Élet-Stílus

Majdnem dobogós van Gogh

483 ezren látták a Szépművészeti Múzeum van Gogh-kiállítását, így 2007-ben ez volt kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata.

A The Art Newspaper művészeti szaklap nemzetközi statisztikái alapján 2007-re a világ legvonzóbb múzeumai közé került a Szépművészeti. A napi látogatottsági adatok alapján az „Impresszionisták és modernitás” kategóriában csak a tokiói Monet-kiállításra és a Párizsban, illetve New Yorkban bemutatott Cézanne-tól Picassóig című tárlatra voltak többen kíváncsiak, mint a budapesti van Gogh-kiállításra. Az „Antik művészetek” kategóriában szintén kiemelkedő, 9. helyezést ért el tavaly az “…és akkor megérkeztek az inkák” című kiállítás is.

A tárlat – amely a Szépművészeti Múzeum 100. születésnapján, 2006. december 2-án nyílt meg – valamennyi kategóriát összesítve tavaly a világ 15. leglátogatottabbja volt.

A Szépművészeti Múzeum éves látogatottságával megelőzi többek között a párizsi Rodin Múzeumot, a liverpooli Tate-et és a bécsi Belvedere-t. 2007-ben 764 ezer látogatója volt a budapesti múzeumnak, ezzel a szaklap hatvanas listájának – egyedüliként szerepelve rajta a kelet-közép-európai régióból – 46. helyére került. A listát a párizsi Louvre vezeti tavalyi több mint nyolcmillió látogatójával.

Az utóbbi években megugrott a Szépművészeti Múzeum látogatószáma. Míg a rendszerváltozást követően évi 200-250 ezren tekintették meg az ott rendezett kiállításokat, tavaly már több mint 760 ezren voltak rájuk kíváncsiak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik