Élet-Stílus

Laptopok az űrből

A Macintosh megint taszított egy nagyot a technológia szekerén. Bemutatták a MacBook Airt, a világ legvékonyabb laptopját. Steve Jobs, az Apple abszolút frontembere egy mindössze 1,9 cm vastagságú géppel állt elő San Franciscóban. Ennek apropóján néztünk most körül a jövőben és egy szemvillanásra a múltban is.

A most megjelent „Mac-en” például nincs is fizikálisan CD vagy DVD olvasó/író. Ezt a funkciót az Air máshogy oldja meg. WiFi-kapcsolaton keresztül ugyanis használni tudja egy másik Mac vagy PC optikai meghajtóját, ezáltal beolvasni az ott található lemezt.

Oldalról láthatatlan

Oldalról láthatatlan

Nem más ez a gép, mint egy vezeték nélküli alap, mivel a használóinak már nincs szükségük kábelekre. Filmletöltés vagy szoftverfrissítés, mind-mind elérhető vezetékek nélküli kommunikációval. A masina forgalmi ára közel 1800 dollár lesz és egy 80 gigás winchestert kap alapból.

Nem is igaz

A MacBook Air megjelenését követően a technikatörténészek azonnal jelezték, nem is az Air a valaha élt legvékonyabb. Mi több az a gép, amely legyőzi az MacBook Airt, még csak nem is 21. századi.

A Pedion nevű laptop még 1997-ben épült és mindössze 1,84 centiméter vastag. A Pedion a Mitsubishi és a Hewlett-Packard speciális fejlesztéseként született és elképesztő méretei ellenére nem is rendelkezett rossz hardveres felszereltséggel.

Az e-Bayen még van belőle

Az e-Bayen még van belőle

Minthogy az 1 GB-os merevlemezes memória azonban 6000 dolláros árral párosult, nem válhatott tucatáruvá. Végül mégsem az ára lett a végzete, hanem a rengeteg vásárlói panasz, ami kezdetektől jellemezte, mígnem a Mitsubishi kénytelen volt visszahívni termékét.

A szerves fény

Ilyen mérföldkövek után mire is számíthatunk? A közeljövő egyik legjellemzőbb fejlesztési irányát jelentik az úgynevezett OLED-kijelzős, vagyis szerves fény kibocsátású készülékek. Egyszerűbben: olyanok, mint a tévében a HDTV-minőség a „rendes” után.

Fóliaképernyős

Fóliaképernyős

Az OLED-képernyők színei, kontúrjai szinte kiszúrják az ember szemét még éles napfényben is. A probléma, hogy a technológia még igen drága, ezért elterjedése lassú. Ugyanakkor, ha beindulnak és párosulnak egyéb környezetkímélő és gazdaságos megoldásokkal, mint a metilalkohol-cellás akkumulátorok, hosszú távon jelenthetnek gazdaságos megoldást.

Üvegházhatás

Üvegházhatás

Az újabb terveken ráadásul már nem is egy, hanem kettő OLED-kijelzővel szerelnék a gépeket, amelyből az egyik a billentyűzet feladatait látja el. Egyéb esetben, például egy nagyméretű tervrajz vagy kép megnyitásánál pedig a gépünk mindkét oldala monitorként működhet.

Zselés, átlátszó, elektronikus papír

Az egyik legérdekesebb kísérlet a Gelfrog, ami a Frog-csoport tanulmánya. Ez a masina főleg a jövő diákjainak okozhat sok örömet, mivel könnyű és kecses alakja valójában nem lesz több, mint egy vastagabb újság formátuma. A gépnek egy okos ruhát terveztek, amely mint egy tükör, bármit képes visszaadni. A saját kis mikrokameráját használva a beérkező adatatok alapján képes felvenni akár környezete színeit is.

Hajlik mint a gumi

Hajlik mint a gumi

Csak egy kicsit jár más úton a Fujitsu. Jelenlegi fejlesztéseinek iránya egy változtatható érintőképernyős modell, amelynek a billentyűzete háttérfénnyel világít és amúgy rendelkezik virtuális 5.1-es hangrendszerrel is. A gépen sok alkalmazás, így például a zenei kezelőszerv tetszőlegesen jeleníthető meg, aminek köszönhetően ki sem kell nyitni a gépet.

Nem főzőlaptop

Nem főzőlaptop

A Sony Vaio Zoom termékének koncepciója szerint maguk a vásárlók is szeretik, ha egy laptop úgy néz ki, mintha a jövőből jött volna. A holografikus kijelzős készülékük ezt az igényt be is váltja. Képernyője üveghatású, a klaviatúra szintén. Így amikor a gép kikapcsolt állapotban van, a felső rész teljesen átlátszó. Miután ez a Sony részéről még nem egy hivatalos koncepció, bizonyára várni kell a gép tényleges feltűnésére.

Csupa üveg

Csupa üveg

Több gyártót is foglalkoztató megoldás a táskagépeknél az elektronikus papír (e-ink). Ezzel az egész laptop megjelenése olyan, mintha egy könyvtárunkat, dokumentumunkat nyitnánk meg.

Térkép e tárgy

Térkép e tárgy

A elektronikus papír emellett olyasmiket tesz majd lehetővé, mint például egy turista térkép vetítése laptopunk külsejére, ami jó áttekinthetőséget és részletgazdagságot biztosít és természetesen a GPS-kapcsolattal rendelkezik. Mindezt akár digitális fotóinkkal is kombinálhatjuk, ezzel érzékletesebben látszik majd, mit és hol fotóztunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik