Élet-Stílus

SMS-ben is beszélhetünk a lakásunkkal

Az intelligens ház nem találja ugyan ki a tulajdonos legtitkosabb gondolatait, de megoldja, hogy mire a tulajdonos hazaér, előre meghatározott hőmérsékletű fürdővíz és a háttérben pedig lágy zene fogadja a hazatérőt.

Az intelligens házrendszer tökéletesen alkalmazkodni tud a házban lakók napi életviteléhez vagy kívánságaihoz. Ha például hazaér a tulajdonos, a rendszer – az érzékelők által közvetített jelek révén – kiélesíti a riasztót, felhúzza a redőnyöket, üdvözlőfényeket kapcsol be.

Magyarországon az első soklakásos épület, amelyet intelligens ház rendszerrel szerelnek fel, a Rózsadombon épülő Excelsior Budapest Spa lesz. Az épületben a lakók érintőképernyőjén egy úgynevezett front office funkció is helyet kap, melynek alapján a tulajdonos figyelemmel kísérheti, hogy a társasház étterme, fodrászata vagy wellness-részlege milyen aktuális szolgáltatást nyújt, sőt időpontot is jegyeztethet elő.

Távolról is irányítható

Az intelligens rendszer a villanyóra mérőállását is automatikusan leolvassa és továbbítja. Egy csőtörésnél azonnal lekapcsolja a főnyomócsövet és áramtalanítja az érintett helyiségeket, nem kívánt látogatót érzékelve pedig azonnal értesíti a porta- és biztonsági szolgálatot. A rendszer révén nemcsak a fényerő-szabályozás oldható meg, de kedvenc funkcióként is beállítható, hogy egyetlen gombnyomásra mely helyiségekben, mely fények milyen erősséggel vagy időtartamban gyúljanak ki.

A lakóépület látványterve

A lakóépület látványterve

Az intelligens rendszer nemcsak otthon, a karosszékből az érintőképernyő segítésével állítható be, hanem a világ bármely pontjáról, bármilyen olyan eszköz segítségével – legyen az laptop, PDA vagy I-Phone -, amely internetes böngészőt futtat.

Környezet-, és energiabarát

Az intelligens rendszerre bármilyen, infra-bemenettel rendelkező multimédiás egység is ráköthető – a tévétől a DVD-lejátszón át a számítógépig. Ahogyan a fényeket, a zenét is saját kívánságai szerint állíthatja be a tulajdonos, ha akarja, mindenütt háttérzene szól, de azt is választhatja, hogy a zene kövesse őt, ahogyan a lakásban mozog.

A rendszer alkalmazása jelentős energia-megtakarítást eredményez, például kikapcsolja a bedugva felejtett telefontöltőt. Sőt, előnye az is, hogy a rendszer jóvoltából jelentősen mérsékelhető a bennünket körülvevő elektroszmog is; a nem használt kábelekben ugyanis nem lesz áram, és elektromágneses tér sem keletkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik