Élet-Stílus

Csúcsfogyasztó: illatot is továbbító mobil

A Nokia új tanulmánymodellje, a Scentsory olyan kommunikációs eszköz, amely négy érzékünkre, a látásra, hallásra, érintésre és szaglásra is hat. Ezen kívül formabontó design-t is kapott a modell, amely a mobilkommunikáció új határait feszegeti.

Az ötlet szerint a Scentsory használatával a nem emberközeli, mobileszköz médiumán keresztüli kommunikáció biológiailag természetesebb lesz: a készülék képes illatokat érzékelni, továbbítani és kibocsátani, ugyanígy képes a hívó fél környezetének fény és hőmérsékleti hatásait a hívott fél készülékén utánozni: ha például valaki síelés közben telefonálna, a hívott fél készüléke fehér fényt és hideget bocsát ki magából.

Nézze meg, milyen is a Scentsory ! Képgaléria

Nézze meg, milyen is a Scentsory ! Képgaléria

A kutatók szerint a szaglás az egyik legfontosabb (és legpontosabb) érzékszerv: egy illat képes tudatalatti érzelmeket, akár teljes emlékeket előhozni. Az átlagember körülbelül 10 ezer illatot tud megkülönböztetni, az illat-memória pedig különösen erős: egy év elteltével az emberek többsége képes 65 százalékos biztossággal felidézni egy-egy illatot, míg képekkel ez az arány már három hónap alatt is csak 50 százalékos.

A Scentsory esetében a nanotechnológia fontos szerepet játszik: a magas érzékenységű szenzorok, vagyis a készülék „elektromos orra” mintát vesz a hívó fél környezetéből, és ezt elektronikus jelekké alakítva továbbítja a hívott félnek. A kutatók szerint minden illathoz egy külön genetikai minta párosul, ezért azokat szimulálni lehet elektromos stimulációval.

Nézze meg, milyen is a Scentsory ! Képgaléria

Nézze meg, milyen is a Scentsory ! Képgaléria

A készüléken nyitott állapotban egy LED érintőképernyő segítségével tárcsázhatunk, két monitor és sztereó hangfal kapott rajta helyet, a már említett szenzorok és hőmérsékleti modulok mellett. Zárt állapotban is fogadhatunk hívásokat, ekkor a illat és hőmérséklet funkció nem működik, de így is látható minden hívás-információ a LED képernyőn. A készüléket a londoni College of Arts hallgatója, Kimberly Hu tervezte.

Kimberly Hu oldala

Kövesse nyomon Csúcsfogyasztó rovatunkban a high-end fogyasztói ipar és tárgykultúra peremvidékének fejlődését! Csúcsfogyasztó rovat – a címlap alján!

Javasoljon terméket a Csúcsfogyasztó következő számaiba!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik