Élet-Stílus

Sinka: nem repültek a lányok

Sinka László szerint a lányok gyenge szereplésének a mentális felkészületlenség volt az oka, a fiúk viszont parádésan teljesítettek, de egy rossz 20 perc miatt elúszott az olimpia. A Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárával beszélgettünk az elmúlt hónapok világversenyeiről, és a magyar bajnokságról.


– A női világbajnokságot a helyszínen tekintette meg. Miben látja annak az okát, hogy a lányok az előzetes várakozásokhoz képest gyengébben szerepeltek?

– Azt gondolom, nem sikerült a felkészülés során minden úgy, ahogy azt Németh András kapitány eltervezte. Engem is zavart, hogy a játékosok egy része megelégedett azzal, hogy a húzóemberek fantasztikusan teljesítenek. Holott egy csapatban annak is hozzá kell tenni az eredményekhez, aki adott esetben öt vagy csak három percet kap mind a tíz meccsen.

Ambivalens érzése van az embernek. A legjobbak ellen fantasztikusan teljesített a csapat. A németek, a románok, az oroszok ellen extrateljesítményt nyújtottak a lányok. Viszont néha kiengedett a társaság, ami megbosszulta magát, mert utána már nem tudott ugyanazon a hőfokon pörögni. Ha a legjobbakkal abszolút pariban vagyunk, akkor az a csapat valós tudását mutatja.

A vébé vége pedig hozzánk méltatlan volt. Már a franciák ellen is gyengébben játszottunk, Angola ellen pedig szétesett a csapat. Ez nem volt jellemző korábban a válogatottra.

Elhamarkodottan nyilatkozott a kapitány

– Miért nem tudtak egyenletesen teljesíteni a lányok?

– A véleményem szerint ennek a mentális felkészületlenség az oka. Már a torna elején is megmutatkozott, hogy döcög a játékunk gyengébb ellenfelekkel szemben. Ahogy mi mondani szoktuk, nem repült úgy a társaság, ahogy azt itthon és külföldön is megszokták.

Pálinger és a főtitikár (MTI)

Pálinger és a főtitikár (MTI)

– A mentális felkészületlenség az edző hibája?

– Az András mellett dolgozók nem érezték meg az ezzel kapcsolatos problémákat, feladatokat olyan mértékben, mint kellett volna, de ilyen esetben nem az egyénekben kell keresni a hibát. Nem lehet sem az edzőre, sem a stábra, sem az egyes játékosokra rátolni a felelősséget.

– A kapitány a lemondását és a csapat leszereplését azzal is indokolta, hogy nem tudott már együtt dolgozni a csapattal. Ön ebből mit érzékelt a helyszínen?

– A véleményem szerint nem volt ilyen típusú probléma. Az oroszok elleni meccs után András azt mondta, hogy iszonyatosan nagyot játszott a csapat, pazar teljesítményt nyújtottak a lányok. Ezzel a csapattal természetesen lehet együtt dolgozni, és határozottan állítom, hogy az András túl gyorsan és elhamarkodottan nyilatkozott.

Ez rossz hangulatot szült, ami másképp állította be itthon a női válogatott teljesítményét. Óhatatlanul is más mederbe terelődött az egész ügy. Bulvárhírként jelent meg, hogy már a női válogatottnál sem beszélnek egymással. Nem erről van szó. A szokatlanul gyenge eredmény megviselt mindenkit, de én semmiféle ilyen bulváros felhangot nem véltem felfedezni.

Mindenkit meglepett Németh

– A kapitány konzultált Önnel a lemondása előtt?

– Az elnökség a vb után megerősítette Andrást a pozíciójában, azután minden ment a maga útján, majd derült égből villámcsapásként lemondott a posztjáról. Semmiféle előjele nem volt a távozásának. Engem a döntéséről telefonon tájékoztatott, és elmondta, hogy hosszas vívódás után jutott erre az elhatározásra. Nekem azzal indokolta, hogy nincs akkora bizalom iránta a csapat játékosai részéről, mint amennyit ő igényelne, és úgy gondolja, ebben a helyzetben az a leghelyesebb, ha lemond. Nagyon meglepődtem, de tiszteletben kell tartanunk a döntését.

– Az új kapitánnyal hogy látja az esélyeket az olimpiai kvalifikációra?

– Egyelőre kérdéses, hogy kik lesznek az ellenfelek. Alapvetően úgy gondolom, hogy egyrészt a magyar válogatottnak ki kell köszörülnie a csorbát, másrészről ebből a selejtezőcsoportból, bármilyen összeállítású is lesz, ki kell jutnia az olimpiai játékokra. Én Hajdu Jánost, az új kapitányt a feladat ellátására nemcsak alkalmasnak, hanem emellett nagyszerű embernek is tartom. A játékosok részéről pedig azt érzem, mindenki bizonyítani akarja, hogy a világbajnokság csak egy kisiklás volt.

– Ha már az olimpiáról beszélünk: a fiúknak nem sikerült annak ellenére, hogy szinte végig szenzációsan játszottak. Volt egy félidő, amikor nem ment a játék, és ezzel el is úszott minden remény.

– A sors fintora, hogy egy csapat több mint 500 percen keresztül szépen kézilabdázik, ám van 20 rossz perce, és ezzel sok minden el is dőlt. Skaliczki László remekül összerakta a válogatottat, amely szép teljesítményt nyújtott, kettő egészen bravúros győzelemmel. Emellett természetesen csalódott vagyok, hogy nem sikerült jobb, legalább az olimpiai kvalifikációt jelentő helyet elérnünk. Ha a társaság együtt marad, akkor érzésem szerint tovább tud lépni a világbajnoki selejtezőből.

Marad Skaliczki?

– A férfiak kapitánya az Eb után úgy nyilatkozott, hogy a csapat és ő személyesen is elbukott. Egyelőre nem tudni, hogy marad-e a csapat élén.

Február 20-án fogjuk értékelni a csapat szereplését, akkor dönt az elnökség arról, hogy hogyan tovább.

– Ön szerint marad a kapitány?

– Skaliczki hat és fél éve a válogatott edzője, nagyon hasznos és jó munkát végzett. Szép eredményeket értünk el, igaz, voltak kevésbé sikeres időszakok is. A munkáját összességében mindenképpen elismeréssel kell illetni. Én azt hiszem, egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a továbbiakban is vele dolgoznánk együtt.

– A válogatottban sok a légiós, de jó pár kerettag itthon játszik. Sok helyen elhangzott már, hogy a magyar férfi bajnokságban nincsenek hétről-hétre komoly rangadók, a játékosok nincsenek hozzászokva a rendszeres éles meccsekhez, és ez hátrányt jelent a spanyol, illetve német bajnokságban szereplő kézilabdázókkal szemben.

Nem lehet összehasonlítani az említett pontvadászatokat. Majd ha a két ország gazdaságát hasonlítjuk össze, akkor van értelme, addig még párhuzamokat sem érdemes keresni…

Szükséges lenne, hogy a szponzorok, a támogatók köre, netán a helyi önkormányzat is beszálljon több városban egy sikeres csapat építésébe. Magától ez nem fog megoldódni. Csak akkor van esély az előrelépésre, ha a férfi liga hasonlítani fog a női bajnokságra, legalábbis abban, hogy sok az azonos értékű csapat. Nem az a baj, hogy nincsenek hétről-hétre eszelős iramú bajnokik – persze ez lenne a cél –, hanem az, hogy a három élcsapat és a többiek között hatalmas az űr.

– A lányoknál akkor miért más a helyzet, a hasonló anyagi feltételek mellett?

– Ennek több oka is van. Egyrészt fantasztikusan népszerű a női kézilabda, másrészről őszintén hozzá kell tenni, hogy náluk kisebb befektetéssel is gyorsabb eredményt lehet elérni. A női utánpótlás-nevelésből ráadásul sokkal több játékos tud a későbbiekben beépülni a hazai csapatokba, amelyeknek jobb az úgymond megtartóképességük is. Görbicz Anita és Pálinger Kati is ugye jelenleg a hazai pontvadászatban szerepel.

Zöld asztal mellett dől el kikkel játszanak Pálingerék

A Nemzetközi (IHF) és az Ázsiai Kézilabda Szövetség (AHF) megegyezett, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) dönt arról, mely csapatok vehetnek részt Ázsiából a pekingi olimpián. Az AHF által rendezett első tornán óriási meglepetésre a kuvaiti férfi és a kazah női válogatott szerzett kvótát, az IHF azonban bírói részrehajlás és csalás gyanúja miatt decemberben törölte az eredményeket és új viadalt írt ki, amelyen már a dél-koreai férfi és női gárda diadalmaskodott. A dél-koreai és a japán együtteseken kívül más csapatok nem indultak ezen a tornán az AHF bojkottfelhívását elfogadva.

A női együtteseket érintő döntés kihatással van a magyar csapat március 28. és 30. közötti olimpiai selejtezőjére is, ugyanis Hajdu János szövetségi kapitány csapata a harmadik számú ázsiai csapattal került azonos csoportba. A nimes-i kvartettben szerepel még a házigazda francia, valamint az elefántcsontparti válogatott. A négyesből az első két helyezett jut ki az olimpiára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik