Élet-Stílus

Iparbarát klímavédelmet akar Magyarország

Több tagország tart attól, hogy az uniós környezetvédelmi törekvések versenyhátrányba kényszerítik az európai ipart. Ezért hét állam, köztük Magyarország is pótlólagos információkat kért a nehézipar környezetszennyezésének korlátozását célzó tervekről.

Brüsszeli kiszivárogtatás szerint a tagországok olyan biztosítékokat sürgetnek, amelyek a szennyezőanyag-kibocsátás klímavédelmet szolgáló csökkentése közben is garantálnák, hogy az európai ipar ne veszítsen versenyképességéből, az uniós nehézipari cégek ne gyengüljenek meg. A témában Günter Verheugen ipari biztosnak Németország, Franciaország, Ausztria, Csehország, Finnország, Luxemburg és Magyarország gazdasági minisztere art levelet.

Szigorú kvótarendszer

Az Európai Uniónak és végrehajtó testületének, a brüsszeli bizottságnak kiemelt törekvése a gazdasági versenyképesség javítása, a foglalkoztatás növelése és a környezet fokozott védelme, benne a kedvezőtlen éghajlatváltozás enyhítésével. A levélírók azt szeretnék elérni, ha a harmadik cél ne menjen az első kettő rovására.

Iparbarát klímavédelmet akar Magyarország 1

Január közepén bejelentett klímavédelmi tervében az Európai Bizottság olyan javaslatokat is előterjesztett, amelyet az ipar részéről éles bírálatok értek. Ezek közé tartozik, hogy 2013-tól a leginkább szennyező iparágak cégeinek kvótát kellene váltaniuk a kibocsátáshoz. A tervet jövő héten az EU-tagországok versenyképességi miniszterei, márciusban pedig az állam- és kormányfők is megvitatják brüsszeli találkozójukon.

Hatástanulmányt sürgetnek

Úgy ítélik meg, hogy a kibocsátás-csökkentési terveket előzetes hatásvizsgálatnak kell kísérnie, mert „az ipari befektetések közép- és hosszú távú tervezéséhez feltétlenül szükség van arra, hogy az új rendszerről mielőbb biztosat lehessen tudni”. Egyes nehézipari cégek máris visszatartják beruházási terveiket, nehogy hiába fektessenek eurómilliárdokat olyan termelésbe, amelyet később kemény anyagi terhekkel sújtanak.

A levélírók szerint legkésőbb 2011-re el kellene készülnie a hatástanulmányoknak, amelyek alapul szolgálhatnak a beruházások tervezéséhez. Az EU 2020-ig akár 30 százalékos kibocsátás-csökkenést szeretne elérni, függően a világ többi szennyezőjének kötelezettségvállalásától. Azt azonban Brüsszel is el kívánja kerülni, hogy az uniós cégek versenyhátrányba kerüljenek olyan országok vállalataival szemben, amelyek kevésbé szigorú környezetvédelmi szabályozást alkalmaznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik