Élet-Stílus

Nem a sólyomszemre és az okos labdára

Belátható időn belül nem alkalmaznak technológiai újításokat a labdarúgásban annak megállapítására, hogy a labda átjutott-e a gólvonalon vagy sem - erről döntött szombat délután a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB.

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB két módszert tanulmányozott, ám a döntéshozóknak a teniszben már alkalmazott „sólyomszem” és a chippel ellátott „okos labda” sem nyerte el a tetszését. Ezért a FIFA bejelentette: egyelőre befejezi a további kísérletezést a témával kapcsolatban.

A döntést meghozó testület szavazás során 5:3 arányban vetette a technikai újítások bevezetését. Az ezt szorgalmazó Brian Barwick, az Angol Labdarúgó-szövetség vezetője rendkívül csalódott volt, a fejlesztéssel megbízott cég igazgatója viszont egyenesen dühösen reagált. „Teljes megdöbbentem a határozaton. Tavaly arra kértek bennünket, hogy a fejlesztés során négy fontos kritériumot vegyünk figyelembe, és hiába feleltünk meg valamennyinek, lesöpörték termékünket az asztalról. Holott abba rengeteg időt, pénzt és energiát öltünk” – magyarázta Hawkeye ügyvezető igazgatója, Paul Hawkins.

A technika nem rúg labdába a futballban (AFP)

A technika nem rúg labdába a futballban (AFP)

A „minden maradjon a régiben” elvet való, s ennek hangot is adó David Collins, a walesi szövetség főtitkára a következőképpen nyilatkozott. „A labdarúgást emberek játsszák, úgy gondolom, a technikai újítások bevezetésével a sportág elveszítette volna a sajátos jellegét, egyúttal a varázsát is” – mondta Collins. Egyébként Sepp Blatter FIFA-elnök is a technika ellen volt.

Ha már a sólyomszem és az okos labda nem játszhat szerepet a futballban, az 1886-ban alapított IFAB hozzájárult ahhoz, hogy teszteljék a plusz asszisztensek alkalmazásának szisztémáját, e szerint mindkét kapunál állna egy-egy „játékvezető”, ők – csakúgy, mint a partjelzők – segítenék a főbíró munkáját.

Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára úgy nyilatkozott: még idén kipróbálják a módszert, de hogy melyik tornán, azt egyelőre nem tudta megmondani. További IFAB-döntés, hogy a jövőben a nemzetközi mérkőzéseket egységesen 105×68 méteres játéktereken kell lebonyolítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik