Élet-Stílus

Kész a levegővel hajtott autó

Egy éven belül már az utcákon is látható lehet egy olyan autó, amelynek meghajtásához nem kell más, mint levegő.

A francia mérnökök által kifejlesztett ötüléses autó a tervek szerint üvegszálas kompozit anyagból készülne így mindössze 350 kilogrammot nyom. Az ára is igen kecsegtető a maga 2500 fontos “alig” 900 ezer forintos árával. A gépkocsi egyszerűen sűrített levegőt használ, amit egy szénszálas tartályban tárolnak, amelyet a kocsi alvázához rögzítenek – írja BBC online.

Az autó feltöltése mindössze 3 percet vesz igénybe egy kompresszor segítségével, ami sokkal gyorsabb, mint ezidáig bármilyen más tölthető autó feltöltése. Alternatívaként a kocsi képes saját kompresszorával is feltölteni magát igaz jóval hosszabb, mintegy négy óra alatt.

Lélegzet/kilométer (www.whatcar.com)

Lélegzet/kilométer (www.whatcar.com)

Hosszabb utak esetén a sűrített levegőt keverik hagyományos üzemanyaggal, amelyet egy égető kamrába vezetnek, majd begyújtják így az ott melegedő levegő kitágulva fejt ki nyomást a dugattyúkra. A mérnökök szerint bármilyen folyékony üzemanyag használható a keveréshez.

A kocsi kritikusai arra kíváncsiak, hogyan lesz majd mindezen kedvező működés tartható akkor is, ha nem csak a mostani fapados modellt gyártják majd. Mindezek ugyanis jelentősen megemelik majd a kocsi tömegét. A másik nagy kérdés, a biztonság, ám a fejlesztők szerint egy karambol esetén a levegőtartály nem fog szétrobbanni, csak szétrepedni hatalmas zajjal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik