Élet-Stílus

Külföldi esküvővel megúszható a lagzi

Óceánparton, luxusjachton, vízesés előtt vagy éppen esőerdőben mondja ki párjával a boldogító igent! – Leginkább ezeket a helyszíneket választják a különlegesre vágyó magyar párok. Mindeközben a japán házasulandóknak éppen Európa jelenti az „egzotikumot”, tömegestől érkeznek az öreg kontinens fővárosaiba, hogy egybekössék az életüket. Aki trendi akar lenni az esküvőturizmusban, Goa felé vegye az irányt kedvesével, míg egy „expressz” összeesketésért Prágába célszerű átruccanni.

Világszerte egyre több pár tartja az esküvőjét egzotikus helyszínen, így nem csoda, ha az esküvőturizmus több milliárd dollár bevétellel járó turisztikai ágazattá nőtte ki magát. Igaz, még gyerekcipőben jár, hiszen mindössze 4-5 éve jelent meg az igény romantikus desztinációk iránt. Az „úttörőknek” a britek, az amerikaiak, az ausztrálok és a japánok számítottak, s elsősorban Dél-Afrikát, Skóciát, Thaiföldet, Svájcot, a Karib-térséget, az Egyesült Arab Emirátusokat, illetve Srí Lankát szemelték ki célpontként. Mindazonáltal a külföldi és a hazai hírességek egzotikus esküvői is jelentősen befolyásolják az útirány kiválasztását: például Liz Hurley maharadzsajellegű esküvője Indiában, míg Madonnáé Skóciában pörgette fel a külföldi esküvők számát.

Rokonság nélkül

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egzotikus esküvők. Számos utazási iroda kínálatába már beépült az esküvői utak szervezése is. Míg egyesek a meghitt romantika és az egzotikum miatt választják azt, hogy egy távoli helyen kössék össze az életüket, addig mások így szeretnének takarékoskodni a lakodalmon, vagy legalábbis „megspórolni” a nem ritkán 100-150 főt is kitevő násznép meghívását. Egy csapásra ráadásul két legyet is lehet ütni, hiszen az esküvő után rögtön el lehet kezdeni a mézesheteket. „A különleges helyszínek egyrészt jól hangzanak, másrészt különleges élményt, bensőségesebb helyszínt nyújtanak, mint egy hagyományos esküvő esetében” – mutattak rá az Exotic Travel utazásszervezői a külföldi színhelyek előtérbe kerülésének okaira.

Egyre többen választják a tengerparti esküvőt (forrás: sxc)

Egyre többen választják a tengerparti esküvőt (forrás: sxc)

A magyar párok számára a Karib-térség, Mauritius, a Maldív-szigetek és a Bahamák számítanak az esküvőturizmus legnépszerűbb úti céljainak. „Az alacsonyabb árkategóriában gondolkodó párok főleg Ciprust választják, akik viszont kimondottan tengerparti szertartást szeretnének, azok a Karib-térség közül elsősorban Grenada és Tobago mellett döntenek” – osztották meg a tapasztalataikat a FigyelőNettel az Álomutak utazási iroda munkatársai.

Sámánok, indiánok között

Balin, Mauritiuson és Kubában egy esküvői szertartás, egy egyhetes ott-tartózkodással körülbelül 800 ezer – 1 millió forintba kerül, míg a Maldív-szigeteken és Mexikóban több mint 2 millió forintba. Jamaicán és Barbadoson 1-1,5 millió forintért, Korfun pedig viszonylag olcsóbban, már 400-500 ezer forintért is összeházasodhat egy pár, s egyúttal eltöltheti a mézesheteket.
Az alapszolgáltatásokat (például ruha, pezsgő, torta, virág, vacsora, hivatali ügyintézés, fotózás) tartalmazó standard esküvői csomagot pluszkérésekkel is „fel lehet dobni”, így a szertartás költségei akár a csillagos égig is emelkedhetnek. A palettán ott szerepel a tengerparti vagy vízeséses helyszín, ki lehet mondani a boldogító igent az esőerdőben, egy jacht fedélzetén vagy éppen a víz alatt egy korallkertben. A 270-560 ezer forintos zanzibári ceremónián kérésünkre – s persze további 60 ezer forintért – zanzibári táncosok ropnak előttünk rítustáncokat. A közel 300 ezer forintos esküvői szertartáshoz Trinidadon doboló afrikai énekeseket és jövendőmondót, míg Dominikán karibi indiánokat is kérhetünk, akik olyan látványos show-elemekkel gazdagítják a ceremóniát, mintha éppen a Karib-tenger kalózai című film 2. részébe csöppennénk.

Hawaii visszaszorul

A házasságkötők paradicsomának számító Hawaii mellett India is egyre inkább közkedveltnek számít az esküvőturizmus berkeiben. A bollywoodi filmeknek köszönhetően – amelyekben rendszerint fehér ló, elefánt és teve is feltűnik a pompás szertartásokon –, az országban évente átlagosan 5 ezer külföldi esküvőt szerveznek meg. A külföldiek kétfajta szertartás közül választhatnak: kérhetik a fényűző maharadzsajellegűt vagy a spirituális, misztikus brahmanista esküvőt. Az Indiába érkező külföldiek számára elsősorban Goa, Kerala, Agra, Varanasi és Rajasthan számítanak a legkedveltebb esküvői desztinációknak. Ám míg a külföldi pároknak India jelenti az egzotikumot, addig az indiai házasulandók közül egyre többen Malajziában, Dubaiban, Thaiföldön vagy Szingapúrban kötik össze az életüket.

Minden kérést teljesítenek az esküvőszervezők (forrás: alohaislandwedding.com)

Minden kérést teljesítenek az esküvőszervezők (forrás: alohaislandwedding.com)

Egy másik érdekes tendencia is megfigyelhető: míg a különlegességre vágyó nyugatiakat, köztük a magyar párokat is, a tengerparti esküvő csábítja, addig a japán házasulandóknak Európa nyújtja az igazi romantikát. Nyugat-Európában évente átlagosan 20 ezer japán pár mondja ki a boldogító igent. A párizsi templomokban tavaly összesen mintegy 300 japán párt adtak össze, akik átlagosan mintegy 500 ezer – 1,2 millió forintot költenek a ceremóniára.

Rapid esküvő Prágában

Las Vegas neve már szinte összeforrt a gyors esküvőkkel, ám az amerikai vízumszerzés sokszor nehezítő tényezőnek bizonyul. A rapid összeesketésre vágyó pároknak azonban Európa is megoldást kínál, hiszen a sör és a knédli mellett a cseh főváros is hasonló szolgáltatással csábítja a házasulandókat. Világszerte egyre többen keresik fel Prágát (tavaly közel 500 párra rúgott a számuk), pontosabban a repülőtértől 15 percre lévő 6. kerületi városházát egy gyors szertartásra, hogy nem sokkal később már ismét felszálljanak a repülőgépre.

Míg 5 évvel ezelőtt szinte csak helyiek házasodtak itt, addig manapság az összeadandó párok felét külföldiek teszik ki. Leginkább izraeliek veszik igénybe az egynapos esküvőt, aminek az a magyarázata, hogy az országban nem lehetséges polgári szertartást kötni, viszont elismerik a külföldön köttetett házasságot. Az izraeliek mellett brit, amerikai, ausztrál és újabban kínai párok érkeznek Prágába egy gyors esküvői szertartásra. A cseh főváros pedig csak örül, hiszen az esküvőturizmusból a városházának szép summa folyik be, amelyet elsősorban a kerület fejlesztésére fordít.

Hagyományromboló?

A vélemények igencsak megoszlanak az egzotikus esküvőkről hazánkban. Többek szerint egy életre szóló élményt nyújt egy tengerparti esküvő, s ez csak a párról szól, míg mások óva intenek attól, mondván, emiatt a család és a rokonság könnyen megsértődhet. Sokan úgy vélik, ehhez egy olyan család kell, amely nem veszi zokon, ha nélkülük zajlik az esküvő.

„Ez a menyasszony és a vőlegény napja, nem pedig azoké a több mint 10 éve nem látott rokonoké, akik lerészegednek a pénzünkön” – állítja Emily egy internetes esküvői fórumon. Monalisa szerint irtózatosak a magyar lakodalmi szokások, jobb inkább külföldön, míg Petra úgy véli, semmivel sem drágább elutazni külföldre, és ott tartani az esküvőt, mint itthon horrorárakon lagzit csinálni. „Az esküvőnek szerintem a párt kellene szimbolizálnia, a közös életük kezdetét” – írja egy fórumozó Hydra néven. A tengerparton házasodó Gaab is ezt a véleményt osztja. „Hazaérkezve itthon megtartottunk egy vacsit a szűk családnak, hogy megünnepeljük. Senki nem sértődött meg, de ehhez persze olyan család kell, amely nem veszi ezt zokon” – teszi hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik