Élet-Stílus

Nyolc évet kaphatnak a fatolvajok

A környezeti elemek károsítása miatt emeltek vádat 51 gyanúsítottal szemben, akik 191 hektáron irtották ki az erdőt Bács-Kiskun megyében.

A mintegy 21 ezer köbméter fa kivágása és ellopása a környezet károsodását, a futóhomok terjedését eredményezte – közölte Téglás Péter, Kiskunhalas vezető ügyésze. A bűncselekmény-sorozatot „jól szervezett, lelkiismeretlen emberi tevékenységnek” nevezte, melynek során a Kiskunhalas melletti terület eredeti állapota részben, és csak emberi beavatkozással állítható vissza, amihez legalább 40-50 évre van szükség.

A fatolvajok nyárfát, akácfát és bálványfát vágtak ki, amelynek tarvágása jövedelmező tevékenységnek számít. Ennek során a fakitermelés jogosságának igazolására valótlan tartalmú meghatalmazást készítettek a munkavégzők számára, akik nem tudták, hogy az egyes erdőrészletek nem a vádlottaké voltak. Az ügyész 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, valamint anyagi természetű mellékbüntetés kiszabását kérik a bíróságtól.

Minden erdőnek van eszmei értéke, amelynek kiirtásáért erdőgazdálkodási bírságot kell kiszabni. Tompa településnél például 8 millió forint értékben végeztek erdőirtást, ami miatt 3 millió 986 ezer forintos büntetést róttak ki. Ez azonban a meghatalmazások miatt nem a főbűnösöket, hanem megbízottaikat, a munka tényleges elvégzőit érinti – mondta Téglás Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik