Élet-Stílus

Brazil film nyerte a Berlinalét

A brazil Elit osztag (Tropa de elite) című film kapta a berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

José Padilha rendezte alkotás a kábítószer-maffia elleni könyörtelen harcot
és ennek keretében a katonai rendőrség egyik különleges egységének
tevékenységét mutatja be.

Az amerikai Paul Thomas Anderson kapta a legjobb
rendezőnek járó Ezüst Medvét a Vérző Olaj (There will be Blood) című filmért. A
századforduló idején játszódó alkotás Upton Sinclair Olaj című regényének
felhasználásával készült, s egy kaliforniai család, egyben az olaj, a hatalom
és a végzet történetét mutatja be.



Elit osztag

Elit osztag

A legjobb női alakítás díját a brit Sally Hawkins kapta az
58. Berlinalén. Hawkins Mike Leigh Könnyelmű (Happy-Go-Lucky) című alkotásának
hősnőjeként érdemelte ki a díjat. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat az
iráni Reza Nadzsi kapta Madzsid Madzsidi Verebek dala című filmjéért.

A Berlinaléra idén ötezer film jelentkezett, ebből négyszázat választottak ki vetítésre, amik közül az elismerésekért 21 versenyzett.

Magyarok nélkül

Idén nem szerepelt a hivatalos programban magyar film. Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója szerint ennek oka, hogy nem készültek el a válogatás időszakára. Ennek ellenére rendkívül sikeresnek értékelte a magyar jelenlétet a szombaton záruló filmfesztiválon Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. “Akár versenyfilmmel, akár anélkül, de mindenképp fontos volt az, hogy a magyar szakma jelen legyen a német fővárosban” – hangsúlyozta Vezér Éva, emlékeztetve: a Berlinale esetében Európa és a világ talán második legtekintélyesebb fesztiváljáról van szó. “Amely nem csupán fesztivál, hanem egyben egy óriási szakmai találkozási lehetőség”. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy az 58. Berlinaléra közvetlenül a magyar filmszemle után került sor.

Miután a magyar filmszemlén sok külföldi vendég vett részt, s a nemzetközi sajtó képviselői is nagy számban voltak jelen, mindez elősegítette, hogy a berlini fesztivál keretében zajló filmvásáron már nagy volt az érdeklődés a magyar filmek iránt. A Magyar Filmunió standján folyamatos érdeklődtek a fesztiválok képviselői – jelentette ki Vezér Éva, aki annak a reménynek adott hangot, hogy ennek nyomán az elkövetkező időszakban már több magyar fesztiválszereplésre kerülhet sor.

A Berlinalén kiemelkedő magyar esemény volt az ifjú tehetségeket felvonultató Shooting Stars programban Nagy Zsolt bemutatkozása. A Zuhanórepülés című filmjével Európa legtehetségesebb színészei közé bekerült Nagy Zsolt Berlinben is kiválóan szerepelt, s sokan felfigyeltek rá – hangsúlyozta az igazgató.

Vezér Éva üzleti szempontból is kiemelte a filmvásáron való szereplés jelentőségét. A vásáron több magyar film vetítésére került sor. Többek között bemutatták Tolnai Szabolcs szerb koprodukcióban készült Fövenyóra című , Moldoványi Ferenc A másik bolygó című filmjét, a Shooting Stars keretei között a Zuhanórepülést, valamint a gyermekeknek szóló, Egon és Dönci című animációs filmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik