Élet-Stílus

Szingapúr rendezi az első ifjúsági olimpiát

Debrecen is jelentkezett a 2010-es ifjúsági olimpia megrendezésére, de a magyar város már az első körben elvérzett. Csütörtökön Lausanne-ban Jacques Rogge, a NOB elnöke bejelentette, hogy Szingapúr a győztes.

A délkelet-ázsiai metropolisz 53-44-re nyert Moszkva ellen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i szavazásán. „Gratuláció mindannyiunknak! A történelmünkben először végre nálunk is fellobban az olimpiai láng, és vendégül láthatjuk a világ sportolóit!” – ujjongott Li Hszien Lung miniszterelnök, aki egy belvárosi kivetítő előtt, mintegy ötezer diák társaságában nézte végig a Svájcban lezajlott voksolást.

A 4,5 milliós városállam még sosem volt több sportágat érintő világverseny házigazdája, és bennfentesek szerint az döntött a javára, hogy – utolsó riválisával szemben – nincs sok esélye „felnőtt” játékoknak otthont adni.

Örömünnep Szingapúrban (MTI/EPA)

Örömünnep Szingapúrban (MTI/EPA)

A később négyévente sorra kerülő nyári korosztályos seregszemlén maximum 3500, 14 és 18 év közötti fiatal verseng 26 sportágban. A 75 millió dolláros költségvetésű fesztivál 24 helyszínen zajlik majd, melyek közül 19 már elkészült. A szervezési költségek mintegy egyharmadát a Nemzetközi Olimpia Bizottság állja. A sportolók és a segítőik ingyen utazhatnak Szingapúrba, és az ott-tartózkodásuk alatt sem kell az ellátásért fizetniük.

A két város mellett Athén, Bangkok, Torino, Guatemalaváros, Kuala Lumpur, Poznan és Debrecen jelezte rendezési szándékát. Az első körből Athén, Bangkok, Moszkva, Szingapúr és Torino jutott tovább, majd idén januártól már csak az orosz főváros és a későbbi győztes maradt versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik