Élet-Stílus

Akadálymentes múzeumok Bécsben

Speciális tárlatvezetésekkel, multimédiás tárlatvezető készülékkel és tapintható kiállítási tárgyakkal várják a hallás-, illetve látássérült látogatókat egyes bécsi múzeumok.

„Másként látni” című programja keretében látássérült és vak művészetkedvelőknek kínál speciális tárlatvezetést a bécsi Belvedere. Március 6-án és április 17-én a „Tony Gragg vs. Franz Xaver Messerschmidt” című kiállítást járhatják be a résztvevők, akik nemcsak megtapinthatják a kiállítási tárgyakat, de részletes leírást is kapnak róluk a tárlatvezetőtől. Ezenkívül a készítésükhöz használt szerszámok és anyagminták is segítik a kiállított tárgyak megismerésében a vakokat.

Két napon – március 8-án és április 12-én – a siketek és nagyothallók nézhetik meg jelnyelvi tárlatvezetéssel az Oskar Kokoschkáról szóló kiállítást. A látogatókat egy művészettörténész kíséri, aki azért sajátította el a jelnyelvet, hogy ily módon elkerülhetők legyenek a tolmácsolás során a szakszavak hiányából adódó félreértések.

Nem kell csalódniuk a MUMOK-ban a vakoknak és gyengénlátóknak sem. Ők – egyéni kérésre – a múzeumi személyzet egyik tagjának kíséretében járhatják végig a termeket, és kesztyűben megtapinthatják a kiállítási tárgyakat is.

Rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket kerekes székes csoportok számára az Albertinában, ahol a mozgáskorlátozottak lifttel juthatnak el mind a négy kiállítási szintre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik