Élet-Stílus

Az első győzelemre és gólra várva

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán, Limasszolban története során negyedszer lép pályára Szlovákia ellen, s van bőven törlesztenivalója, ugyanis a korábbi három találkozón sem nyernie, sem gólt szereznie nem sikerült.

A magyar labdarúgó-válogatott Szlovákia ellen kezdi meg a 2008-as évet. Noha a két szomszédos ország nemzeti csapata csupán barátságos mérkőzésen találkozik egymással, és mind a magyarok, mind pedig a szlovákok az ősszel startoló világbajnoki selejtezőkre való felkészülés egyik állomásaként tekintenek a szerdai meccsre, azért nem mindegy, hogy mire jutunk szerdán.

Van miért visszavágni

Túl azon, hogy nemzetek közötti labdarúgó-mérkőzés sohasem tét nélküli, pláne nem a szlovák-magyar, a labdarúgásunk presztízse (ha egyáltalán még van olyan…) szempontjából komoly jelentőséggel bír a soron következő megmérettetés, tekintve, hogy a korábbi három találkozón sem nyernie, sem gólt szereznie nem sikerült a mieinknek Szlovákia csapata ellen.

Az 1999. március 31-én lejátszott Európai-bajnoki selejtezőn, Pozsonyban elért 0-0-s döntetlent a visszavágón, ugyanabban az évben, Győrben 1-0-s magyar vereség követte. Legutóbb pedig, 2004-ben, Bangkokban szintén rúgott gól nélkül (0-1) maradtunk alul. Látható, van miért visszavágni…

Dzsudzsák vagy Huszti, esetleg Halmosi?

A szövetségi kapitányi poszt körül zajló cirkuszt követően jókora meglepetésre állásában maradó Várhidi Péter a FigyelőNetnek úgy nyilatkozott, a világbajnoki selejtezőket megelőző hat barátságos mérkőzésen a hibák kijavítása és a nemzetközi tapasztalatok gyűjtése vár a tavaly kialakult együttesére.

Huszti Szabolcsra már számíthat a kapitány (MTI)

Huszti Szabolccsal újra számolhat a kapitány (MTI)

Állítása szerint a szlovákok elleni találkozó jól szolgálja a tétmérkőzésekre való felkészülést. Várhidi a keret összetételét illetően szemernyi meglepetéssel sem rukkolt elő, a tőle már megszokott névsort jelölte ki a ciprusi meccsre. Némileg eltérően az eredetileg tervezettől, a bajuszos szakember még a szerda esti találkozót megelőző délelőttre is tervez egy edzést, és várhatóan csak ezután jelöli majd ki a kezdő tizenegyet.

Ennek kapcsán elmondta, kellemes gondot jelent a számára annak eldöntése, hogy az egyaránt pazar formában lévő Dzsudzsák Balázs és – az eltiltása után visszatérő – Huszti Szabolcs közül kit szerepeltessen a bal oldali támadó posztján, ráadásul a szintén ballábas, a nevezettekhez hasonlóan klubjában villogó Halmosi Péternek a helyét is meg kellene találnia. Az viszont már kellemetlen probléma kategóriájába tartozik, hogy Priskin Tamás az utóbbi napokban sérüléssel bajlódott, a emiatt a hét elején külön edzett a többiektől.

Várhidi Péter nehéz meccsre számíthat (MTI)

Várhidi Péter nehéz meccsre számíthat (MTI)

Méregdrága védő a szlovákoknál

Ami az ellenfelet illeti: a szlovákok négy hellyel hátrébb állnak a FIFA-világranglistán, mint mi, jelenleg az 54. pozíciót birtokolják, továbbá hozzánk hasonlóan ők sem jutottak ki a nyári Eb-re. Csehország, Németország és Írország mögött a negyedik helyen végeztek csoportjukban a kvalifikáció során (mi a hatodik helyen zártunk). Korábban – többek között – a Kölnnél és a Frankfurtnál pályaedzőként dolgozó Jan Kocián Várhidihez hasonlóan zömmel idegenlégiósokból álló kerettel készül a szerda esti meccsre, kiválasztottjai közül csak négyen futballoznak odahaza.

Néhány szlovák játékosra érdemes külön kitérni. Elsősorban a hazájában az év legjobbjának megválasztott Martin Skrtelre, akiért nemrég 6 millió fontot adott a Liverpool, s ezzel ő lett az angol elitklub legdrágább védője. „Agresszív, gyors, kiváló a légi párharcokban. Ő a jelen és a jövő embere” – adott jellemzést a labdarúgóról Rafa Benítez, a ‘Pool spanyol menedzsere.

A csatárokkal jó lesz vigyázni

Persze nem csak a védelemben, hanem a Portóban futballozó Marek Cech, valamint a Napoliban alapember, a Serie A-ban hat gólnál járó Marek Hamsík révén a középpályán is akad klasszis futballista a szlovák csapatban, melynek támadói sem akárkik. A nürnbergi Marek Mintál 2005-ben gólkirályi címet szerzett a Bundesligában, a mostani szezonban négy gólnál jár. Stanislav Sesták szintén életveszélyes a kapura, ráadásul jó formában is van, ezt a VfL Bochum mezében eddig nyolc bajnoki találattal igazolta, és ott van még a Besiktasba igazolt Filip Holosko is.

A szlovák gólzsák, Marek Mintál (Kicker)

A szlovák gólzsák, Marek Mintál (Kicker)

A Várhidi-csapatra nehéz feladat vár, ám – a tavalyi teljesítmény tükrében – van annyira jó csapat, hogy megtörje az átkot, azaz gólt lőjön, alkalmasint legyőzze a szlovákokat.

Furcsaság Szlovákiában is

A télen az angol Liverpoolhoz szerződő Martin Skrtel lett az északi
szomszádainknál az elmúlt év játékosa, s mint ilyen a helyi szövetség
új szponzorától, a KIA-tól személygépkocsit kapott ajándékba. A 23 éves
védő eleinte csak ámult, aztán döbbenten pislogott, amikor közölték
vele: az autót csak a nyári szünet alatt és csupán Szlovákiában
használhatja.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország-Szlovákia, 18:00
Ciprus, Limasszol

—-Idénykezdet magyar módra—-

A magyar válogatott az elmúlt évtizedben csak háromszor kezdte győzelemmel az adott évet, 2006-ban Új-Zélandot, 2004-ben Örményországot, 1998-ban pedig Ausztriát győzte le. A mérleget négy döntetlen és három vereség teszi teljessé.

Az adott év első válogatott meccsei:
2007: Ciprus 1-2, barátságos
2006: Új-Zéland 2-0, barátságos
2005: Szaúd-Arábia 0-0, barátságos
2004: Örményország 2-0, barátságos
2003: Lengyelország 0-0, Eb-selejtező
2002: Csehország 0-2, barátságos
2001: Bosznia-Hercegovina 1-1, barátságos
2000: Magyarország–Ausztrália 0-3, barátságos
1999: Bosznia-Hercegovia 1-1, barátságos
1998: Ausztria, 3-2 barátságos

—-A magyar keret—-


Kapusok:


Balajcza Szabolcs (Újpest)

Fülöp Márton (Sunderland)

Köteles László (Diósgyőr)


Védők:


Balogh Béla (Colchester)

Csizmadia Csaba (Mattersburg)

Juhász Roland (Anderlecht)

Lőw Zsolt (Hoffenheim)

Szélesi Zoltán (Strasbourg)

Vanczák Vilmos (Sion)

Vaskó Tamás (Bristol City)


Középpályások:


Buzsáky Ákos (Queen’s Park Rangers)

Hajnal Tamás (Karlsruhe)

Halmosi Péter (Plymouth)

Huszti Szabolcs (Hannover)

Tőzsér Dániel (AEK)

Vass Ádám (Brescia)


Csatárok:


Dzsudzsák Balázs (PSV)

Feczesin Róbert (Brescia)

Gera Zoltán (West Bromwich)

Priskin Tamás (Watford)

—-A szlovák keret—-

Kapusok:
Ján Mucha (Legia Warszawa)
Stefan Senecky (Ankaraspor)

Védők:
Martin Skrtel (Liverpool)
Ján Durica (Szaturn Moszkva)
Matej Krajcík (Slavia Praha)
Tomás Hubocan (MSK Zilina)
Lubomír Michalík (Leeds)
Marián Cisovsky (Artmedia)

Középpályások:
Marek Sapara (Rosenborg)
Marek Hamsík (SSC Napoli)
Blazej Vascák (AC Cesena)
Zdeno Strba (MSK Zilina)
Borbély Balázs (Politehnica Timisoara)
Marek Cech (FC Porto)

Csatárok:
Filip Holosko (Besiktas)
Stanislav Sesták (VfL Bochum)
Marek Mintál (1. FC Nürnberg)
Juraj Halenár (Artmedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik