Élet-Stílus

Lemarad a Tourról a címvédő

A címvédő spanyol Alberto Contador dühöngve fogadta a hírt, hogy a doppingbotrányok miatt az idei Tour de France országúti kerékpáros körverseny szervezői nem adnak indulási engedélyt csapatának, az Astanának.

A hivatalos döntés szerint az Astana kárt okozott a viadalnak és a kerékpársportnak, mivel két ásza, Alekszandr Vinokurov és Andrej Kasecskin egyaránt fennakadt a doppingellenőrzésen.

“Az Astana a Touron!” – ordította bele könnyeivel küszködve a 25 éves Contador a hazai tévé mikrofonjába a mallorcai viadal negyedik szakasza után, majd későbbi nyilatkozatában leszögezte: a Vuelta és az olimpia az idei fő célja. A spanyol körverseny rendezői már közölték, hogy nincs akadálya a kazah istálló indulásának.

A diszkvalifikáció ellenére ugyancsak kitart az Astanánál a német Andreas Klöden is.

Nem védheti meg a sárga trikóját (MTI/EPA)

Nem védheti meg a sárga trikóját (MTI/EPA)

A csapatvezetésben nemrég több személycsere zajlott le, az új igazgató az a Johan Bruyneel lett, aki korábban együtt dolgozott a hétszeres Tour-győztes amerikai Lance Armstronggal. “A miénkhez hasonló múltú istállók részt vehetnek a Touron, pedig a magunk részéről több mint 460 ezer eurót fordítunk doppingszűrésre” – értetlenkedett a belga menedzser.

Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója jelezte: sajnálja, hogy a címvédő nem szerepelhet, ám a múltbeli botrányokat nem lehet meg nem történtté tenni. “Nem söpörhetjük a szőnyeg alá az elmúlt két évet. Nincs jogunk ahhoz, hogy rövidtávú memóriánk legyen. Nem akarunk hibázni még egyszer, így csak azoknak küldünk meghívót, akikben nem kellett csalatkoznunk. Majd ha az új vezetésű Astana bizonyít, akkor ott lesz a helye a Touron” – mondta a Prudhomme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik