Élet-Stílus

Lakáspiac: sokk nélkül indult az év

Nagyobb megrázkódtatás nélkül indult az idei év a lakáspiacon. A januártól bevezetett SZJA-módosítások hatása egyelőre nem nevezhető látványosnak – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A használt-lakás piacon, éves szinten 5-10 százalék közötti kereslet-mérséklődésre lehet számítani 2008-ban. A központi elhelyezkedésű, jó beosztású, befektetésnek vonzó lakások ára reálértékben is emelkedhet, míg például az energetikailag nem felújított, nagy alapterületű, hetvenes években épült panellakásoké akár 7-8 százalékkal csökkenhet. Az eddigi tapasztalatok szerint, az új lakások szegmensében az év eleji áremelkedés átlagos nagysága 3-5 százalék között alakult.

Az értékesítési idő némileg meghosszabbodott, jól látható az a tendencia, hogy az átadáshoz közeli lakások iránt magas a kereslet. A projekt átadásáig a lakások körülbelül 90 százaléka továbbra is gazdára talál, bár a piac két szegmense megosztott. A magasabb négyzetméterárú ingatlanokra jellemzőbb, hogy jobbak az eladási számok az átadás előtt. Az alacsonyabb árfekvésű lakásoknál, köszönhetően a kedvező fizetési ütemezésnek, a projekt indulásakor is jelentkezik egy komoly felfutás az értékesítésben.

Lakásvásár 12. alkalommal

Megnyílt a 12. Lakásvásár – és vele egy időben és helyen a 7. Készházvásár is – a budapesti Syma csarnokban. A vasárnap estig nyitva tartó rendezvényen 194 cég képviselteti magát. A fejlesztők, beruházók mellett standokat béreltek a finanszírozók is, és az idén először valamennyi fővárosi közműtársaság is együtt van a bemutatón, a közmű udvarban.

A lakásvásárlásnál továbbra is a projekt elhelyezkedése a legfontosabb szempont. Elsősorban 35-65 négyzetméter közötti, jó elosztású, jó tájolású lakások a legkedveltebbek. Az egyedi penthouse lakások közül azok a keresettek, ahol a bevezető árak miatt alacsonyabbak a négyzetméterárak. A háromlakásosnál nagyobb beruházásokat tekintve a fejlesztők 2008-ban Budapesten 11 ezer lakás átadását tervezik.

Idén akár a 9 ezret is megközelítheti a fővárosban átadott társasházi lakások száma. Az eddigi slágerkerületek mellé egyre inkább felzárkózik a budai zöldövezet (III., XI.), ahol több nagy projekt áll építés, illetve előkészítés alatt. Az átadott, de eladatlan lakások száma egy év alatt 1400-ról 2000-re emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik