Élet-Stílus

Focicsapatba fektettek a milliárdokat csalók

Bérleti szerződéseken alapuló tízmilliárd forintos csalást derített fel a rendőrség. Az elkövetők a pénzből vagyontárgyakat vettek, felélték illetve egy NB I-es futballcsapatba fektették.

A bérleti szerződéseken alapuló csalássorozat még 2002. novemberében kezdődött, összesen hat, úgynevezett bérbeadó céget érint, és a csalássorozatnak 51 takarékszövetkezet volt a károsultja – közölte Papp Csaba ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztályának vezetője. A megkötött bérleti szerződéseknek azonban csak a töredéke tükrözött valós gazdasági eseményt. Előfordult, hogy hamis bérleti szerződést nyújtottak be a követelésértékesítés során, vagy a bérleti szerződésben feltüntetett tárgy nem létezett.

A nyomozás 2005 végén indult, az NNI tavaly nyáron vonta hatáskörébe a szövevényes bűnügyet, amit az elkövetők a rendőrség szerint bűnszövetségben követtek el. A házkutatások során engedély nélkül tartott lőfegyvert, gránátot is találtak, vizsgálják ezt a szálat is.

14 milliárdos csalássorozat

A hat bérbeadó cég egymással összehangoltan, egyeztetve követte el a csalást. Összesen 1450 bérleti szerződést kötöttek 315 céggel, a bérleti szerződésen alapuló követelést 51 takarékszövetkezetnek értékesítették. 14 milliárd forint folyt be követelésvásárlási ellenértékként, ebből 4 milliárd forintot fizettek vissza a takarékszövetkezeteknek törlesztésként, hogy a folyamatot fenntartsák. Egy takarékszövetkezet, a domoszlói csődbe is ment az ügylet miatt.

A bíróság négy embert vett őrizetbe a csalássorozat miatt, valamennyien a bérbeadó cégek vezetői, irányítói voltak. A rendőrség szerint a bűnszervezet vezetője B. Attila Gábor, H. Andrea Katalin, K. László Pál, valamint 2004 decemberétől H. Ferenc volt, aki az általa tulajdonolt és vezetett vagyonvédelmi cégen és más cégein keresztül “részben infrastruktúrát biztosított a bűncselekmény elkövetéséhez”, részben maga is irányította a bűnszervezetet.

A Diósgyőrbe fektették?

A gyanúsítottak közül ketten felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követték el a bűncselekményt, amelynek büntetési tétele 5-20 év szabadságvesztés.

A Csongrád Megyei Főügyészség most igyekszik felderíteni, hogy hol van a bűncselekményből származó pénz. Adataik szerint az elkövetők felélték, vagyontárgyakat vásároltak belőle, amelyek zár alá vétele folyamatban van. Emellett azonban a rendőrség információi szerint egy NB I-es focicsapatba fektették. Az ügyészség nem kívánta megerősíteni vagy cáfolni azt az információt, hogy a Diósgyőr lenne a kérdéses csapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik