Élet-Stílus

A Sopront kizárták, a REAC költözik

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) első fokon kizárta az FC Sopront az első osztályú bajnokságból: a tavaszi szezonban minden meccset 3-0-ra veszítenek majd. A klubot ezen felül másfélmilliós bírság is fenyegeti.

A döntés nem jogerős, a soproniak az írásos határozat kézhezvétele után 15 napon belül fellebbezhetnek. Az MLSZ azzal indokolta döntését, hogy a soproniaknak nincs élvonalbeli licencük, így nem szerepelhetnek a Soproni Ligában.

A csapatnak másfélmillió forintos büntetést is ki kel fizetnie, ha három napon belül nem rendezik tartozásukat korábbi játékosukkal, Sira Istvánnal szemben. Erről tavaly november 5-én már megállapodtak a futballistával, a fizetési határidő december 24. volt.

Az FC Sopron a tabella utolsó helyére került (MTI)

Az FC Sopron a tabella utolsó helyére került (MTI)


15 csapatos bajnokság?

A magyar szövetség elsőfokú licencadó testülete január 4-én döntött a licencmegvonásról arra hivatkozva, hogy a klubnak a játékosokkal, az MLSZ-szel és az APEH-hel szemben is tartozása van. A soproniak nem fellebbeztek a határozat ellen, így az január 28-án jogerőre emelkedett.

Amint jogerőre emelkedik a kizárás, az FC Sopron automatikusan a tabella utolsó, 16. helyére kerül nulla ponttal. Mivel azonban a csapat lejátszotta mérkőzéseinek felét a Soproni Ligában, így a többi együttes megtarthatja az ellene szerzett pontokat. A tavaszi szezonban a Sopron aktuális ellenfele mindig szabadnapos lesz, és a mérkőzés három pontját 3-0-ás gólkülönbséggel kapja meg.

Másfél évig nem lesz élvonalbeli meccs Rákospalotán

A világítás hiánya miatt sem a tavaszi idényben, sem a 2008/2009-es szezonban nem lehet élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzést rendezni a REAC rákospalotai stadionjában.

Üres lelátók, másfél évig (reacfoci.hu)

Üres lelátók, másfél évig (reacfoci.hu)

A XV. kerületi önkormányzat a REAC honlapja szerint január 31-én kiadott egy közleményt, mely szerint május 26-ra elkészül a világítás. A következő szezonra a licenckérelmeket azonban március 15-ig kell benyújtani a magyar szövetség (MLSZ) illetékes bizottságához és az anyagokban minden klubnak meg kell jelölnie egy világítással rendelkező stadiont, ahol hazai mérkőzéseit rendezi.

Bekeményített a licencadó bizottság

A REAC az önkormányzati állásfoglalásra hivatkozva halasztást kért, de nem kapott. Az MLSZ licencadó bizottsága egyértelműen jelezte: aki nem felel meg március 15-én mindenben az élvonalbeli indulási feltételeknek, az nem kap első osztályú licencet a következő szezonra.

“Nem akarunk felelősöket keresni, a szabályok világosak és egyértelműek, az MLSZ ezek alapján döntött” – mondta Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója. “Tavasszal Sopron-REAC néven Sopronban játsszuk otthoni meccseinket, az edzések hét közben Budapesten lesznek, kizárólag a hazai találkozóinkra utazunk le Sopronba. A jövőről zajlanak az egyeztetések, Rákospalotán nagyon komoly utánpótlás-nevelés folyik, ezt mindenképpen folytatni akarjuk, a többi majd kialakul.”

A klub harmadik éve szerepel a legmagasabb osztályban és a XV. kerületi önkormányzat kezelésében lévő Budai II László Stadionban azóta nem oldódott meg a világítás. Az érvényben lévő licencszabályzat értelmében csak az a csapat szerepelhet az élvonalban, amely rendelkezik olyan létesítménnyel, ahol hazai mérkőzéseit villanyvilágítás mellett is meg tudja rendezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik