Élet-Stílus

Megtalálták Van Basten utódját?

Hollandiában nem titkolóznak: Bert van Marwijk pályázik a legnagyobb eséllyel a szövetségi kapitányi posztra, azaz a Feyenoord jelenlegi vezetőedzője lehet a nyári labdarúgó Európa-bajokság után távozó Marco van Basten utódja.

A holland labdarúgó-válogatottat 2004 júliusa óta irányító Marco van Basten decemberben jelezte, a nyári Európa-bajnokságot követően távozik a posztjáról. A helyi szövetség (KNVB) vezetői ezt sajnálkozva bár, de tudásul vették, és máris elkezdték keresni a szakaember utódját – és lehet, már meg is találták.

Amíg Magyarországon a kapitánykeresést szinte államtitokként kezelik, addig a Németalföldön a részletekről is tájékoztatják a közvéleményt.

Ennek megfelelően KNVB honlapján közölte: a szövetség irányítói kapitányügyben a napokban előzetes megbeszéléseket folytattak Bert van Marwijkkel, a Feyenoord vezetőedzőjével, továbbá az sem titok, hogy a felek hamarosan újra találkoznak.

Bert van Marwijk lehet a befutó (Wikipedia)

Bert van Marwijk lehet a befutó (Wikipedia)

A szövetségi kapitányi posztra a legnagyobb eséllyel pályázó 55 esztendős szakember – miután előzőleg kirúgták a német Borussia Dortmundtól – 2007-ben kétéves szerződést kötött a jelenlegi klubjával, a Feyenoorddal. Korábban, 2000 és 2004 között egyébként már irányította a rotterdami sztárcsapatot, mellyel 2002-ben UEFA-kupa-győzelmet ünnepelhetett.

Tapasztalt trénerről van szó, aki idestova 26 éve tartó edzői pályafutása során az FC Herdere, az RKVCL Limmel, az SV Meerssen, valamint a Fortuna Sittard együtteseit is irányította.

Mielőtt Van Marwijk a válogatottnál is képbe kerülhetne, a holland nemzeti együttesre komoly feladatok várnak a svájci-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokságon, tekintve, hogy Van Basten legénysége a „halálcsoportban” szerepel Olaszország, Franciaország, valamint Romána mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik