Élet-Stílus

A Ferencváros a 86. legnépszerűbb klub

A Ferencváros a 86. helyet foglalja el az európai labdarúgócsapatok népszerűségi listáján, az élen a Barcelona, a Real Madrid és a Manchester United tanyázik.

A Sport+Markt nevű kölni ügynökség által elvégzett vizsgálat során 16 európai ország 9600 futballkedvelő lakosát kérdezték meg. A Ferencváros a magyar futballrajongók 25 százalékának kedvence, ugyanakkor a legtöbb európai ligában a legkedveltebb csapat több rajongót tudhat magáénak, mint a zöld-fehérek, akik 600 ezer szurkolóval rendelkeznek, a magyar mezőnyben őket az Újpest (300 ezer) és a Debrecen (200 ezer) követi.

A Fradi a legnépszerűbb magyar klub (MTI)

A Fradi a legnépszerűbb magyar klub (MTI)

A listát a két spanyol sztáralakulat, a Barcelona (50,3) és a Real Madrid (45,9) vezeti, a harmadik legnépszerűbb klub a Manchester United (32,8). Az első tízben egyébként Anglia négy, Spanyolország és Olaszország két-két, Németország és Oroszország egy-egy klubbal képviselteti magát. A felmérés alapján a spanyol csapatoknak összesen 103,5 millió ember szurkol, míg az angol klubok rajongótábora 99,2 millióra tehető. Az angol együttesek országhatáron belül népszerűbbek, a spanyol gárdáknak viszont külföldön van több hívük.

A felmérés egyik érdekessége, hogy a Dinamo Zagreb Európa legnagyobb arányú hazai támogatottsággal bíró egyesülete: a horvát szurkolók 56 százaléka a fővárosi klubnak drukkol.

„Az európai topcsapatok közül a Chelsea, valamint a Barcelona is növelte a szurkolói potenciálját, míg a felmérés vesztese a Real Madrid, melynek az elmúlt öt szezonban 11 százalékkal apadt a rajongótábora” – árulta el a részleteket Hartmut Zastrow, a Sport+Markt vezérigazgatója, aki a technika fejlődésével, a külföldi közvetítésekkel, illetve az internet bevezetésével magyarázza a futballklubok általában növekvő népszerűségét.

A 20 legnépszerűbb klub:
1. Barcelona (spanyol)
2. Real Madrid (spanyol)
3. Manchester United (angol)
4. Arsenal (angol)
5. AC Milan (olasz)
6. Bayern München (német)
7. Chelsea (angol)
8. Liverpool (angol)
9. Juventus (olasz)
10. Zenit (orosz)
11. Spartak Moszkva (orosz)
12. Internazionale (olasz)
13. Olympique Lyon (francia)
14. Olympique Marseille (francia)
15. CSZKA Moszkva (orosz)
16. Wisla Kraków (lengyel)
17. Ajax Amsterdam (holland)
18. Galatasaray (török)
19. AS Roma (olasz)
20. Werder Bremen (német)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik