Élet-Stílus

BL: futballvarázs Madridban

A semleges szurkolóknak is igazi futballcsemegét ígér a Real Madrid-Roma Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágó. A Chelsea esélyesként léphet pályára az Olimpiakosz ellen, a Porto-Schalke meccsen pedig minden lehet.


Robinhóban bíznak Madridban

A spanyol bajnok Real Madrid egygólos hátránya ellenére bizakodó hangulatban várja az AS Roma elleni nyolcaddöntős visszavágót, és az optimizmusát csak tovább erősíti, hogy átmeneti gyengélkedést követően az elmúlt hétvégén 3-2-re verte idegenben a Recreativo Huelvát, ráadásul ezen a találkozón a hasizomhúzódásából felépült Robinho is pályára lépett, és visszatérését rögtön két góllal ünnepelte meg.

Az olaszok elleni Bajnokok Ligája-csatában is főszerep juthat a brazil támadónak, aki remekel a sorozatban: eddig öt találkozón négy gólt szerzett, további hármat pedig előkészített. A szerdai találkozó kapcsán kerekperec kijelentette: a Real legyőzi a Romát! „Robinho az egyik legfontosabb játékosunk, nagy szükségünk van rá. Ha a pályán van, nyugodtak lehetünk, hiszen góljaival képes mérkőzéseket eldönteni. Ő egy igazi fenomén” – dicsérte a csapattársat Guti, aki szerint a Real Madrid „megtáncoltatja a farkasokat” az Estadio Bernabeuban.

Robinhótól várják a gólokat (AP)

Robinho remekelt a hétvégén (AP)

„Az 1-0-ás győzelem már elegendő számunkra a továbbjutáshoz, de az a legfontosabb, hogy ne kapjunk gólt. Magabiztosan várjuk a meccset, persze nem árt észben tartani, hogy az AS Roma remek csapat, így egyetlen apró hibát sem követhetünk el ellene” – jegyezte meg a középpályás.

Nem nehéz kitalálni, hogy az utóbbi félmondata védelemnek szól, amely az utóbbi időben ügyetlenkedésével fontos gólokat ajándékozott az ellenfeleknek. A sérülésből felépült Pepe visszatérése stabilitást adhat a hátsó alakzatnak, ugyanakkor az eltiltott Sergio Ramos hiányát megérezheti a Real Madrid. A jobbhátvéd mellett Ruud van Nistelrooy is kihagyhatja a soros BL-ütközetet, a hírek szerint csekély az esély a játékára, Arjen Robben pedig biztosan nem szerepelhet sérülése miatt.

A királyi egyletnek remek a mérlege hazai pályán az olasz csapatokkal szemben, az AS Roma azonban legutóbbi három madridi fellépéséből csak egyszer hagyta el vesztesen a pályát. Ráadásul Luciano Spalletti együttese kiváló formában van – a hétvégén 4-0-ra verte a Parmát. A négyből egyet Francesco Totti szerzett, aki amúgy is kellemes emléket őriz a Realról.

„Néhány éve, 2002 októberében az én gólommal nyertünk Madridban, és remélem, képes leszek ugyanezt megismételni most is. A Romának elég, ha úgy játszik, ahogy tud, és ha jól összpontosítunk, továbbjutunk” – mondta a „farkasok” vezére.

A védő Marco Cassettit az Inter elleni rangadón összeszedett vállsérülése tartja távol a madridi meccstől, de Juan és David Pizarro szereplése is kérdéses. Ha nem tudják vállalni a játékot, úgy Matteo Ferrari, valamint Alberto Aquilani kerülhet képbe.

Lampard: nincs lefutva a párharc

A Chelsea esélyesként várja az Olimpiakosz elleni visszavágót, egyrészt jobb csapat, mint a riválisa, másfelől az első mérkőzésen számára kedvező eredményt, gól nélküli döntetlent ért el Pireuszban. A két héttel ezelőtti produkcióra ugyanakkor egyik csapat játékosai sem lehetnek valami büszkék, az unalmas kilencven perc során ugyanis alig találták el az ellenfél kapuját.

A Chelsea ezt követően „hazai fronton” is betlizett: hosszabbítás után elbukta a Tottenham elleni Ligakupa-döntőt. A szigetországi sajtó már arról cikkezett, hogy Avram Grant legénysége hullámvölgyben van, ám a Chelsea csattanós választ adott a kritikákra, és szombaton 4-0-ra verte a West Ham Unitedet. „Ez az eredmény üzenetnek is betudható, a fölényes győzelemmel jeleztünk, hogy nem lehet bennünket leírni” – magyarázta a „kékek” csapatkapitánya, John Terry.

„Nem tagadom, nehéz időszakon vagyunk túl, de gondjainkat hamar megoldjuk, ha nem így tennénk, annak a csapat eredményessége látná kárát” – tette hozzá a védő. A hétvégi bajnokin gólja után kiállított Frank Lampard előre tekint, már csak a BL-csatára fókuszál. „Értékes eredményt értünk el Görögországban, persze nyugodtabban készülhetnénk a visszavágóra, ha legalább egy gólt szereztünk volna idegenben. Támadnunk kell, de emellett nem árt óvatosnak maradnunk, hiszen az ellenfelünk veszélyesen kontrázik. Nincs lefutva még ez a párharc…” – nyilatkozta a válogatott középpályás.

Ünnepelne a Chelsea (Getty)

Ünnepelne a Chelsea (Getty)

A hírek szerint a Chelsea három csatárral rohamoz majd, Didier Drogba és Salomon Kalou mellett a hétvégén duplázó Joe Cole-nak is a góllövés lesz a feladata. Az erőviszony és a jelenlegi forma is a Chelsea sikerét ígéri, sőt, annak alapján az Olimpiakosznak nem is érdemes elutaznia Londonba.

A görög csapat legutóbbi hét angliai fellépésén legalább két góllal maradt alul, és csak egyszer volt eredményes, miközben összesen 24-szer kapitulált. A főpróba sem sikerült valami fényesen: az Olimpiakosz csak 1-1-es döntetlent játszott az Asterasz Tripolisszal, ráadásul ezen a meccsen a korábban a Newcastle-ben és a Portsmouthban is megfordult Lomana LuaLua kificamította a vállát, s mellette a combját fájlaló Luciano Gallettire sem számíthat Panagiotisz Lemonisz edző.

Portóban javíthat a Schalke

A múlt héten arról cikkezett a német sajtó, hogy ha a Bayern München és a Porto ellen sem úgy muzsikál a Schalke, ahogy azt a vezetők elvárják, Mirko Slomka vezetőedző veheti a kalapját. Nos, a Bundesliga tavalyi kiírásának ezüstérmese már az első akadályt leverte, a rekordbajnok ugyanis legyőzte a „királykékeket”, s ezek után – ahogy az várható volt – Slomkát raportra hívták a főnökei. Váltásra azonban nem került sor, sőt, a vezetők állítják: még ultimátumot sem adtak a szakembernek.

Mirko Slomka azért mosolyogni is tud (Getty)

Mirko Slomka azért mosolyogni is tud (Getty)

E tekintetben a Schalke nyugodtan készülhet a soros BL-ütközetre, a csapat formája azonban felettébb aggasztó: a gelsenkircheniek legutóbbi három bajnokijukat elveszítették, a Bayerntől és a Bayer Leverkusentől 1-0-ra, a Wolfsburgtól pedig 2-1-re kaptak ki. „Ilyen eredmények után aligha csodálkozhatok a kritikákon, és természetesen én is csalódott vagyok. A vezetőkkel rendkívül konstruktív beszélgetésen vagyok túl, hiszem, hogy együtt képesek leszünk kikecmeregni ebből a hullámvölgyből. Állunk a kihívások elé!” – magyarázta Slomka, aki az a Porto elleni visszavágón Christian Panderre, Zlatan Bajramovicra és Carlos Grossmüllerre sem számíthat.

Az egygólos előnye birtokában a Schalke vélhetően a biztonságra helyezi majd a hangsúlyt, azaz két „szűrővel”, három középpályással és egy csatárral, Kevin Kuranyival kezd a Sárkány Stadionban, ott ahol az FC Porto három hazai csoportmeccséből kétszer nyert (Marseille 2-1, Besikras 2-0), egyszer pedig döntetlent (Liverpool 1-1) játszott.

A portugál csapat jó formában van, a Schalke elleni vereséget leszámítva legutóbbi öt meccsén még gólt sem kapott, és négy győzelem mellett csak egyszer – a Boavista elleni rangadón (0-0) – osztozott meg a pontokon. „A Gelsenkirchenben elszenvedett 1-0-ás vereség nem olyan rossz eredmény, így bizakodva várjuk a visszavágót, a csapatomat igenis képesnek tartom arra, hogy hazai pályán kiharcolja a továbbjutást” – mondta Jesualdo Ferreira, a portóiak szakvezetője.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Chelsea (angol)-Olimpiakosz (görög), 20:45 (0-0)
Várható kezdőcsapatok
Chelsea: Cech – Belletti, Carvalho, Terry, Ash. Cole – Ballack, Essien, Lampard – J. Cole, Drogba, Kalou
Olimpiakosz: Nikopolidisz – Zewlakow, Julio Cesar, Antzasz, Pantosz – Ledesma, Toroszidisz, Djordjevics, Mendrinosz, Sztoltidisz – Kovacevics.

Real Madrid (spanyol)-AS Roma (olasz), 20:45 (1-2)
Várható kezdőcsapatok
Real: Iker Casillas – Miguel Torres, F. Cannavaro, Pepe, Heinze – Diarra, Gago, Guti, Robinho – Raúl, Julio Baptista
AS Roma: Doni – Panucci, Mexes, Juan, Tonetto – Taddei, De Rossi, Pizarro, Perrotta, Mancini – Totti

FC Porto (portugál)-Schalke 04 (német), 20:45 (0-1)
Várható kezdőcsapatok
Porto: Helton – Bosingwa, Bruno Alves, Pedro Emanuel, Fucile – Lucho Gonzalez, Paulo Assuncao, Raul Meireles – Lisandro Lopez, Farias, Quaresma
Schalke: Neuer – Rafinha, Bordon, Krsztajics, Westermann – Jones, Ernst – Kobiasvili, Rakitic, Streit – Kuranyi

Inter-Liverpool – egy hét múlva

Az Inter-Liverpool nyolcaddöntős párharc – 0-2-ről induló – visszavágóját csak jövő kedden játsszák le. A halasztásnak az az oka, hogy a városi rivális AC Milan a közös stadionban, a San Siróban ezen a kedden vívja BL-mérkőzését az Arsenallal, márpedig az európai szövetség (UEFA) előírásai nem engedik meg, hogy két mérkőzést kevesebb, mint 48 órán belül ugyanazon a pályán bonyolítsanak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik