Élet-Stílus

Zéróemissziós autó 650 millióért

Két és fél év, illetve 1,9 millió font (652 millió forint) kellett ahhoz, hogy a brit kormány megbízásából a Morgan, az Oxfordi egyetem és más cégek szakemberei megalkossák a Lifecart. A Morgan klasszikus formákat felvonultató karosszériája alatt elektromos motor lapul.

A hajtóenergiát hidrogénből nyerik, amiből üzemanyagcellában lesz elektromos áram, ennek nyomán a Lifecarnak egyáltalán nincs károsanyag-kibocsátása, a végtermék ugyanis H2O, vagyis víz. Az üzemanyagcellák maximálisan 22 kilowatt teljesítményre képesek, ami 30 lóerőt jelent.

Ez nem túl sok, így nem is szabad egy V8-as dinamikáját várni a kocsitól, de miután sikerült 700 kiló alatt tartani a jármű tömegét, így akár 145 km/órás sebességre is képes. A karosszéria alumíniumból, az ülések fából vannak, de központi zárat, légzsákot vagy hifit is hiába keresnénk.

Képek a kocsiról

Képek a kocsiról

Egy töltéssel 320 kilométeres távra is eljuthat az autó, amiben segítségére vannak spéci akkumulátorai is, ezeket fékezéskor is képes feltölteni a mozgási energia átalakításával. Az újfajta energiatárolók sokkal gyorsabban tölthetőek, és sebesebben is adják le a motor felé az energiát.

Egyelőre nem tudni, hogy mikorra lehet szériaautó a Genfi Autószalonon leleplezett tanulmányból. De jó sokat el kell majd adni belőle, hogy a befektetés megtérüljön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik