket vonzott a tengerpartra, ahol a kora esti dagály előtt a hatóságok megpróbálják levontatni a homokzátonyról a hajót. Szintén hétfő hajnalban Brest közelében egy üdülőfalu védőgátját áttörte a tenger, és több tucat házat elöntött a víz.

Forrás: metnet.hu

Forrás: Metnet.hu

A tűzoltókat összesen kétszáz alkalommal riasztották Finistere és Morbihan megyékben, többek között az árvíz és a viharban leszakadt ágak miatt autóikba szorult emberek. Több száz telefon érkezett az elsősegélyszámokra megsérült háztetők, elektromos és telefonkábelek miatt is. Az ország északnyugati területén a szárazföldet nagyobb szigetekkel összekötő hidakat lezártak a forgalom elől. A vihar Franciaország belsejét sem kíméli. A Météo France további viharokat jelzett előre hétfő estére, így a 96-ból 41 megyében kedd reggelig viharkészültség van érvényben.

Nagy-britanniában a vihar hétfő estére csillapodott valamelyest, de az előrejelzések kedd estére jelzik a második hullám érkezését, hasonló erejű széllel. A hétfőn kiadott újabb figyelmeztetés szerint a következő orkán a jelenlegitől északra, Skócia és Anglia határvidékén, valamint Észak-Írországban lesz a legerősebb. A tél vége a viharciklonok idénye – az északon felgyülemlett hatalmas mennyiségű hideg levegő óriási erejű széllel és kiadós esőkkel tarol – magyarázza a jelenséget az Időkép.hu. Ilyen képződmény pusztított hazánkban is a közelmúltban, a kár százmillió forintos nagyságrendű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik