Élet-Stílus

Életveszélyes sérülés egy NHL-meccsen

Életmentő műtéten esett át Richard Zednik, a Florida Panthers csatára, miután a Buffalo Sabres elleni NHL-meccsen egyik társának korcsolyája elvágta a nyakát.

A 32 éves szlovák légiós nyakát elvágta társa, Olli Jokinen korcsolyája, és rengeteg vért vesztett. A finn támadó egy ütközéstől megbillent, lábával pedig súlyosan megsebesítette Zedniket, aki ugyan segítséggel kiszédelgett a cserepadra – miközben nyakából ömlött a vér -, de ott összeesett. A Pathers edzője a mély sebre tette a kezét, enyhítve ezzel a vérzést.

Döbbent csend telepedett a HSBC Arenára, borzalmas látványt nyújtott az is, ahogy a pályamunkások igyekeztek levakarni a jégről a vért. A sérültet a helyi kórházba szállították, ahol azonnal megoperálták. A kórházi jelentés szerint az állapota stabil, a szlovák jégkorongozó már nincs életveszélyben.

A saját lábán korcsolyázott le a jégről (AP)

A saját lábán korcsolyázott le a jégről (AP)

A horrorisztikus jelenet miatt közel 15 percet állt a játék a buffalói csarnokban, ahol végül a hazai Sabres nyert 5-3-ra.

„Az NHL nagy családja gondolatban Zednikkel van, és mindenki érte imádkozik” – reagált hivatalos közleményben a liga a borzalmas eseményre. „Láttam az ismétlést, a korcsolyámmal eltaláltam Zednik nyakát. Borzalmas volt. Soha nem éltem át hasonlót. Mindenkit sokkolt, ami történt, éppen ezért nem értettem, miért kellett lejátszanunk a mérkőzést. A szívem szerint elkísértem volna csapattársamat a kórházba” – nyilatkozta a sérülést okozó, ám teljesen vétlen Jokinen.

Mindenkit sokkoltak a történtek (AP)

Mindenkit sokkoltak a történtek (AP)

Zednik 12 éve játszik az NHL-ben, korábban a Washington Capitals, a Montreal Canadiens és New York Islanders csapataiban is megfordult. Nyáron igazolt a Floridához, melyben a szezon során 54 meccsen 15 gólt és 11 asszisztott ért el, karrierje során az NHL-ben összesen 183-szor talált be. A szlovák válogatottal egy olimpián (2006), valamint három vb-n (2001, 2003, 2005) vett részt; öt évvel ezelőtt világbajnoki bronzérmet akasztottak a most súlyosan megsérült nyakába.

Malachuk is túlélt egy hasonló drámát

A Buffalo korábbi otthonában, a Memorial Auditoriumban 1989. március 22-én
hasonló dráma történt. A Sabres hálóőrének, Clint Malachuknak a kapu elé
berepülő St. Louis-i Steve Tuttle vágta el a nyakát, és pillanatok alatt
vértócsa keletkezett a ketrec előtt. Malachuk nyakát több mint 300 (!) öltéssel
varrták össze, de csak egy napot töltött kórházban, s négy nap múlva már újra edzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik